A început numărătoarea inversă pentru referendum

A început numărătoarea inversă pentru referendum
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu este organizat de un gălăţean - ministrul Administraţiei, Victor Paul Dobre ' Deşi suntem deja în campanie electorală, deocamdată nu a apărut nimic nou în afişajul electoral *

Autorităţile nu au vreme nici să respire, trebuie să organizeze, contra-cronometru, referendumul pentru demiterea preşedintelui României. Ieri dimineaţă, judecătoarea Carmen Radovei a fost aleasă, prin tragere la sorţi, preşedinta Biroului Electoral Judeţean, care va funcţiona într-un spaţiu amenajat la parterul Prefecturii. În prezent, se lucrează de zor la actualizarea listelor electorale de la alegerile locale, iar primarii au misiunea de a rezolva de urgenţă această problemă. Abia după încheierea acestei etape se va şti câţi gălăţeni sunt aşteptaţi la urne pe 29 iulie, la referendum. Tot prin ordinul prefectului, se lucrează la delimitarea secţiilor de votare, care cel mai probabil vor fi pe structura de la alegerile locale din 10 iunie.

Deocamdată, linişte!

Deşi suntem în campanie electorală, deocamdată prin oraş nu au apărut afişe noi, panourile şi stâlpii sunt pline de cele vechi rămase de la locale. Cert este că propaganda electorală se va termina în preziua scrutinului, la ora 7.00. Pe 29 iulie, gălăţenii, alături de ceilalţi români, vor fi chemaţi la urne să răspundă punând ştampila de vot pe „Da” sau „Nu” la întrebarea „Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?”. Spre deosebire de locale, cetăţenii vor avea mai puţine ore la dispoziţie ca să voteze – de la ora 8.00 la 20.00, conform Legii referendumului. Au dreptul de a participa toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani în ziua referendumului, în afară de excepţiile stabilite de către legi. Spre deosebire de alegerile locale sau parlamentare, la referendumul naţional, se poate vota în orice secţie de pe teritoriul naţional, iar în străinătate se va vota la secţiile care se vor organiza de către Ministerul Afacerilor Externe. Precizăm însă că gălăţenii aflaţi în localitatea de domiciliu pot vota doar la secţiile de votare la care sunt arondaţi.

Referendumul va fi valabil indiferent câţi cetăţeni se prezintă la vot. Potrivit ministrului Administraţiei, liberalul Victor Paul Dobre, care organizează scrutinul, dacă populaţia decide demiterea preşedintelui, urmează să fie organizate, în termen de 90 de zile, alegeri prezidenţiale, conform prevederilor constituţionale. Scrutinul prezidenţial ar putea avea loc, cel mai probabil, odată cu alegerile parlamentare.

Citit 1785 ori Ultima modificare Luni, 09 Iulie 2012 18:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.