Agenda publică a oraşului - Cum va fi restructurată Primăria Galaţiului?

Agenda publică a oraşului - Cum va fi restructurată Primăria Galaţiului?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Alături de primarul municipiului Galaţi, viceprimarii şi city-managerul au un rol extrem de important în dezvoltarea oraşului * Cine vor fi viceprimarii şi city-managerul Galaţiului şi cum vor proceda pentru constituirea unei noi echipe de lucru în Primarie? * Asta am încercat să aflăm de la candidaţii la fotoliul de edil al urbei *

Cu ce ne-am ales la finalul acestui mandat al administraţiei locale? Serviciul juridic sau avocaţii Primăriei au pierdut în serie procese, unele prin neprezentare, altele prin neexercitarea căilor de atac. Din păcate, noi, gălăţenii, suntem cei buni de plată pentru incompetenţa şi nepăsarea juriştilor. În acest mandat Galaţiul a avut pentru prima dată un administrator al oraşului numit city-manager, dar activitatea lui a fost mai degrabă contestată decât vizibilă. Apaterm este în pragul falimentului, SC Construcţii şi Reparaţii a fost dizolvată şi lichidată, s-a născut Gospodărire Urbană SRL, iar Ecosal a devenit din societate un serviciu public care face de toate, de la salubritate şi ecarisaj, la ceasornicărie, lucrări de construcţii, asfaltări, plombări şi marcaje rutiere. Parcul Industrial de lângă Zona Liberă nu e gata, iar acum nu mai are nici măcar şef! Primăria a trecut în acest mandat printr-o restructurare de formă, impusă de Guvern. Aparatul funcţionăresc s-a „subţiat” cu 211 funcţii, salariaţii fiind îndesaţi pe la societăţi precum Administraţia Pieţelor sau Apaterm. În schimb, Teatrul de Păpuşi a devenit secţie a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”. După doi ani de reclamaţii şi rugăminţi în genunchi din partea artiştilor, autorităţile au schimbat managerul Teatrului Muzical. Primăria nu mai are un sediu propriu, a ajuns chiriaşă de lux într-o clădire care nu îndeplineşte criteriile unui sediu european pentru o administraţie locale eficientă.

Cine a răspuns?

Pentru că lucrurile au ajuns în această situaţie şi au nevoie de soluţii, ultima provocare lansată candidaţilor la Primărie în cadrul "Agenda publică a oraşului" a fost să ne spună cine vor fi viceprimarii şi city-managerul Galaţiului şi cum vor proceda pentru constituirea unei noi echipe de lucru în primărie. Din cei 12 candidaţi la Primăria municipiului Galaţi, doar cinci ne-au răspuns: Nicuşor Ciumacenco (candidat independent), Marius Stan (Uniunea Social-Liberală), Dorian Laurenţiu Munteanu (Partidul România Mare), Daniela Amariţei (ProDemo) şi Constantin Telegan (Partidul Forţa Civică). Din păcate răspunsurile lor sunt mai degrabă teoretice, formale, nu conţin datele care ne interesau pe noi.


Marius Stan, USL - „Administraţie eficientă şi transparentă”

Marius Stan, candidatul USL, afirmă că trebuie regândită organigrama de funcţionare a administraţiei locale: „Prima şi cea mai mare confuzie care împiedică buna funcţionare a mecanismelor primăriei este aceea a considerării primarului ca fiind şeful executivului local. Primarul este şeful consilierilor locali, ales printr-un proces democratic. City-managerul este titularul funcţiei executive, profesionistul în administraţie publică, responsabil de coordonarea activităţii unei instituţii aflate în slujba cetăţeanului, şeful funcţiunilor executive. Restructurarea organigramei primăriei trebuie începută de la acest punct. Adică decizii mai eficiente, mai rapid implementare şi luate fără tărăgănări. City-managerul este secondat în activitate de arhitectul-şef, inginerul-şef, economistul-şef, cei care conduc direcţiile de urbanism, utilităţi publice şi financiar-contabile”, spune Marius Stan.

Candidatul pune accent pe formarea profesională a personalului din Primărie prin training sau stagii de specializare certificate şi atestate la nivel naţional/internaţional, dar şi pe regândirea planului de salarizare şi motivare a resurselor umane din Primărie în raport cu rezultatele şi eficienţa angajaţilor. Anumite direcţii şi-ar putea modifica statul de funcţiuni, pe perioade de derulare a proiectelor, cu coordonatori externi.

Restructurarea bugetului, servicii de calitate pentru cetăţeni, o taxă unică pentru Primărie, verificarea investiţiilor, implicarea cetăţenilor în administraţie prin şedinţe publice şi referendum, sunt priorităţile lui Marius Stan. „Oraşul Galaţi trebuie să aibă o administraţie orientată către cetăţean, eficientă şi transparentă”, spune candidatul.


Nicuşor Ciumacenco, independent - „Orice gălăţean cu aptitudini să se înscrie la concurs”

Candidat independent la Primăria municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco vrea să reorganizeze administraţia publică locală şi să-şi formeze echipa de lucru pe baza unor concursuri la care sunt invitaţi să participe toţi gălăţenii care au competenţele şi aptitudinile cerute de funcţiile respective. O parte dintre serviciile Primăriei vor fi reorganizate sau externalizate, spune Nicuşor Ciumacenco, dând ca exemplu Serviciul Juridic, unul dintre cele mai contestate servicii ale administraţiei locale. „În ceea ce priveşte noua echipă de lucru, ea va fi formată în urma unor concursuri la care sunt invitaţi să participe toţi gălăţenii care au aptitudinile necesare posturilor respective”, afirmă candidatul independent.

Acelaşi criteriu se va aplica şi în cazul desemnării city-managerului. „În cazul city-managerului, postul este ocupat în urma unui concurs organizat de Primăria municipiului Galaţi cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. Personal, încurajez orice gălăţean care consideră că are experienţa necesară pentru a se înscrie la acest concurs”, ne-a declarat Nicuşor Ciumacenco.

Cât despre viceprimari, Nicuşor Ciumacenco afirmă că este prematur să spună cine vor fi aceştia, „atâta timp cât nu se cunosc noii consilieri locali. Este ilegal ca primarul să numească viceprimarii. Consilierii locali vor alege viceprimarii într-o şedinţă de Consiliu Local”, ne-a spus candidatul independent.


Dorian Laurenţiu Munteanu, PRM - „Ascultarea e adevărata şcoală a conducerii”

Dorian Laurenţiu Munteanu, candidatul PRM, militează pentru un city-manager profesionist, nu neapărat un om politic şi în primul rând "neaservit" pentru că „este vorba de un contract de management, cu obiective, drepturi şi responsabilităţi”. Echipa lui de lucru nu va avea la bază apartenenţa politică sau nepotismele. „Criteriile de alegere vor fi competenţa şi implicarea. Ar fi o aberaţie să schimb întregul personal al primăriei, dar ea trebuie reorganizată”, spune Munteanu.

Viceprimarii, afirmă candidatul PRM, vor fi aleşi de consilierii locali din rândul lor „deci mi-ar plăcea să avem consilieri locali oameni profesionişti, care ştiu să facă ceva şi care au făcut ceva. Din aceasta cauză, mi-ar fi greu sa-i nominalizez. În cazul în care cei numiţi nu consideră oportun pentru binele urbei să colaboreze cu mine, am posibilitatea prin lege să le dau anumite atribuţiuni, foarte puţine, astfel limitându-le posibilitatea de a căpuşa sectoare importante din Primărie. În schimb, voi susţine şi încuraja constituirea unor organizaţii civice şi voi promova proiectele de hotărâre propuse de acestea. Astfel voi contrabalansa puterea consiliului cu puterea societăţii civile. Ascultarea este adevărata şcoală a conducerii”, conchide candidatul.


Constantin Telegan, Forţa Civică - Membri de partid susţinuţi în posturi cheie

Constatin Telegan, candidatul partidului „Forta Civică” a răspuns cu “nume şi prenume” la provocarea lansată de ziarul nostru în cadrul “Agendei publice a oraşului”. Telegan îi propune în funcţiile de viceprimari al Galaţiului pe doi dintre candidaţii Forţei Civice la Consiliul Local: Liviu Profir - medic de familie şi Manea Cordoneanu Manea – jurist. Pentru funcţia de city-manager este propus Dorin Darabă şi el candidat în cadrul aceluiaşi partid. Telegan susţine o schimbare radicală în toate sectoarele administraţiei, şi afirmă că atât viceprimarii cât şi city-managerul trebuie să aibă experienţă administrativă şi cunoştinţe economice şi juridice.


Daniela Amariţei, ProDemo - „Marius Necula – city-manager”

Candidata partidului ProDemo la Primăria municipiului Galaţi, Daniela Teodora Amariţei, a răspuns provocării lansate de cotidianul „Viaţa liberă” cu propuneri şi nume concrete şi în acelaşi timp surprinzătoare. Candidata îi nominalizează ca viceprimari pe doi dintre actualii săi contracandidaţii săi la fotoliul de edil al urbei: Marius Stan, candidatul USL şi pe Eugen Stamate, candidatul PER. La fel de uimitoare este şi nominalizarea Danielei Amariţei pentru postul de city-manager al Galaţiului - candidatul APP Marius Gerard Necula. Rămâne de văzut dacă, într-o primărie condusă de reprezentanta ProDemo, propuşii vor şi accepta aceste funcţii.


Candidaţi fără părere - Cui nu-i pasă de Galaţi?

Iată-i şi pe candidaţii de la care nu am primit răspunsuri pentru acestă temă: Marius-Gerard Necula (Alianţa Pentru Progres), Constantin Ene (Partidul Poporului – Dan Diaconescu), Arghire Osanu (Partidul Poporului - LC), Cristian Mîrza (Partidul Alianţa Socialistă), Marian Popa (Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat), Eugen Stamate (Partidul Ecologist Român) şi Lăcrămioara Violeta Stavire (Partidul Verde).

 

Citit 4203 ori Ultima modificare Duminică, 03 Iunie 2012 23:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.