Începe bătălia pentru Casa Poporului. Află cine candidează la Parlament

Începe bătălia pentru Casa Poporului. Află cine candidează la Parlament
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doar 69 de zile au mai rămas până la alegerile parlamentare. Partidele politice încă îşi mai întorc pe dos buzunarele şi scotocesc Galaţiul în căutarea unor candidaţi cu notorietate. Capcana acestor alegeri (pretins) uninominale este cât se poate de ameninţătoare: candidaţii care nu îşi câştigă colegiul cu jumătate plus unu din numărul de voturi valabil exprimate riscă să rămână acasă şi să le fie suflat mandatul de adversarii mai puţin votaţi, dar care au prins trenul redistribuirii voturilor! Miza e mare, iar principalii combatanţi ai acestor alegeri vor fi candidaţii Uniunii Social Liberale (PSD, PNL, PC şi UNPR), Alianţei România Dreaptă (PDL, PNŢCD şi Forţa Civică) şi Partidului Poporului - Dan Diaconescu.

Cert este că pe 30 octombrie va începe, potrivit calendarului electoral, depunerea candidaturilor, iar pe 7 noiembrie vom şti cu certitudine pe cine vom găsi pe buletinul de vot, pentru că atunci vor rămâne definitive candidaturile. Până atunci vă spunem noi, în premieră, între cine şi cine aţi putea alege pe 9 decembrie.

Colegiul nr. 1

Plasat la nord de Tecuci, Colegiul nr. 1 este dorit de către deputatul PNL Victor Paul Dobre, care, în 2008, şi-a câştigat aici mandatul cu un procent de 49,52, cel mai bun rezultat din colegiu. În bătălia electorală, Dobre s-ar putea înfrunta fie cu Petrişor Potec, fie cu tecuceanul Vasile Diaconu, ambii candidaţi PDL, dar la fel de bine ar putea intra în cursă cu fostul consilier judeţean Anghel Căluianu.

Colegiul nr. 2

Cu siguranţă, deputatul PDL Mircea Toader ar face orice pentru a rămâne şi după 9 decembrie parlamentar în Colegiul nr. 2, format din municipiul Tecuci şi comunele Cosmeşti, Cudalbi, Matca şi Movileni. Faptul că PDL a pierdut primăria principalului său fief, Tecuciul, i-ar putea crea mari probleme. Mai ales că USL l-a desemnat candidat pe Daniel Butunoi, liderul PSD Tecuci, cel care în 2008 i-a suflat în ceafă, dovadă că Toader a obţinut atunci un scor de doar 43,22 la sută.

Colegiul nr. 3

În 2008, Carmen Axenie a ajuns deputat PDL în Colegiul nr. 3, la sud de Tecuci, pe uşa din dos a redistribuirii, cu 23,06 la sută din voturi, în condiţiile în care social-democratul Cornel Hamza avea peste 40 la sută! Axenie se va lupta anul acesta cu candidatul USL, liberalul George Scarlat, fiul patronului complexului de la Hanu Conachi, dar şi cu fostul preşedinte al judeţului, Eugen Chebac, care ar putea candida aici din partea PP-DD.

Colegiul nr. 4

În 2008, deputatul PSD Viorel Ştefan şi-a adjudecat Colegiul nr. 4 cu peste 50 la sută din voturi. Dacă va reitera performanţa depinde de contracandidaţii săi. Deocamdată, din partea PDL se luptă pentru a obţine candidatura Dumitru Buţurcă şi Emil Dragomir.

Colegiul nr. 5

Deputatul PSD Dan Nica a câştigat în 2008 Colegiul nr. 5 (zona Bereşti - Târgu Bujor) aproape fluierând, cu peste 50 la sută. De data aceasta, sunt dornici să-l înfrunte doi pretendenţi la candidatură din partea PDL, Laurenţiu Curduman şi medicul Valeriu Ardeleanu.

Colegiul nr. 6

n acest moment, Colegiul nr. 6, care cuprinde zona veche a Galaţiului, Mazepa, Ţiglinele, pe un aliniament până la Saturn şi sud de Coşbuc, este cel mai disputat. Candidatura celui care în acest moment reprezintă în Parlament colegiul, social-democratul Florin Pâslaru, este incertă din motive de turnătorie şi de nepotism, astfel că fostul prefect Claudiu Brânzan ar putea intra în luptă din partea USL. Din partea PDL îşi dispută candidatura Doruleţ Resmeriţă, cel care a pierdut la mustaţă, în 2008, bătălia cu Pâslaru, dar şi consilierul local Mihai Alin. PP-DD ar putea fi reprezentat de avocatul Romeo Cosma, iar UDMR de Marian Filimon!

Colegiul nr. 7

La fel de nesigură este şi candidatura deputatei PSD Lucreţia Roşca în Colegiul nr. 7, care cuprinde, în mare, cartierul Dunărea. Din partea PDL, concurenţa e mare: consilierul local Cătălin Cristache, fostul consilier local PSD Daniel Apetrăchioaie, dar şi directorul RER, Ion Dumitru, îşi doresc să candideze. PP-DD l-ar putea azvârli în competiţie pe fostul ales local Picu Apostol Roman.

Colegiul nr. 8

În 2008, deputatul Bogdan Ciucă a avut parte de o victorie lejeră, cu peste 50 la sută, în Colegiul nr. 8, care cuprinde Ţiglinele III-IV, zona Siderurgiştilor până aproximativ în zona Viaductului. Pe 9 decembrie, el îl va înfrunta pe buletinul de vot fie pe Paul Ivanov, fie pe Mihai Turcu, asta dacă nu cumva sorţii de izbândă îi vor surâde fostului consilier local Viorel Trif.

Colegiul nr. 9

Colegiul nr. 9 cuprinde cartierul Aviaţiei cu toate microraioanele aferente şi în acest moment nu-l mai reprezintă nimeni în parlament. E greu de spus pe cine şi-ar putea dori gălăţenii din moment ce în 2008 l-au votat în proporţie de 44,91 la sută pe Aurel Nechita (PSD) şi s-au trezit deputat cu Mihail Boldea (PDL)! Pentru ca Nechita să candideze din nou ar trebui să-şi sacrifice funcţia de decan al Facultăţii de Medicină, ceea ce, recunosc social-democraţii, este ca şi cum i-ai cere unui părinte să renunţe la propriul copil. Variantă de rezervă ar fi ca acest colegiu să-i fie dat UNPR, în locul Colegiului nr. 1 de Senat, deţinut în prezent de Laurenţiu Chirvăsuţă. Şi în zona PDL situaţia este confuză, fostul consilier local PSD Stelian Lupu şi Viorel Trif dorindu-şi candidatura. De la PP-DD, Picu Roman cochetează cu gândul că ar putea candida aici, în loc de Colegiul 7.

Cine vrea să fie senator

Senatorul PDL Marius Necula vrea un nou mandat, dar a renunţat la Colegiul nr. 4 din municipiul Galaţi, pe care l-a câştigat la redistribuire în 2008. Necula şi Constantin Petrea îşi dispută candidatura pentru Colegiul nr. 1 din judeţ, deţinut în prezent de UNPR-istul Laurenţiu Chirvăsuţă. USL nu s-a hotărât încă pe cine trimite în luptă, dacă rămâne Chirvăsuţă, care, ce-i drept, şi-a câştigat mandatul pe lista PSD, în 2008, sau intră în joc un social-democrat pur. Dacă se decide că vrea să fie senator şi nu deputat, Eugen Chebac ar putea candida aici din partea PP-DD.

Social-democratul Gheorghe Saghian a înregistrat o victorie zdrobitoare în 2008, cu peste 50 la sută în Colegiul nr. 2 din judeţ. Se simte, însă, pregătit să-l combată democrat-liberalul Aurel Zamfir, fostul director al Îmbunătăţirilor Funciare.

Senatorul Paul Ichim, care, în 2008, a câştigat tot la redistribuire (n-a avut decât 14,57 la sută din voturi) Colegiul nr. 3 din municipiul Galaţi, va avea un contracandidat PDL puternic, liberal la origini, fostul secretar de stat Mihai Capră.

În fine, în Colegiul nr. 4, Eugen Durbacă, liderul PC, l-ar putea înfrunta pe fostul viceprimar Nicuşor Ciumacenco sau pe avocatul Constantin Telegan, din partea Forţei Civice. Depinde pe cine va desemna ARD drept candidat. În plus, PDL susţine că mai are în mânecă doi candidaţi puternici pe care speră să-i convingă să intre în cursă.

În acelaşi timp, candidaţii PNŢCD, George Codreanu şi Petru Trifan, ar putea obţine două din cele 13 locuri ale alianţei ARD, în detrimentul celor de la PDL. În aceeaşi situaţie se află şi Forţa Civică, ai cărei candidaţi ar putea fi Constantin Telegan şi Radu Oprea.

Până la sfârşitul acestei luni, competiţia rămâne deschisă, iar noi vă vom ţine la curent cu mutările de pe frontul candidaturilor.

Citit 3950 ori Ultima modificare Luni, 01 Octombrie 2012 09:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.