Păcală de Galaţi a fost „proiectant” pe bani europeni

Păcală de Galaţi a fost „proiectant” pe bani europeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Municipalitatea îi va selecta foarte atent, de acum înainte, pe cei care se înscriu la licitaţii. Ba mai mult, promite primarul Marius Stan, cine îşi bate joc de proiect şi de lucrări va fi obligat să execute totul pe propria cheltuială: „O să vedeţi în mandatul nostru unul din aceşti câştigători frecvenţi ai licitaţiilor cum va face o lucrare cap-coadă, pe banii lui, după ce predă lucrarea şi nu respectă termenul de garanţie. Aviz amatorilor!”.

Proiectanţii au uitat!

Declaraţiile au venit în urma vizitelor făcute pe şantierele de pe Oţelarilor, Stadionului, Frunzei, Parcul Rizer şi Grădina Publică, unde proiectele frizează absurdul. Pe Oţelarilor, Stadionului şi Frunzei (străzi reabilitate pe bani europeni), proiectul a „omis” refugiile pentru staţiile de tramvai, urmând să fie făcute cereri suplimentare pentru realizarea lor.

O altă problemă descoperită: Parcul Rizer, care are şanse să fie gata la sfârşitul anului. Numai că, în mijlocul unei frumuseţi de parc, ar rămâne un morman de pământ neîngrijit pe care se va deschide un şantier pentru noul Muzeu de Arte Vizuale, desigur, atunci când Ministerul Dezvoltării va da bani! Proiectul muzeului, o construcţie interesantă, răpeşte din frumuseţea, din utilitatea parcului, iar şantierul va distruge tot ce s-a realizat pe bani grei!

Grădina Publică, altă problemă! Aici, spune primarul, se vor înlocui stâlpii de iluminat ornamentali în locul „kitsch-urilor din tablă sablată, de o urâţenie ieşite din comun”. Vestea bună este că proiectul ar putea fi terminat mai devreme decât luna mai 2013, chiar până la finele acestui an. „Numai că, atenţie!, s-a făcut proiectul, evident, tot pe bani europeni, dar s-a omis să se includă în proiect şi reamenajarea fântânii arteziene, care este elementul-cheie în toată Grădina Publică. Ar urma, după mintea celor care au făcut proiectul, ca după modernizarea grădinii, să deschidem un alt şantier de lucru, să stricăm iarăşi tot, să refacem fântâna. Oameni buni, asta e nebunie! Sunt lucruri făcute parcă de-alde Păcală”, a spus primarul. Şi paradoxurile nu se opresc aici: „străzi fără pat de piatră, trântit asfaltul direct pe pământ, vă daţi seama ce durabilitate poate să aibă o astfel de lucrare - până la prima ploaie, dar banii se încasează. Pe ce? Pe nimic! Am oprit câteva lucrări de genul acesta, am chemat diriginţii de şantier, proiectanţii, constructorii şi încercăm să remediem ceea ce se poate din această situaţie absolut incredibilă”, a declarat edilul.

Stop procedurilor de suplimentare a lucrărilor!

Marius Stan a decis să pună capăt practicilor de până acum: „Cel care participă la licitaţie, de regulă licitează cam 60-65 la sută din valoarea proiectului numai pentru a putea câştiga. De multe ori, aceştia îşi fac singuri proiectul şi ne trezim în situaţia în care ne minunăm de proiect. Am întâlnit situaţia pe teren, firmă care se plângea de proiect, dar proiectul era făcut tot de ea. Şi evident că aceştia vin cu lucrări suplimentare, întotdeauna, în plus de 19,99 la sută din valoarea lucrărilor. E o procedură cu care probabil că s-au obişnuit, dar de care vă garantez că se vor dezobişnui”.

Citit 2919 ori Ultima modificare Vineri, 10 August 2012 18:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.