Începe bătălia pentru Casa Poporului. Află cine candidează la Parlament

Începe bătălia pentru Casa Poporului. Află cine candidează la Parlament
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doar 69 de zile au mai rămas până la alegerile parlamentare. Partidele politice încă îşi mai întorc pe dos buzunarele şi scotocesc Galaţiul în căutarea unor candidaţi cu notorietate. Capcana acestor alegeri (pretins) uninominale este cât se poate de ameninţătoare: candidaţii care nu îşi câştigă colegiul cu jumătate plus unu din numărul de voturi valabil exprimate riscă să rămână acasă şi să le fie suflat mandatul de adversarii mai puţin votaţi, dar care au prins trenul redistribuirii voturilor! Miza e mare, iar principalii combatanţi ai acestor alegeri vor fi candidaţii Uniunii Social Liberale (PSD, PNL, PC şi UNPR), Alianţei România Dreaptă (PDL, PNŢCD şi Forţa Civică) şi Partidului Poporului - Dan Diaconescu.
Cert este că pe 30 octombrie va începe, potrivit calendarului electoral, depunerea candidaturilor, iar pe 7 noiembrie vom şti cu certitudine pe cine vom găsi pe buletinul de vot, pentru că atunci vor rămâne definitive candidaturile. Până atunci vă spunem noi, în premieră, între cine şi cine aţi putea alege pe 9 decembrie.

Colegiul nr. 1

Plasat la nord de Tecuci, Colegiul nr. 1 este dorit de către deputatul PNL Victor Paul Dobre, care, în 2008, şi-a câştigat aici mandatul cu un procent de 49,52, cel mai bun rezultat din colegiu. În bătălia electorală, Dobre s-ar putea înfrunta fie cu Petrişor Potec, fie cu tecuceanul Vasile Diaconu, ambii candidaţi PDL, dar la fel de bine ar putea intra în cursă cu fostul consilier judeţean Anghel Căluianu.
Colegiul nr. 2

Cu siguranţă, deputatul PDL Mircea Toader ar face orice pentru a rămâne şi după 9 decembrie parlamentar în Colegiul nr. 2, format din municipiul Tecuci şi comunele Cosmeşti, Cudalbi, Matca şi Movileni. Faptul că PDL a pierdut primăria principalului său fief, Tecuciul, i-ar putea crea mari probleme. Mai ales că USL l-a desemnat candidat pe Daniel Butunoi, liderul PSD Tecuci, cel care în 2008 i-a suflat în ceafă, dovadă că Toader a obţinut atunci un scor de doar 43,22 la sută.
Colegiul nr. 3

În 2008, Carmen Axenie a ajuns deputat PDL în Colegiul nr. 3, la sud de Tecuci, pe uşa din dos a redistribuirii, cu 23,06 la sută din voturi, în condiţiile în care social-democratul Cornel Hamza avea peste 40 la sută! Axenie se va lupta anul acesta cu candidatul USL, liberalul George Scarlat, fiul patronului complexului de la Hanu Conachi, dar şi cu fostul preşedinte al judeţului, Eugen Chebac, care ar putea candida aici din partea PP-DD.
Colegiul nr. 4

În 2008, deputatul PSD Viorel Ştefan şi-a adjudecat Colegiul nr. 4 cu peste 50 la sută din voturi. Dacă va reitera performanţa depinde de contracandidaţii săi. Deocamdată, din partea PDL se luptă pentru a obţine candidatura Dumitru Buţurcă şi Emil Dragomir.
Colegiul nr. 5

Deputatul PSD Dan Nica a câştigat în 2008 Colegiul nr. 5 (zona Bereşti - Târgu Bujor) aproape fluierând, cu peste 50 la sută. De data aceasta, sunt dornici să-l înfrunte doi pretendenţi la candidatură din partea PDL, Laurenţiu Curduman şi medicul Valeriu Ardeleanu.
Colegiul nr. 6

n acest moment, Colegiul nr. 6, care cuprinde zona veche a Galaţiului, Mazepa, Ţiglinele, pe un aliniament până la Saturn şi sud de Coşbuc, este cel mai disputat. Candidatura celui care în acest moment reprezintă în Parlament colegiul, social-democratul Florin Pâslaru, este incertă din motive de turnătorie şi de nepotism, astfel că fostul prefect Claudiu Brânzan ar putea intra în luptă din partea USL. Din partea PDL îşi dispută candidatura Doruleţ Resmeriţă, cel care a pierdut la mustaţă, în 2008, bătălia cu Pâslaru, dar şi consilierul local Mihai Alin. PP-DD ar putea fi reprezentat de avocatul Romeo Cosma, iar UDMR de Marian Filimon!
Colegiul nr. 7

La fel de nesigură este şi candidatura deputatei PSD Lucreţia Roşca în Colegiul nr. 7, care cuprinde, în mare, cartierul Dunărea. Din partea PDL, concurenţa e mare: consilierul local Cătălin Cristache, fostul consilier local PSD Daniel Apetrăchioaie, dar şi directorul RER, Ion Dumitru, îşi doresc să candideze. PP-DD l-ar putea azvârli în competiţie pe fostul ales local Picu Apostol Roman.
Colegiul nr. 8

În 2008, deputatul Bogdan Ciucă a avut parte de o victorie lejeră, cu peste 50 la sută, în Colegiul nr. 8, care cuprinde Ţiglinele III-IV, zona Siderurgiştilor până aproximativ în zona Viaductului. Pe 9 decembrie, el îl va înfrunta pe buletinul de vot fie pe Paul Ivanov, fie pe Mihai Turcu, asta dacă nu cumva sorţii de izbândă îi vor surâde fostului consilier local Viorel Trif.
Colegiul nr. 9

Colegiul nr. 9 cuprinde cartierul Aviaţiei cu toate microraioanele aferente şi în acest moment nu-l mai reprezintă nimeni în parlament. E greu de spus pe cine şi-ar putea dori gălăţenii din moment ce în 2008 l-au votat în proporţie de 44,91 la sută pe Aurel Nechita (PSD) şi s-au trezit deputat cu Mihail Boldea (PDL)! Pentru ca Nechita să candideze din nou ar trebui să-şi sacrifice funcţia de decan al Facultăţii de Medicină, ceea ce, recunosc social-democraţii, este ca şi cum i-ai cere unui părinte să renunţe la propriul copil. Variantă de rezervă ar fi ca acest colegiu să-i fie dat UNPR, în locul Colegiului nr. 1 de Senat, deţinut în prezent de Laurenţiu Chirvăsuţă. Şi în zona PDL situaţia este confuză, fostul consilier local PSD Stelian Lupu şi Viorel Trif dorindu-şi candidatura. De la PP-DD, Picu Roman cochetează cu gândul că ar putea candida aici, în loc de Colegiul 7.
Cine vrea să fie senator

Senatorul PDL Marius Necula vrea un nou mandat, dar a renunţat la Colegiul nr. 4 din municipiul Galaţi, pe care l-a câştigat la redistribuire în 2008. Necula şi Constantin Petrea îşi dispută candidatura pentru Colegiul nr. 1 din judeţ, deţinut în prezent de UNPR-istul Laurenţiu Chirvăsuţă. USL nu s-a hotărât încă pe cine trimite în luptă, dacă rămâne Chirvăsuţă, care, ce-i drept, şi-a câştigat mandatul pe lista PSD, în 2008, sau intră în joc un social-democrat pur. Dacă se decide că vrea să fie senator şi nu deputat, Eugen Chebac ar putea candida aici din partea PP-DD.
Social-democratul Gheorghe Saghian a înregistrat o victorie zdrobitoare în 2008, cu peste 50 la sută în Colegiul nr. 2 din judeţ. Se simte, însă, pregătit să-l combată democrat-liberalul Aurel Zamfir, fostul director al Îmbunătăţirilor Funciare.
Senatorul Paul Ichim, care, în 2008, a câştigat tot la redistribuire (n-a avut decât 14,57 la sută din voturi) Colegiul nr. 3 din municipiul Galaţi, va avea un contracandidat PDL puternic, liberal la origini, fostul secretar de stat Mihai Capră.
În fine, în Colegiul nr. 4, Eugen Durbacă, liderul PC, l-ar putea înfrunta pe fostul viceprimar Nicuşor Ciumacenco sau pe avocatul Constantin Telegan, din partea Forţei Civice. Depinde pe cine va desemna ARD drept candidat. În plus, PDL susţine că mai are în mânecă doi candidaţi puternici pe care speră să-i convingă să intre în cursă.
În acelaşi timp, candidaţii PNŢCD, George Codreanu şi Petru Trifan, ar putea obţine două din cele 13 locuri ale alianţei ARD, în detrimentul celor de la PDL. În aceeaşi situaţie se află şi Forţa Civică, ai cărei candidaţi ar putea fi Constantin Telegan şi Radu Oprea.
Până la sfârşitul acestei luni, competiţia rămâne deschisă, iar noi vă vom ţine la curent cu mutările de pe frontul candidaturilor.

Citit 3860 ori Ultima modificare Luni, 01 Octombrie 2012 09:04

14 comentarii

 • postat de un golan
  Marți, 09 Octombrie 2012 01:13
  @maximus Ca si cum ai zice, cand da cineva o spargere la tine la scara blocului si altcineva suna la politie, nu e de vina spargatorul ci cel care te scapa de niste daune, pe care tot tu le platesti! Pana la vestita lovitura de stat ma gandeam sa votez USL doar pentru alternare la putere dar m-am saturat deja de gargara lor. USL este condus de un escroc cu diploma care si-a aliniat toti penalii cunoscuti. PDL si-a spalat cat de cat masina si cei compromisi nu mai pot candida. USL sa se spele cumva incepand cu Ponta si Crin si apoi mai vedem.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alfar
  Luni, 01 Octombrie 2012 16:45
  nu mai faceti politica interesului personal, de servici, de familie, de ce vreti...alegeti persoane si partide care credeti si aveti informatii ca va pot face o viata mai buna. atentie, nu doar personala, ci a comuniunii din care faceti parte. oricit de bogat esti , in galati, vrei nu vrei tot vezi, mirosi si simti uritul si saracia. daca nu esti prea nesimtit. daca esti, voteaza partidul care ti-a dat functia, serviciu, afacerea, a ta sau nu stiu carui neam, garajul, permis de pescuit gratis la zatun, etc,etc,. fi in continuare un nesimtit. nu esti singurul, pe asta se bazeaza masina de vot. a oricarui partid politic din ROMANIA. in tara asta orice partid politic este doar o rampa de lansare spre beneficii pentru cei care ajung in functii. in rest , vrajeala la fraieri.
  0
  0
  Raportează
 • postat de roberta anastase top modela
  Luni, 01 Octombrie 2012 16:27
  Hotilor ! Mars la sapat santuri futu-va-n gura de banditi ! Toti, indiferent de gasca din care faceti parte !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mazilu Stefan
  Luni, 01 Octombrie 2012 15:56
  De ce aceiasi senatori si deputati?Ce au facut concret pentru Galati si judet?Promisiuni si nimic,vorbe goale de adormit copii!Lasati tinerii sa schimbe mentalitatile invechite si lipsite de substanta,traiti bine pe banii nostrii.Sunteti depasiti,iar judetul se prabuseste vazand cu ochii,Galatiul se depopuleaza iar voi prosperati cerandu-ne voturi.PACAT!!!Ma
  0
  0
  Raportează
 • postat de A trecut vremea lor
  Luni, 01 Octombrie 2012 14:46
  Vrem figuri nou-noute,oameni tineri,nepatati care sa vina in fata alegatorilor cu dovezi palpabile,certe in ceea ce priveste bunele lor intentii pentru viitor,dovezi demonstrate prin activitatea desfasurata pana acum in plan profesional,social,civic,etc.Vrem persoane morale ,familiste-un aspect foarte important,cu principii sanatoase ,care sa fie considerate exemplare in viata de zi cu zi.
  NU MAI VREM persoane corupte,vocale,cu un trecut dubios,imorale-care sa isi afiseze ostentativ averea obtinuta prin cai necinstite,numarul de amante trecute in agenda personala,incompetente profesional,implicate in scandaluri compromitatoare,foste securiste,mascarici de partid care ar trebui supusi unor teste psihologice si psihiatrice(da!),care sa isi numeasca rudele si clientele politica in posturi cheie-banoase pe spinarea bietului cetatean.NU VA MAI VREM!’
  0
  0
  Raportează
 • postat de MARIA
  Luni, 01 Octombrie 2012 13:32
  MIHAI RAZVAN UNGUENT mru chiar nu are nici o rusine , chiar ar vrea sa castige cu nerusinarea cel caracterizeaza .
  0
  0
  Raportează
 • postat de FONDURI UE
  Luni, 01 Octombrie 2012 13:08
  Acum este momentul: In 2012 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul: fondurieuropenenerambursabile.ro
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alexandru
  Luni, 01 Octombrie 2012 13:07
  Pe Telegan la Parlamentare? Doamne fereste!!!! Asta habar nu are ce vorbeste, viseaza si el ca e dreptul lui, dar sa fim seriosi....noroc de fetele alea care-i mai calca pragul biroului , ca el e varza....Telegane la cate partide mai ai de gand sa te muti doar , doar sa castigi si tu ceva?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alexandru
  Luni, 01 Octombrie 2012 13:07
  Pe Telegan la Parlamentare? Doamne fereste!!!! Asta habar nu are ce vorbeste, viseaza si el ca e dreptul lui, dar sa fim seriosi....noroc de fetele alea care-i mai calca pragul biroului , ca el e varza....Telegane la cate partide mai ai de gand sa te muti doar , doar sa castigi si tu ceva?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Fane
  Luni, 01 Octombrie 2012 13:02
  @ Minimus
  Spune-mi te rog o singura masura economica luata de pdl, una singura macar.

  Arata-mi o singura investitie la Galati in guvernarea base-boc- ungureanu. Acum discutam de cei care au fost la guvernare.

  Trebuie sa le aratam ca ne pasa de galati, si sa ii trimitem sa mediteze in opozitie.

  Si asa sa facem cu fiecare partid in parte. Toti trebuie sa intelega ca sunt vremelnici si nu stapani, si nu pot cheltui 10 miliarde numai pe alifii, friptura kobe in doua luni cum a facut ungureanu. Rusinicaaaa.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Maximus
  Luni, 01 Octombrie 2012 12:53
  Ma doare-n cotul pisicii de fiecare partid in parte. Eu imi caut singur dreptatea. Si asa trebuie sa facem cu totii, adica nu un partid este bun sau rau. Trebuie sa triem oamenii. Lichelele de pretutindeni sa plece.
  Pentru ce a facut psd-ul cat a stat la guvernare a platit, electoratul i-a taxat si i-a trimis in opozitie.

  Acelasi lucru vrem sa il facem si acum, sa taxam pdl-ul pt ce a facut si mai ales pentru ce nu a facut.

  In decembrie se aleg persoane si nu liste, si avem ocazia sa trimitem la plimbare pe cei care ne priveau cu dispret de parca erau stapani si nu conducatori vremelnici.

  Eu nu pot uita cat rau a facut romaniei dna macovei de la pdl si toti parlamentarii pdl, cand au tipat in parlamentul european ca in romania este lovitura de stat in desfasurare si este necesara interventia europei.

  CCR a decis ca toate schimbarile facute de usl sunt constitutionale. Si atunci stimabila monica, unde este lovitura de stat?
  Pentru un interes de grup ati aruncat romania in dispretul strainatatii si a explodat cursul euro.

  Unde este sacrificul pentru tara? Povesti cucoana. Sunteti o gasca care, prin vot, trebuie sa plece din viata publica, apoi parchetul are timp sa va ancheteze pentru raul facut.
  Imi repugna ideea ca sa scuzi o magarie ca si ailalti au facut-o. Atunci cu ce esti mai bun daca faci ca ei?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Galatean pt. @Maximus
  Luni, 01 Octombrie 2012 12:22
  @Maximus ai mare dreptate ! Pe nemernicii astia nu trebuie sa-i taxam numai la vot........ Astia ar trebui sa fie ogariti pe strazile Galatiului, orasul de care si-au batut joc pe banii nostri .....si nu-s deloc putini !!! Ca sa fim drepti pana la capat, ar mai trebui ciomagiti si alde paslaru ( cantaretu' la secu ), saghian care n-a scos o vorba in parlament si multi altii...... ! Acum vad ca au venit altii cu pretentii la ciolan ! Daca inca mai sunt prosti pe care sa-i prosteasca , de ce n-ar pofti la halca de carne ?!? Problema e la noi, alegatorii, pentru ca-i lasam sa-si faca de cap fara sa-i intrebam de sanatate !!! Sper sa avem mintea limpede pe 9 Decembrie ! PS. Daca stau bine si ma gandesc, din toate hahalerele enuntate mai sus, nu stiu daca ar merita vreunul , bagat in seama macar !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Minimus Pontifex
  Luni, 01 Octombrie 2012 12:14
  Si copacul PSD ce a rodit pentru Galati??? Un rod smochinit a desfiintarii marii puteri economice a judetului ,a saracirii si decimarii populatiei inca cu zile . USL= BLA
  0
  0
  Raportează
 • postat de Maximus
  Luni, 01 Octombrie 2012 08:16
  Copacul se cunoaste dupa roade. Ne uitam le ce au facut si abia atunci vom vedea daca le mai acordam incredere.

  Nu uitam,scoli inchise, spitale inchise, 350 000 de mici companii inchise cu tampenia de impozit forfetar, trimiterea pt tratament la Viena, etc. Igasi,boci, funerii, udrea, anastase, macovei cea cu lovitura de stat. Acum cica da anunt publicitar , pierdut lovitura de stat, pt ca CCR a decis ca tot ce a facut USL a fost constitutional, deci nu a fost lovitura de stat.

  Aceeasi gaina, aceleasi oua face, indiferent in ce curte se afla. Pot sa se numeasca cum vor, Shforta Ciuvica, noi stim cu ne-au ras in nas sfidator de parca nu erau conducatori vremelnici, ci stapani. A venit vremea scadentei si toti vor sa fie prieteni cu TATOV.
  Sa vedem cine il mai voteaza pe nenea ala care lucra in parlament cu degetul.
  Nu mai vrem vorbe, avem podul plin de promisiuni. Scapa cine poate.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.