Explicaţii fără sens pentru un sondaj anapoda

Explicaţii fără sens pentru un sondaj anapoda
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În loc de explicaţii, Asociaţia Sens spune doar că "îşi rezervă dreptul de a reveni asupra aspectelor tehnice care ar fi putut duce la diferenţa semnificativă de procentaj înregistrată între estimarea iniţială şi rezultatele publice ale voturilor"

După o lună întreagă de lipsă de reacţie şi de muţenie, Asociaţia Sens vine cu un comunicat de presă în care încearcă să explice motivele pentru care sondajele pe care le-a făcut publice înainte de alegerile locale din 10 iunie nu s-au potrivit deloc cu rezultatul scrutinului. Numai că aceste explicaţii se potrivesc perfect cu celebra sintagmă „operaţia a reuşit, pacientul e mort”.

Vă reamintim că în sondajul pe care Sens l-a realizat cu sprijinul studenţilor la Sociologie ai Universităţii “Dunărea de Jos”, sub coordonarea prep. univ. dr. Iulian Grigoriu, îi scotea pe principalii favoriţi la Primăria Galaţiului, Nicuşor Ciumacenco şi Marius Stan, cu un scor identic: 41,5 la sută. Cu câteva zile înainte de alegeri, Sens a ieşit public cu un alt sondaj, susţinând sus şi tare că independentul Ciumacenco ar avea un avans de trei procente înaintea liberalului Marius Stan. Urnele au contrazis aceste date, Stan impunându-se în faţa lui Ciumacenco la peste 20 de procente diferenţă. N-a fost, însă, singura “nepotrivire”. În condiţiile în care în sondajul Sens candidatul PDL Marius Necula se afla la o diferenţă de patru procente în faţa candidatului PP-DD Constantin Ene, din urne situaţia a ieşit exact pe dos, Ene luându-i faţa senatorului.

Nu contestă rezultatul alegerilor

Cu o nonşalanţă uluitoare, Asociaţia Sens comunică faptul că îşi asumă rezultatele sondajului „de opinie simplu aleator privind alegerile locale din 10 iunie”. Păcat că nu precizează şi despre care sondaj este vorba, pentru că a realizat două! Şi cu aceeaşi inocenţă, „fără să conteste rezultatele alegerilor”, “îşi rezervă dreptul de a reveni asupra aspectelor tehnice care ar fi putut duce la diferenţa semnificativă de procentaj înregistrată între estimarea iniţială şi rezultatele publice ale voturilor, la capitolul Primărie”. Clar ca bezna nopţii.

În clasicul limbaj de lemn, Asociaţia „respinge ca nefondate supoziţiile exprimate în presa post-electorală privind lipsa de obiectivitate a sondajului realizat. Drept urmare, Asociaţia îşi declară deschiderea faţă de orice verificare, din partea mass-media, sau din partea oricăror instituţii sau persoane abilitate în teoria şi practica sondajelor de opinie, în ce priveşte chestionarele completate, tehnica de investigaţie şi de interpretare a acestora”, se arată în comunicatul de presă semnat de preşedintele Asociaţiei Sens pentru Dezvoltare Socială, Codrin Vasiloancă-Smirnov.

Cum spuneam la începutul articolului, operaţia (adică sondajul realizat de Sens) a fost, susţine acest ONG, reuşită, atâta doar că pacientul e mort.

Citit 2609 ori Ultima modificare Luni, 09 Iulie 2012 19:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.