„Agenda publică a oraşului” - Soluţiile candidaţilor la Primărie pentru Apaterm

„Agenda publică a oraşului” - Soluţiile candidaţilor la Primărie pentru Apaterm
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aflaţi cum văd candidaţii la Primăria municipiului Galaţi rezolvarea problemelor  Apaterm şi ale sistemului de termoficare

Iarna trecută, gălăţenii locatari ai celor 80.000 de apartamente încălzite de Apaterm, dar şi copiii în şcoli şi din grădiniţe au susţinut un examen de supravieţuire. Două săptămâni au tremurat de frig din cauza unui absurd meci al declaraţiilor, indolenţa şi oportunismul politicienilor fiind justificate de faptul că aceia care îşi revendicau distribuţia agentului termic aveau căldură în case. Iar după gerurile de la spartul iernii, gălăţenii au simţit că le iau foc facturile în mâini şi n-au avut cui să ceară socoteală pentru costurile repartizate haotic potrivit ordinului 343 al ANRSC, aşa numita „căldură din părţi”. Asemenea lucruri nu trebuie să se mai repete! În prezent, Apaterm, distribuitorul local de apă caldă şi agent termic, îşi joacă falimentul în instanţă şi nimeni nu poate şti care va fi soarta celor 700 de angajaţi. Şi nici cu ce drept Apaterm foloseşte reţelele edilitare cu pierderi uriaşe, pentru care nu mai are contract cu Primăria. În vremea asta gălăţenii plătesc metri cubi de apă rece la preţ de apă caldă, se tem că la iarnă vor avea calorifere abia dezmorţite, iar gigacaloria li se tot umflă în preţ.

Provocarea candidaţilor

Pentru că gălăţenii s-au săturat să le fie construite „din vorbe” poduri, drumuri exprese, centuri ocolitoare şi aeroport, am decis să lansăm „Agenda publică a oraşului”. În cadrul acestei campanii, aspiranţii la fotoliul de primar au fost invitaţi să îşi spună soluţiile şi proiectele cu privire la problemele acute ale Galaţiului. Lunea trecută aţi aflat ce planuri au candidaţii în privinţa garajelor. Astăzi vor răspunde unei noi provocări: cum văd viitorul societăţii Apaterm şi cum va funcţiona sistemul de termoficare din Galaţi?

Din cei 12 candidaţi la Primăria Galaţi, şase au dovedit că sunt interesaţi de problemele reale ale cetăţenilor ca să răspundă provocării: Nicuşor Ciumacenco (candidat independent), Marius Stan (Uniunea Social-Liberală), Marius Necula (Alianţa Pentru Progres), Dorian Laurenţiu Munteanu (Partidul România Mare), Arghire Osanu (Partidul Poporului – Legea Cojocaru) şi Daniela Amariţei (ProDemo).

Marius Stan, candidat USL: Master plan energetic pentru Galaţi

Candidatul USL, Marius Stan, are în vedere elaborarea unui master plan energetic pentru Galaţi: „Să continuăm modernizarea reţelei de distribuţie existente la nivelul municipiului, să asigurăm cadrul optim pentru dezvoltarea ofertei de energie termice produsă în Galaţi prin aplicarea soluţiilor de cogenerare eficientă şi trigenerare. O soluţie durabilă ar putea fi producerea de energie din gunoiul menajer depozitat în groapa ecologică. Concurenţa va conduce la scăderea preţului la gigacalorie”. În viziunea lui, municipalitatea va deveni "producător de energie termică şi electrică, acoperindu-şi parţial consumul de iluminat public cât şi celelalte consumuri şi utilităţi publice, costurile fiind mult mai mici decât cele de achiziţie".

Candidatul pune pe primul plan auditarea din punct de vedere termic a clădirilor publice. „Măsurile stabilite (izolare, reabilitare termică) se pot aplica uşor şi rezultatele apar imediat prin realizarea de economii la consumurile de energie termică şi electrică şi se pot realiza prin implicarea primăriei în atragerea axelor de finanţare pentru implementarea unor asemenea măsuri”, afirmă Stan. Candidatul propune „promovarea şi introducerea cogenerării eficiente şi a trigenerării, precum şi a pompelor de căldură drept soluţie în producerea de energie termică la orice scară în municipiu", "trecerea în spaţiile publice, şcoli, spitale etc., în mod treptat la trigenerare", dar şi investiţii «green field» sau în asociere pentru apariţia furnizorilor alternativi de energie termică şi electrică. Şi consideră că reconstruirea microcentralelor de cartier ar putea fi extrem de eficientă.

Restructurare, dar nu prin disponibilizare

„Reorganizarea Apaterm, bugetul actual al Apaterm nu acoperă cheltuielile, de aceea trebuie restructurat şi reorganizat, dar nu prin disponibilizarea personalului. „Stan vă dă afară!” este una dintre minciunile spuse în această campanie. Această companie are mulţi oameni pricepuţi de care oraşul are nevoie. Soluţia reorganizării constă în crearea şi dezvoltarea de noi servicii, care să aducă venituri regiei, cum ar fi: reparaţiile la asociaţiile de proprietari, externalizarea unor activităţi (mentenanţă). Trebuie să continuăm modernizarea punctelor termice şi automatizarea lor. În următorii ani trebuie să înlocuim toate conductele Apaterm”, susţine Marius Stan.

Nicuşor Ciumacenco, candidat independent:  Reabilitarea reţelelor şi schimbarea politicilor de facturare

Nicuşor Ciumacenco este singurul care a sesizat că soluţiile privind viitorul sistemului de termoficare al Galaţiului depind de decizia justiţiei: dacă societatea Apaterm va continua, într-o formă reorganizată, distribuirea agentului termic către gălăţeni sau se va înfiinţa o nouă societate cu capital public care să furnizeze acest serviciu. Indiferent cine va distribui energia termică în Galaţi, spune candidatul, va avea obligatoriu o serie de priorităţi.

Cap de listă este „reabilitarea infrastructurii aferente serviciului public de alimentare cu energie termică, de la sursa de căldură a oraşului - care trebuie să fie adaptată nivelului actual de consum, deci să aibă costuri reduse de exploatare, punctele termice, reţelele de distribuţie până la consumatorul final, inclusiv blocurile de locuinţe şi instalaţiile acestora”. Ciumacenco are în vedere schimbarea politicilor de facturare, prin trecere de la sistemul “plata în comun” la sistemul “plata la consumatorul final de energie”, cu obligaţia respectării normelor referitoare la facturarea individuală prin introducerea distribuţiei orizontale. „Realizarea unui dispecerat central conectat la contoarele de energie termică, amplasate la nivelul apartamentelor şi încheierea de convenţii individuale de plată a energiei termice” constituie o prioritate. De asemenea, candidatul susţine şi adoptarea unor măsuri de supraveghere a prestatorilor şi sancţionarea acestora atunci când procesul de repartizare a costurilor de energie termică din blocuri, bazat pe indicaţiile repartitoarelor de costuri, este eronat. În locul punctelor termice cu randamente scăzute, Ciumacenco propune instalarea de module termice la nivelul blocurilor. Prioritate este şi executarea şi punerea în funcţiune a instalaţiilor de recirculare a apei calde de consum, ca să nu mai aşteptăm mult şi bine să curgă apa caldă.

Ciumacenco pledează pentru o a doua sursă de energie termică, amplasată mai aproape de consumatori: construirea unei platforme de bioenergie (incinerator de deşeuri), pentru ca energia electrică şi termică obţinută prin transformarea biomasei să fie utilizată pentru alimentarea locuitorilor Galaţiului. Sursele de finanţare pentru proiectele şi lucrările de optimizare a infrastructurii şi serviciilor de furnizare a energiei termice vor fi asigurate, declară candidatul, de la bugetul local, bugetul de stat şi majoritar prin accesarea de finanţări din fonduri europene pentru proiecte de protecţia mediului şi de eficienţă energetică.

Marius Necula – candidat APP: O nouă companie de distribuţie cu Electrocentrale

Soluţiile propuse de candidatul APP Marius Necula încep direct cu înlocuirea actualei conduceri a Apaterm „pentru a se termina cu hoţiile”. Următoarele măsuri ale candidatului APP sunt înfiinţarea unei societăţi de distribuţie, împreună cu Electrocentrale Galaţi şi transferul tuturor celor 800 de salariaţi Apaterm către noua companie de distribuţie „unde vor putea începe şi lucrările de reparare, înlocuire şi întreţinere a reţelelor termice uzate”.

Pasul următor: scoaterea la licitaţie a serviciului de distribuţie a agentului termic. „Continuarea programului de investiţii de la Electrocentrale, pentru o nouă instalaţie, modernă, de ultimă generaţie, care să producă gigacaloria la maxim 140 lei, fără TVA (am solicitat la Ministerul Economiei demararea acestui program şi a fost demarat încă de anul trecut. În mod normal în această vară se poate finaliza). Demararea proiectului de înlocuire a reţelelor uzate (sunt programe guvernamentale şi cu bani europeni pentru aceasta destinaţie. Este vorba de aproximativ 557 km de reţele, pentru reducerea pierderilor la trasportul gigacaloriei). Semnarea de contracte individuale cu beneficiarii”, sunt soluţiile propuse de Marius Necula.

Dorian Laurenţiu Munteanu, candidat PRM: „Problema Apaterm este o pseudoproblemă”

Candidatul PRM Dorian Laurenţiu Munteanu crede că nu furnizarea de către Electrocentrale a agentului termic e problema, ci doar managementul dezastruos: „Soluţia este de fapt cea a unui management serios şi sănătos, fără influenţe politice”. Munteanu spune că ar trebui aplicate regulile din telefonie: pentru neplata facturii două luni consecutive, se închide furnizarea, iar pentru cei fără venituri, propune compensarea datoriilor cu ore muncă în folosul comunităţii. Munteanu consideră că soluţiile ar fi separarea fiecărui consumator şi introducerea unor incineratoare de deşeuri moderne.

Daniela Amariţei, candidată ProDemo: „Plăteşti cât consumi”

Realizarea unei metodologii pe plan local a factorilor implicaţi – Electrocentrale, Primărie, Apaterm, Asociaţie de proprietari-locatari este prima măsură a candidatei ProDemo, Daniela-Teodora Amariţei. Paşii săi următori vizează: eliminarea pierderilor prin modernizarea punctelor termice şi reţelelor, sisteme de recirculare, schimbarea conductelor defecte, anveloparea clădirilor, contorizarea individuală pe orizontală a serviciilor de apă calda şi căldură şi eliminarea firmelor care citesc repartitoarele şi calculează consumul gicacaloriei. Investiţiile, spune candidata, se vor face cu bani de la guvern, fonduri europene, buget local.

Arghire Osanu, candidat PP-LC: "Apaterm trebuie să trăiască!"

Arghire Osanu, candidat PP-LC, consideră că Apaterm trebuie să trăiască, dar „printr-un proiect de lege, nu prin hotărâri locale”. „Reducerea personalului Apaterm să se facă prin redistribuire la societăţi care sunt în parteneriat public-privat şi se vor ocupa de întreţinere şi mentenanţă. Numirea managementului să nu fie după culoarea politică, ci în funcţie de specialitatea profesională şi managementul pe care îl cunoaşte. Sistemul de termoficare pentru majoritatea gălăţenilor şi în special a pensionarilor, să rămână încălzirea centralizată a tuturor locuinţelor”, afirmă candidatul PP-LC.

Cui nu-i pasă de problemele Galaţiului?

Iată candidaţii de la care nu am primit răspunsuri pe adresa de mail a redacţiei: Constantin Ene (Partidul Poporului – Dan Diaconescu), Cristian Mîrza (Partidul Alianţa Socialistă), Marian Popa (Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat), Eugen Gheorghe Stamate (Partidul Ecologist Român), Lăcrămioara Violeta Stavire (Partidul Verde) şi Constantin Telegan (Forţa Civică).

Tema următoare: locurile de muncă

Campania „Vieţii libere” continuă cu cea de-a treia temă lansată în dezbatere şi anume: Cum veţi contribui la înfiinţarea de noi locuri de muncă în oraş? Aşteptăm răspunsurile candidaţilor - programe şi proiecte concrete - pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., până marţi, 29 mai, ora 16,00. Răspunsurile vor constitui baza următoarei pagini dedicate acestei campanii, care va apărea joi, 31 mai.

Citit 3508 ori Ultima modificare Duminică, 27 Mai 2012 17:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.