Calorgal nu acoperă pagubele Apaterm - Datorii recuperate cu mascaţii?
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Calorgal nu acoperă pagubele Apaterm - Datorii recuperate cu mascaţii?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cal-Calorgal, pronunţarea numelui noului operator regional, înfiinţat pe ruinele falimentarului Apaterm, i-a dat ceva de furcă liberalului Mihai Manoliu, care a condus şedinţa Consiliului Local de joi. Preşedintele de şedinţă a mai „zbârcit-o” o dată, opinând că numele de „Calorgal” vine de la calorifer… ca apoi să se corecteze - „calorie”. În fapt, important este că noua societate pe acţiuni porneşte la drum cu un capital social total subscris şi vărsat de 930.925 de lei, împărţit în 372.370 de acţiuni, în valoare nominală de 2,5 lei fiecare. Municipiului Galaţi, care a contribuit cu 900.000 de lei, are 360.000 acţiuni, Tecuciul - 11.370, iar comuna Şendreni - 1.000.
Calorgal va avea sediul pe Crizantemelor, acolo unde în prezent domiciliază Apaterm, de al cărei faliment, spunea primarul Marius Stan, „nu trebuie să ne mai îndoim, chiar dacă instanţa a amânat pronunţarea”. Noul Calorgal ar trebui să înceapă să funcţioneze din 15 ianuarie, dată convenită cu producătorul Electrocentrale. Legat de Electrocentrale, consilierul liberal Săvel Rotaru a cerut public o analiză, pentru a fi sigur că la iarnă nu vom avea probleme cu căldura. Primarul i-a replicat însă că au avut loc discuţii în acest sens, iar Electrocentrale a dat asigurări că nu vor fi necazuri, în ciuda datoriilor la Romgaz.

Banii sau casa!

Primarul Marius Stan le-a atras din nou atenţia gălăţenilor să-şi plătească datoriile la întreţinere: „Să nu creadă că vor scăpa de plata datoriilor la Apaterm. Îi avertizez că societatea care gestionează insolvenţa şi apoi falimentul Apaterm se va ocupa de recuperarea datoriilor şi să nu se mire oamenii dacă va preda creanţa altei firme care, cu mascaţi şi cu oamenii legii, să vină şi să-i execute silit pe datornici. Se pot trezi oamenii daţi afară din case pentru că nu şi-au plătit datoriile!”, a avertizat primarul.
În paralel cu crearea noii societăţi care va distribui căldura, primarul Marius Stan afirmă că se lucrează şi la soluţiile alternative. „Cea mai convenabilă şi rapidă ar fi construirea unei termocentrale noi, cum a făcut Bacăul. Sunt termocentrale noi care se pot ridica în mai puţin de un an, temocentrale modulare, moderne, pe cogenerare, care pot asigura căldură mai ieftină. Nu vom investi noi, vom găsi parteneri şi finanţare cu termen de rambursare foarte lung, ca să nu ne îngreunăm activitatea curentă”, a spus Stan. Preluarea CET de către Primărie este şi ea o opţiune, chiar dacă nu se poate face peste noapte. "Trebuie analize financiare şi nu numai. A avea şi producţia, şi distribuţia în curtea Primăriei reprezintă un ideal, urmează să vedem cum manageriem cele două societăţi”, a spus Marius Stan, care a fost desemnat reprezentant al Consiliului Local Galaţi în Adunarea Generală a Acţionarilor la Calorgal.

Citit 4582 ori Ultima modificare Vineri, 28 Septembrie 2012 23:19

16 comentarii

 • postat de Dumitu
  Joi, 24 Ianuarie 2013 20:12
  Domnilor de la Calorgal faceti bine ca incercati sa furnizati caldura si apa calda fara restrictii pentru cei care platesc facturile. Ramane sa stabiliti cum ii debransati pe cei care nu platesc si fac foarte mult rau celor care platesc cinstit. La blocuri trebuie schimbata distributia apei calde si a agentului termic de incalzire asa incat sa fie individualizata pentru fiecare apartament, cu posibilitati de contorizare si intrerupere la intrarea in apartament. La fel trebuie facut si cu distributia de gaze asa cum s-a facut cu distributia energiei electrice. Pana atunci daca se aplica stabilirea consumului de caldura dupa asa zisa suprafata utila , aceasta metoda nestiintifica trebuie imediat schimbata. Domnul inginer sef interimar ca si domnul primar stiu ca fluxul de caldura consumat pentru incalzire= coeficientul de transfer de caldura global al caloriferului de tipul folosit inmultit cu suprafata de schimb de caldura a caloriferului in care se tine cont de numarul de elemente ale acestuia si in final inmultit cu diferenta de temperatura medie intre temperaturile fluidului de in calzire si temperatura aerului din incaperea incalzita. Vechea metoda a dus la inlocuirea si marirea numarului de calorifere cu mai multe elemente si in amplasarea lor si in holuri , terase si ale locuri gandite de locatar.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Death
  Miercuri, 23 Ianuarie 2013 21:01
  Abia astept sosirea mascatilor,m-am pregatit ai astept cu...multe bunatati,inclusiv...undelemn de la bunica.Nasol ca o sa sufere si lume nevinovata...victime colaterale.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion
  Marți, 02 Octombrie 2012 22:02
  Cea mai mare tampenie posibila , si cu Apaterm-ul, si cu Apa-Canal e modul cum o persoana este lasata sa acumuleze datorii de zeci si sute de milioane si apoi, brusc, este intrerupta apa rece/calda/caldura in toata asociatia.
  Ce dracu, guvernatii astia ori sunt batuti in cap, ori nu sunt in stare sa gaseasca o solutie ca sa nu mai sufere cei care platesc la zi.
  Mai nou, cretinii de la ANRSC au blocat si bransamentele de apa rece separate la bloc. Ba pe deasupra, in conditiile astea cretinii autohtoni de la Apa-Canal taie o scara intreaga de la apa intre orele 6-22.30, doar pentru ca un singur idiot din scara, dar UNUL SINGUR, are 100 de milioane datorie. Bun-platnicii sunt lasati astfel fara nicio alternativa.
  Bai fratilor, in anul 2012, chiar nu puteti sa-l opriti pe ala cu suta de milioane datorie si trebuie sa opriti tot blocul? Ce asa mare tehnologie este necesara, intri in casa la om, eventual cu politia si-i sigilezi conducta.
  Am inteles, Apa-canal-ul are contract doar cu asociatia, bla bla, dar de ce nu i se permite adminstratorului sa debranseze rau-platnicul?(eventual cu politia, daca acesta nu permite intrarea in casa). Eventual inca de la prima luna de neplata, ca sa nu acumuleze sute de milioane??
  Dar nu, cretinii de la ANRSC vin si spun ca nu, nu mai faceti bransamente, contractele sa fie DOAR CU ASOCIATIA DE PROPRIETARI. Sa te-mpusti, nu alta, cat de ticalosi sunt astia. Va sa zica lor nu le convine ca eu sa-mi trag o teava separata incat sa nu raman fara apa daca nu plateste X de pe scara.
  Va sa zica, idiotii vor sa se continuie la nesfarsit aceste probleme. De asta sunt platiti ei, sa incurce treburile, nu sa le rezolve, lua-i-ar dracu, fara suparare!

  Ca sa nu zic ca aceiasi cretinoizi din ANRSC sunt cei care au impus celor cu centrale sa plateasca "caldura data de tevi", care ajunge la sume astronomice in raport cu valoarea ei reala, adica neglijabil, nu are ce sa se incalzeasca o camera de la o teava de 2m, vorbind e tur, ca returul nu poate fi luat in calcul ca agent termic.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eu
  Luni, 01 Octombrie 2012 14:46
  Daca tot nasteti o alta societate, n-ar fi rau sa fie manageriata de oameni cu adevarat competenti si
  nu mai lasati destinul unei societati pe mana unora care au carnet de partid in buzunar. Din categoria celor ce au datorii la intretinere sunt si unii pentru care carciuma era mai aproape, insa exista si oameni care orice ar face sunt in imposibilitatea de a-si plati facturile. Pentru acestia din urma, sunteti obligat moral sa gasiti solutii civilizate si de bunt simt si nu sa apelati la amenintari gen "vin mascatii". Multi dintre acesti oameni v-au dat votul in speranta gasirii unor solutii, poate de compromis, prin care sa reuseasca stingerea datoriilor la intretinere.
  N-ar fi rau sa incepem sa fim si Oameni !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Constantin Florea
  Luni, 01 Octombrie 2012 12:04
  In primul rand ce masuri au fost luate de edilul Primariei vechi (Nicolae somnorosul) sau noi (Marius Stan) Administratorii de bloc si bineinteles al Apatermului?
  La solicitarea debransarii de la caldura centralizata mereu s-a spus ca nu te poti debransa daca nu esti cu plata intretinerii la zi.
  Pai stimabililor daca cineva are datorii si nu si le poate achita din motive lesne de inteles lipsa banilor, nu mergeti la nesfarsit cu nesimtirea de al face datornic, cu toate ca dorinta lui de a sta in frig in perioada de iarna din lipsa de bani pentru plata intretinerii nu este ceva placut dar este de bun simt.
  Ce face primaria in cazul in care sunt datornici de 13.000 lei sau chiar 40.000 lei intr-o scara de bloc si respectivul nici macar proprietar pe apartament nu este? Opreste apa calda la intreaga scara sau bloc pentru datorii la intretinere insa nu merge sa-l someze pe respectivul cu evacuarea sau blindarea consumatorilor aducatori de datorii.
  Contorizati fratilor fiecare apartament si in cazul in care cineva nu plateste, blindaj pe conducta si gata nu mai face datorie respectivul.
  La RENEL nu platesti te debranseaza, la TELEFONIE nu platesti nu mai apelezi, La Distrigaz nu platesti esti debransat toate acestea in cazul in care esti client consumator cu contract.
  0
  0
  Raportează
 • postat de CONDREA NARCISA
  Luni, 01 Octombrie 2012 10:13
  IN ATENTIA BENEFICIARILOR DE UTILITATI  Pe zi ce trece si cu fiecare articol pe care il citesc in presa despre activitatea alesilor locali raman stupefiata si ma intreb pana unde poate merge incompetenta umana.

  In cei 22 de ani de la revolutie si de la infiintarea APATERMULUI principalul actionar a fost Consiliul Local al Municipiului Galati. Adica nici mai mult, nici mai putin aceeasi consilieri de 20 de ani.

  Intrebare: De ce nu s-au luat masuri cu anii in urma pentru ca Apatermul sa nu ajunga in faliment?

  Cand persoanele responsabile si-au luat salariile nesimtite si au supraincarcat schema de personal nu s-a gandit nimeni?

  De 22 de ani proprietarii de apartamente se lupta cu disperare cu incompetenta administratorilor de bloc scolarizati de dumneavoastra si cu presedintii de asociatii care fac jocuri politice, si nu-i baga nimeni in seama?

  In ultimii ani am ajuns sa platim frigul din case nu caldura care ni se furnizeaza, apa rece la pret de apa calda, etc..

  Daca tot doriti sa faceti ordine in dezastrul administrativ am o propunere: noi proprietari platim, pentru ca asa este corect, dar vrem sa plateasca si cei care au avut responsabilitatea si obligatia gestionarii activitatii de furnizare utilitati, Conducerile anterioare ale societati, cei care au fost in Consiliul de administratie si nu au facut nimic, toti cei care au fost la conducerea Serviciului Asociatii de proprietari din cadrul primariei (care au luat salarii degeaba de la bugetul local), Consilierii Locali responsabili din anii anteriori, Administratorii si Presedintii care fura fara nerusinare. Cand vor plati ei VOM plati si noi.

  Ce masuri a luat Primaria de-a lungul anilor pentru a imbunatati sistemul de administrare a blocurilor si a nu mai lasa proprietarii in bataia de joc a administratorilor?

  Nu pot sa ignor comentariilor unor persoane "bine intentionate" la articolul din presa si sa le transmit: stimati cetateni nu va mai dirijati in persoane care dau sugestii si solutii daca nu aveti si competenta necesara.

  In ceea ce priveste relatiile dezastruoase dintre cei trei factori:

  CONSILIUL LOCAL + FURNIZORI UTILITATI+ BENEFICIARI de-a lungul anilor problemele au devenit extrem de complicate si aparent fara rezolvare deoarece asa s-a dorit si datorita faptului ca cei responsabili nu au avut competenta de a gasi solutia. Oricum ori cu Apaterm, ori cu Calorgal la doar 70.000 de beneficiari societatea nu va mai deveni niciodata performanta.

  Degeaba s-a luat masura de infiintare a noi societatii daca nu se iau cumulativ si alte cateva masuri privind ceilalti factori implicati (CONSILIUL LOCAL SI BENEFICIARI). SOLUTIA ESTE EXTREM DE SIMPLA, TREBUIE DOAR CA CINEVA (UN FACTOR DE DECIZIE) SA VREA SA SI ASCULTE OPINIA ALTOR PERSOANE CARE DESI NU DETIN FUNCTII PUBLICE POATE AU IDEI MAI BUNE SI AU CAPACITATEA DE A PRIVI PROBLEMA IN INTREGUL ANSAMBLU.

  ASADAR DOMNULE PRIMAR, DOMNILOR CONSILIERI LOCALI INAINTE DE A ARUNCA CU PIATRA IN DATORNICI UTATI-VA SI IN GRADINA DUMNEAVOASTRA SI FITI SIGURI CA MASURILE PE CARE LE LUATI NU SE VOR INTOARCE IMPOTRIVA DUMNEAVOASTRA.
  0
  0
  Raportează
 • postat de galatean
  Duminică, 30 Septembrie 2012 08:44
  Corect este ca oamenii sa-si plateasca datoriile la intretinere la timp, in termen de 30 de zile, asa cum platesc energia electrica, gazul, telefonul etc. Nu sa amane plata intretinerii la nesfarsit cu nepasare. Ar trebui si o implicare mai serioasa a administratiei de bloc. Multi nu-si platesc datoriile din nesimtire crasa, nu din lipsa banilor, ci lasa ca merge asa....
  0
  0
  Raportează
 • postat de George Albu
  Sâmbătă, 29 Septembrie 2012 20:47
  Terente are dreptate. Centralele de boc sau de scara ar fi o solutie buna si usor de monitorizat din punct de vedere al costurilor de catre toti locatarii. Si am scapa si de snapanii de la Ista , Elsaco si Techem care repartizeaza aberant costurile incalzirii pe timp de iarna.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Terente
  Sâmbătă, 29 Septembrie 2012 16:47
  Pana la centrale cu "cogenererare", de t-i se plimba limba'n gura, mai simpla ar fi tocmai pastrarea Apatermului si intocmirea de proiecte de centrale cu gaz metan ,pentru doua trei blocuri si renuntarea la sistemul actual de distributie, distrus si generator de pierderi, adevarata hiba si adevaratul motiv pt care nu mai este fezabil. Astfel nu ar fi trb concediati oameni, dimpotriva ar mai fi fost angajati. Alt hot de primar se prefigureaza ca a aparut in oras. Vai de acest oras!
  0
  0
  Raportează
 • postat de nu conteaza
  Sâmbătă, 29 Septembrie 2012 12:53
  Domnule Primar daca ati face ca in alte judete ,cum ar fi... daca iti platesti in termen de 30 de zile datoria nu mai platiti penalizarile sa vedeti ce profit o sa aiba Apatermul
  0
  0
  Raportează
 • postat de rau
  Sâmbătă, 29 Septembrie 2012 11:27
  Ce se mai zburlesc rau platnici de mai jos!!!! Luati-le tot domnule primar,asa se procedeaza si in tarile din occident cu cei care au datorii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de diana
  Sâmbătă, 29 Septembrie 2012 10:46
  Domnule primar , dv credeti ca daca oamenii aveau bani nu-si plateau datoriile? De ce tratati oamenii de rand ca si pe cei de teapa dv care pretul intretinerii reprezinta masa dv de la restaurant? nu asa va castigati simpatia cetateanului ,ci ajutandui incercand sa porniti ceva in orasul asta ca oamenii napastuiti sa poata plati sa nu fie o corvada ,sa nu mai faca economie numai ei stiu cum .Domnule primar oamenii au incredere in dv nu le inselati asteptarile mascatii nu sunt o solutie gasiti alta ,asa fac toti cei care vor sa ajunga in scaune comode ,spun lozinci si promisiuni iar cand ajung la putere dau cu parul si o fac pe durii,NU ASTA E SOLUTIA DOMNULE PRIMAR GASITI ALTA VIABILA PENTRU OMUL DE RAND CARE DIN CEI 600 DE LEI NU STIE UNDE SAI MAI IMPARTA
  0
  0
  Raportează
 • postat de Confiscarea locuinței nu-i normalp, debranșarea forțată pentru neplată, da. Adică suspendarea serviciului pentru neplată,da.
  Sâmbătă, 29 Septembrie 2012 09:02
  Cu luarea apartamentului pentru că nu ți-ai plătit căldura, măsura este prea abruptă, prea dură pentru că asemănător ca la energia electrică și telefon, întâi se fac somații și apoi întreruperea furnizări serviciului prin debranșare de la rețeaua de alimentare a călduri. Deci debranșarea, nu ,,confiscarea'' proprietăți, asta-i soluția umană, normală.Soluții pentru părăsirea sistemului învechit prin aducerea agentului de încălzire de la kilometri distanță și apoi ,,plimbarea'' lui prin oraș printr-o rețea greoaie, energofagă, se poate înlocui cu aducerea agentului caloric cât mai aproape de consumator pe cartiere, pe grupuri de blocuri și chiar pe blocuri, cum am văzut la italieni.Pe blocuri mi se pare cel mai viabil, pentru că sursa de căldură este adusă chiar lângă consumator.
  0
  0
  Raportează
 • postat de contribuabil al Galatiului
  Sâmbătă, 29 Septembrie 2012 08:59
  Ptr. managementul defectuos al Apaterm cine este tras la raspundere?Ce vina au acei oameni ca nu-si iau salariile?Sa intre DNAul peste fosta conducere.De ce nu se sesizeaza nimeni.Gasiti solutii imediat.Marim pretul la gigacalorie.Uitati-va la Bucuresti cat este pretul la gigacal.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Costel
  Sâmbătă, 29 Septembrie 2012 04:42
  http://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/buget-de-7-milioane-galatenii-vor-beneficia-de-sume-pentru-investitii-comparabile-cu-granzii-care-trag-la-titlu-363008.html Bravo! Dom’ Primar cum se face ca unii, nenorocosi si nefericiti trebuie sa plece acasa cu cartea de munca in buzunar si deodata gasiti resurse inimaginabile pentru a sprijini Otelul, o echipa submediocra in campionatul Romaniei… hmmm… Unii v-au apelat “dinti de cal”, altii “cap de minge”. Eu cred ca sunteti doar un incompetent care nu va apuca sa-si termine mandatul. Mandat cucerit si cu ajutorul muncii mele depuse in campanie. Ca singur (sau cu PeNeLeu’ in spate) de erai, te batea Ciumacenco de te rupea.(am scris asa ca sa intelegi pana si dumneata realitatea, ca asa se vorbeste pe terenul de fotbal, nu-i asa ?). De unde aveti 1,5 milioane de euro cat ati alocat din partea Consiliului Local pentru Otelul (firma privata, de altfel) ? Din banii mei ? Nu-mi place fotbalul baaaa !!!! Vreau ca banii astia sa mearga la oamenii de la Apaterm care azi , in zi de salariu nu si l-au luat ! Daca tie iti place plateste din contul tau gras. Du-te naibii !!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de cetateanul
  Sâmbătă, 29 Septembrie 2012 03:24
  Esti nesimtit primarule!!!! Managementul defectuos sau chiar ticalos al Apaterm a avut ca rezultat umflarea facturilor pentru intretinere si acumularea datoriilor pe care vrei sa le recuperezi cu mascatii. Acelasi management ticalos al orasului precum si lipsa unei strategii de dezvoltare a indus neputinta si saracie in randul cetatenilor din Galati. Manoliu (imaculatul politicii galatene, fost PDL , acum reevaluat) asociaza noua denumire cu caloriferul ceea ce ne arata interesul major si profesionalismul desavarsit. Primarule, prin afirmatiile facute ii banuiesti de rea credinta pe cei datornici, practic ii faci ticalosi. Te crezi la Otelul?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.