Clarificări de la Primărie: O parte din staţia de epurare a fost depozitată la Unicom

Clarificări de la Primărie: O parte din staţia de epurare a fost depozitată la Unicom
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • * Reacţia Primăriei vine după ce directorul Unicom a declarat că staţia de epurare a fost furată bucată cu bucată, de pe amplasamentul lucrării
Referitor la articolul intitulat “Punctul de vedere al Unicom în scandalul staţiei de epurare” publicat în cotidianul "Viaţa liberă" din data de 30 iulie, Primăria Municipiului Galaţi a simít nevoia să facă unele clarificări. Pe data de 29 august 2005, Primăria Municipiului Galaţi a încheiat un contract cu Unicom, în valoare de 3.062.917 lei, TVA inclusă. Doi ani mai târziu s-a încheiat un act adiţional prin care se confirma că până la 1 iulie 2007 nu începuseră lucrările şi se precizează că Unicom avea - în acel moment - un “rest de executat” de 3.062.917 lei, TVA inclusă. Prima plată s-a efectuat pe 15 octombrie 2007, iar ultima pe 24 decembrie 2009. Plăţile totale cumulează 2.277.833,79 lei. Cinci procente din valoarea fiecăreia dintre cele 38 de plăţi au fost virate într-un cont separat şi au constituit garanţia,  care însumează 119.885,19 lei.

Furt sau blătuire?

În acelaşi timp, echipamentele despre care se spune că au dispărut ulterior din cauza inundaţiilor sau a furturilor nu au fost depozitate doar pe amplasamentul lucrării. Pe 25 iulie 2012, Unicom a adus la cunoştinţa Primăriei că în 2010 utilajele şi echipamentele agabaritice au fost depozitate “la punctul de lucru şi în depozitul antreprenorului din Fileşti”. În evidenţele Primăriei nu există documente care să certifice conservarea lucrărilor şi a echipamentelor. Conservarea impune costuri (inclusiv cu paza) care ar fi trebuit justificate şi acoperite. Pe 7 iunie 2007, când Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor a emis o avertizare „cod galben” de inundaţii pentru Galaţi, Unicom a informat Primăria că a decis să retragă “organizarea de şantier” fără să menţioneze nimic despre conservare sau paza echipamentelor. Asta în ciuda faptului că în contract se prevede că “Executantul este responsabil pentru menţinerea în bună stare a lucrărilor şi instalaţiilor care urmează să fie puse în operă, de la data primirii ordinului de începere a lucrării până la data semnării procesului verbal de recepţie”. Acest proces verbal nu există. Pentru a invoca forţa majoră cauzată de inundaţiile din iunie şi iulie 2010 se impunea şi sesizarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Aceasta sesizare nu a fost făcută. Primăria Municipiului Galati anunţă că, în acelaşi timp, va continua investigaţiile privind elucidarea circumstanţelor neexecutării staţiei de epurare pentru cartierul „Dimitrie Cantemir”.

 

Citit 2072 ori Ultima modificare Luni, 06 August 2012 15:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.