Calorgal nu acoperă pagubele Apaterm - Datorii recuperate cu mascaţii?
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Calorgal nu acoperă pagubele Apaterm - Datorii recuperate cu mascaţii?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cal-Calorgal, pronunţarea numelui noului operator regional, înfiinţat pe ruinele falimentarului Apaterm, i-a dat ceva de furcă liberalului Mihai Manoliu, care a condus şedinţa Consiliului Local de joi. Preşedintele de şedinţă a mai „zbârcit-o” o dată, opinând că numele de „Calorgal” vine de la calorifer… ca apoi să se corecteze - „calorie”. În fapt, important este că noua societate pe acţiuni porneşte la drum cu un capital social total subscris şi vărsat de 930.925 de lei, împărţit în 372.370 de acţiuni, în valoare nominală de 2,5 lei fiecare. Municipiului Galaţi, care a contribuit cu 900.000 de lei, are 360.000 acţiuni, Tecuciul - 11.370, iar comuna Şendreni - 1.000.

Calorgal va avea sediul pe Crizantemelor, acolo unde în prezent domiciliază Apaterm, de al cărei faliment, spunea primarul Marius Stan, „nu trebuie să ne mai îndoim, chiar dacă instanţa a amânat pronunţarea”. Noul Calorgal ar trebui să înceapă să funcţioneze din 15 ianuarie, dată convenită cu producătorul Electrocentrale. Legat de Electrocentrale, consilierul liberal Săvel Rotaru a cerut public o analiză, pentru a fi sigur că la iarnă nu vom avea probleme cu căldura. Primarul i-a replicat însă că au avut loc discuţii în acest sens, iar Electrocentrale a dat asigurări că nu vor fi necazuri, în ciuda datoriilor la Romgaz.

Banii sau casa!

Primarul Marius Stan le-a atras din nou atenţia gălăţenilor să-şi plătească datoriile la întreţinere: „Să nu creadă că vor scăpa de plata datoriilor la Apaterm. Îi avertizez că societatea care gestionează insolvenţa şi apoi falimentul Apaterm se va ocupa de recuperarea datoriilor şi să nu se mire oamenii dacă va preda creanţa altei firme care, cu mascaţi şi cu oamenii legii, să vină şi să-i execute silit pe datornici. Se pot trezi oamenii daţi afară din case pentru că nu şi-au plătit datoriile!”, a avertizat primarul.

În paralel cu crearea noii societăţi care va distribui căldura, primarul Marius Stan afirmă că se lucrează şi la soluţiile alternative. „Cea mai convenabilă şi rapidă ar fi construirea unei termocentrale noi, cum a făcut Bacăul. Sunt termocentrale noi care se pot ridica în mai puţin de un an, temocentrale modulare, moderne, pe cogenerare, care pot asigura căldură mai ieftină. Nu vom investi noi, vom găsi parteneri şi finanţare cu termen de rambursare foarte lung, ca să nu ne îngreunăm activitatea curentă”, a spus Stan. Preluarea CET de către Primărie este şi ea o opţiune, chiar dacă nu se poate face peste noapte. "Trebuie analize financiare şi nu numai. A avea şi producţia, şi distribuţia în curtea Primăriei reprezintă un ideal, urmează să vedem cum manageriem cele două societăţi”, a spus Marius Stan, care a fost desemnat reprezentant al Consiliului Local Galaţi în Adunarea Generală a Acţionarilor la Calorgal.

Citit 4855 ori Ultima modificare Vineri, 28 Septembrie 2012 23:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.