Ghidul alegătorului: Start referendum!

Ghidul alegătorului: Start referendum!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sub paza jandarmilor, buletinele de vot au fost deja distribuite la secţiile de votare din judeţul Galaţi, simultan, fiind verificate şi asigurarea condiţiilor de bună desfăşurare a procesului electoral.

Duminică, secţiile de votare se vor deschide la ora 7.00 şi se vor închide la ora 23.00. Pentru a putea răspunde cu „Da” sau „Nu” la întrebarea „Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?”, gălăţenii trebuie să fi împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului inclusiv şi să nu-şi fi pierdut drepturile electorale. Cetăţenii care se află în localitatea de domiciliu nu pot vota decât la secţiile de votare la care sunt arondaţi conform domiciliului înscris în actul de identitate. Cei în tranzit pot vota la orice secţie din localitatea în care se află.

Persoanele netransportabile din cauză de boală sau de invaliditate, care nu se află în instituţii sanitare sau de ocrotire socială şi care doresc să voteze prin intermediul urnei speciale, întocmesc o cerere către biroul secţiei de votare căreia îi aparţin. În ziua votării, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare se asigură că echipa formată din doi membri ai biroului electoral al secţiei de votare, însoţită de pază, se deplasează numai la adresele unde s-a solicitat urna specială. Pentru a putea vota aveţi nevoie de carte de identitate, carte de identitate provizorie sau buletin de identitate.

Nu-i de glumă: închisoare!

Atenţie, împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi. Votarea de către o persoană de mai multe ori în ziua referendumului precum şi votarea de către o persoană care nu are drept de vot se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani. În toate aceste cazuri, tentativa se pedepseşte!

Citit 1567 ori Ultima modificare Vineri, 27 Iulie 2012 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.