Sondajul Asociaţiei "Sens" - "Nu e manipulare, este un examen de democraţie"

Sondajul Asociaţiei "Sens" - "Nu e manipulare, este un examen de democraţie"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

*„Când am făcut primul grafic, nici dacă le aşezam cu mâna nu ieşeau Marius Stan - 41,5 la sută, Nicuşor Ciumacenco - 41,5 la sută şi asta m-a surprins!" * „Ce pierde unul câştigă celălalt” * "Alegerile din 10 iunie ar putea fi ca la prezidenţialele din 2009, între Traian Băsescu şi Mircea Geoană" *

Sondajul apolitic potrivit căruia Galaţiul s-a rupt în două între independentul Nicuşor Ciumacenco şi candidatul USL Marius Stan, amândoi cotaţi cu câte 41,5 la sută, a stârnit reacţii virulente din partea partidelor şi a candidaţilor. Sondajul a fost realizat de voluntarii Asociaţiei "Sens pentru dezvoltare socială", în colaborare cu studenţi de la Sociologie, anul II, ai Universităţii „Dunărea de Jos” coordonaţi de profesorul Iulian Grigoriu. Pentru a înţelege culisele acestui exerciţiu de democraţie şi ce viitor ne aşteaptă, am discutat cu Iulian Grigoriu, doctor în ştiinţe umaniste cu specializarea logică şi filozofia matematicii, scriitor, profesor de filozofie, logică şi statistică la Universitatea „Dunărea de Jos”.

- Domnule profesor, al câtelea sondaj este acesta şi cu ce se deosebeşte el de sondajele pe care le flutură partidele?

- Am simulat o mulţime de sondaje. În 2011 am fost expert într-un studiu naţional de monitorizare a inserţiei pe piaţa muncii a absolvenţilor învăţământului de licenţă de la Universitatea Dunărea de Jos patronată de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării. În 2008, am coordonat o grupă de studenţi sociologi în vederea sondării motivaţiei în muncă la ICEPRONAV. Acesta este însă primul sondaj de anvergură care iese din sfera seminarului şi laboratorului de sociologie şi intră în societate. Nu e vorba de vreo manipulare! Am ieşit cu studenţi din laborator în societate. Acesta e un test, un examen de democraţie. Nu ştiu ce fac politicienii, ştiu cum am lucrat noi. Studenţii care au fost pe teren garantează pentru chestionarele semnate şi răspunsuri. Chestionarele pot fi văzute! Eu nu am respondenţi anonimi, toţi au datele de identificare. Mai mult, am 715 respondenţi din cei 1.179 care vor să fie contactaţi şi pentru ale chestionare. 

- Ce v-a surprins la acest sondaj?

- Trebuie să facem diferenţa între ce vrem să iasă şi ce iese. Eu chiar nu mi-am dorit unele rezultate ale acestui sondaj, dar sunt obligat să le dau publicităţii aşa cum sunt. M-a surprins decalajul dintre primii doi candidaţi la Primărie de restul plutonului. Când am făcut primul grafic, nici dacă le aşezam cu mâna nu ieşeau 41,5, cu 41,5 asta m-a surprins! Între cei doi se dă lupta decisivă. Aceste grafice sunt ca nişte vase comunicante: ce pierde unul câştigă altul. Nu e o luptă uşoară, e umăr la umăr. Statistic, este o diferenţă semnificativă între numărul mare de femei care spun că îl votează pe Ciumacenco, şi cele care spun că votează cu Stan. Structura demografică spune că sunt mai multe femei, dar nu chiar atât de multe. Poate că femeilor nu le place fotbalul… Ne-a surprins nivelul de încredere al oamenilor în eficacitatea alegerilor. Oamenii speră că politicienii se vor gândi şi la ei.

- De ce credeţi că s-au supărat partidele pe acest sondaj?

- Politicienii să nu se supere. Dacă se supără, nu se supără pe noi, ci pe realitate. Să se pună de acord cu realitatea că altfel ajung ca Eremia cu oiştea-n gard. Dacă ceva se va răsturna în rezultatele sondajului meu, eu am să-mi cer scuze public pentru sondaj. Sunt un om de onoare!

- Dacă aţi fi unul dintre cei doi candidaţi aflaţi la egalitate ce aţi face în perioada următoare?

- Electoratul este conservator, dar nu naiv. N-aş încerca să promit, aş încerca să fiu foarte realist şi să încerc să-i sensibilizez. Mesajul ar fi: „Veniţi la vot şi votaţi cu cine credeţi de cuviinţă!”. Dacă vin la vot 60 la sută din alegători, diferenţa dintre primii doi candidaţi va fi de 10.000 de voturi, maxim. Cu cât vin mai puţini, diferenţa va fi mai mică. Iată, de exemplu, dacă restrângem sondajul de la 1.179 doar la acel eşantion de 715 care sunt dornici să participe oricând la un alt chestionar, păstrând gradul de  încredere la 95 la sută şi o marjă de eroare de plus-minus 3,7 la sută, Ciumacenco conduce cu 44,5 la sută urmat de Marius Stan – 38,5 şi de Marius Necula – 8,4 la sută. Ar putea fi ca la prezidenţialele din 2009, între Traian Băsescu şi Mircea Geoană. Depinde cine şi cum o să numere. În interiorul marjei de eroare se poate întâmpla orice. Nu se va şti cine câştigă până la ultimul vot. Deci este cu atât mai important să participăm cât mai mulţi la vot.

Citit 2837 ori Ultima modificare Marți, 29 Mai 2012 19:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.