Interesul imobiliar distruge istoria oraşului

Interesul imobiliar distruge istoria oraşului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Poliţia Locală promite să-i împiedice pe cei care încearcă să demoleze imobilele

Semnalele de alarmă trase de „Viaţa liberă” în legătură cu furtul, cărămidă cu cărămidă, a clădirilor din Traian 112 şi 110 (ambele având faţadele incluse în lista monumentelor istorice) au atras, până la urmă, atenţia autorităţilor locale. Reamintim că o parte a imobilului din Traian 112 (de vizavi de Casa Colecţiilor - Farmacia Ţinc) s-a prăbuşit în urmă cu trei săptămâni, iar de atunci romii vin zilnic pentru a strânge cărămizi şi a demola şi ultimele ziduri care mai stau în picioare.

Problema este că faţadele clădirii sunt clasificate drept „monument istoric” motiv pentru care Primăria nu a eliberat autorizaţie de demolare, deşi proprietarul clădirii a cerut asta încă din 2011. Ca prin minune însă, clădirea a început să se prăbuşească şi, deşi oficial nimeni nu este vinovat de asta, seară de seară locuitorii din zonă pot vedea cum zidurile sunt lovite cu cărămizi, de romii care apoi le recuperează. Situaţie cât se poate de convenabilă pentru un proprietar care nu are autorizaţie de construcţie, dar este foarte interesat de valoarea terenului de sub clădire. Din păcate, în zelul lor, hoţii de materiale de construcţii au atentat şi la imobilul din Traian 110, proprietate a Primăriei şi unde administraţia s-ar putea implica, spre deosebire de Traian 112, unde întreaga responsabilitate aparţine proprietarului.

Ecosal curăţă molozul după recuperatorii de cărămizi

„La solicitarea Primăriei, utilaje ale serviciului Ecosal au început să degajeze terenul de molozul rezultat în urma prăbuşirilor. Vorbim doar de terenul aferent clădirii Primăriei”, informează Biroul de Presă al Primăriei Galaţi. O acţiune prin care serviciul public Ecosal pare că face curat în urma demolatorilor de clădiri istorice, căci cărămizile rezultate din demolare nu au fost încărcate în basculantele serviciului, ci lăsate romilor! Pe de altă parte, am aflat că şi proprietarul clădirii din Traian 112 a încheiat un contract, contra cost, cu serviciul Ecosal, pentru a elibera zona de moloz şi de mizerie. Proprietarul s-a angajat să îşi elibereze zona de mizerie şi apoi să o împrejmuiască. În plus, în zonă, a început deja să patruleze o maşină a Poliţiei Locale. „Supraveghem ca nu cumva romii să mai atenteze la faţadele clădirilor”, a explicat şeful Poliţiei Locale Cristian Gâscă.

Citit 1874 ori Ultima modificare Vineri, 27 Iulie 2012 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.