Cui îi pasă de lege în campanie electorală?

Cui îi pasă de lege în campanie electorală?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De la tăcerea de acum trei săptămâni în privinţa legalităţii panourilor care au împânzit oraşul, acum avem diverse puncte de vedere, de la diverşi interlocutori şi toate contradictorii! De pildă, în timp ce Primăria Galaţi ne anunţă clar că nu există autorizaţii decât pentru panourile publicitare (şi electorale, inclusiv a celor din staţiile Transurb) existente ca urmare a contractelor de asociere ale CL cu şase firme (Derec Co, Decrom Co, Euromedia Group, Decovil, Arabesque şi Ultravision), candidatul la primărie Marius Necula (de numele căruia s-a legat un întreg scandal la începutul campaniei în legătură cu amplasarea panourilor) spune că, din contră, deţine autorizaţii pentru publicitatea pe care şi-o face! Şi ca lucrurile să fie şi mai în ceaţă, preşedintele său de partid, liderul PDL Mircea Toader spune că în campanie electorală oricine poate amplasa unde vrea panoul electoral!

Conform Primăriei, singurul caz de încălcare a legii unde administraţia s-a sesizat în cele din urmă este cel legat de „panourile publicitare care fac reclamă la PresaGalaţi" şi care "sunt amplasate fără forme legale, respectiv fără autorizaţie de construire”, motiv pentru care a fost sesizată Poliţia Locală. Fără alte precizări ale primăriei, putem concluziona că panourile lui Necula sunt ilegal montate. Fals!, contrazice candidatul: „am înştiinţat primăria că le-am instalat după care am primit autorizaţii pentru cele 50 de panouri publicitare, conform prevederilor Legii 67/2004. Sunt legal, dar nu am contract de asociere cu CL, căci eu după campanie îmi ridic panourile”. Legea alegerilor locale (67/2004) spune că în afară de panourile speciale de afişaj electoral, candidaţii îşi pot monta panourile însă numai cu acordul proprietarului, administratorului  sau deţinătorului terenului.

Cel mai interesant (şi derutant) răspuns pe această temă a venit din partea liderul PDL Mircea Toader: „După câte ştiu eu, legea 67/2004 prevede că în timpul campaniei electorale nu eşti obligat să respecţi Legea 51 privind autorizaţiile pentru panouri publicitare fiind numai o prevedere că eşti obligat să comunici, să anunţi… deci în campanie sunt exceptate prevederile ad literam ale legii, (…) decât dacă există o hotărâre de CL specială care să spună condiţia în care se pun, dar neexistând aşa ceva, [Marius Necula] nu are nici o responsabilitate juridică”.

Citit 2400 ori Ultima modificare Luni, 04 Iunie 2012 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.