Punctul de vedere al Unicom în scandalul staţiei de epurare: Victimă a orgoliilor politice

Punctul de vedere al Unicom în scandalul staţiei de epurare: Victimă a orgoliilor politice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Componentele staţiei de epurare au fost furate, bucată cu bucată, susţine diirectorul societăţii


După ce a stat şi a ascultat toate opiniile celor care au făcut public scandalul staţiei de epurare din Cantemir, directorul Unicom Galaţi a ieşit la rampă cu câteva explicaţii. "Eu zic că domnul primar a avut prea puţine informaţii şi s-a pripit atunci când a lansat în presă zvonul potrivit căruia noi am fi încasat 25 de miliarde de lei vechi, fără să efectuăm lucrările. Nu vreau ca firma noastră să fie victima unor dispute politice", spune Doru Părlătescu, directorul Unicom.

Acesta ne-a expus, pas cu pas, cum a decurs întreaga poveste a staţiei de epurare care urma să deservească noul cartier gălăţean. Contractul a fost încheiat cu Primăria Galaţi în vara anului 2005, valoarea iniţială fiind de 22 de miliarde de lei vechi, la care s-a adăugat (în 2007) un act adiţional de opt miliarde de lei. Autorizaţiile pentru începerea lucrărilor s-au obţinut abia în luna octombrie 2006, atunci când s-a predat şi amplasamentul. Pe tot parcursul anului 2007, Unicom a lucrat la terasamentul din pământ şi beton, la platformele de beton pe care urma să fie montată staţia de epurare, două chesoane de canalizare, precum şi toată reţeaua de canalizare interioară. De asemenea, societatea condusă de Doru Părlătescu a cumpărat şi toate echipamentele ce urmau să compună viitoarea staţie de epurare şi le-a depozitat pe amplasamentul lucrării. "Ultima situaţie de lucrări am trimis-o în februarie 2008, pentru ca în martie Inspecţia de Stat în Construcţii să dispună sistarea lucrărilor, neautorizate decât de instituţia similară din Galaţi", ne-a mai spus Doru Părlătescu.

Pauză de doi ani!

Din acel moment, timp de doi ani (până în iunie 2010), societatea a ţinut-o într-o permanentă corespondenţă cu Primăria Galaţi, în care cerea rezolvarea problemei autorizaţiei. Evident, din cauza disputelor şi orgoliilor politice dintre cele două judeţe - de altfel, colorate identic în acea perioadă - au făcat ca, nici după aceşti doi ani de conservare a lucrării, lucrările să nu fie reluate. În acel moment, Unicom a anunţat Primăria că-şi mută şantierul, lăsând astfel fără pază tot ceea ce realizase până atunci. "Ce-a urmat vă puteţi închipui! Pe lângă inundaţiile care s-au abătut asupra zonei respective în iulie 2010, toate componentele staţiei de epurare au fost furate, bucată cu bucată. Paguba generală estimată: peste 8,4 miliarde lei", a mai spus directorul Unicom.

Firma acestuia a încasat pentru tot ceea ce a făcut 22,8 de miliarde de lei (din totalul de 30), nu însă şi 1,8 miliarde reprezentând garanţia de bună lucrare (aceasta fiind într-un cont la care Unicom nu are acces). "Dacă este să ne reproşăm ceva în toată această poveste este faptul că în 15 zile de la retragerea noastră de pe şantier nu am invocat forţa majoră. Acest lucru ar fi putut să-l facă şi Primăria", a concluzionat Doru Părlătescu.

 

Citit 2614 ori Ultima modificare Luni, 30 Iulie 2012 10:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.