Cu bugetul aprobat la spartul târgului, SC Drumuri şi Poduri visează la profit

Cu bugetul aprobat la spartul târgului, SC Drumuri şi Poduri visează la profit
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După ce în luna august a primit o majorare de capital de 1,5 milioane de lei pentru a se redresa, la pachet cu ameninţarea că, dacă nu va reuşi să devină rentabilă, va fi desfiinţată, SC Drumuri şi Poduri îşi propune acum să facă profit… pentru a-şi acoperi pierderile majore * Societatea care are ca unic acţionar Consiliul Judeţului se va ocupa de deszăpezirea drumurilor judeţene şi în această iarnă


La această oră societăţile de interes local sau judeţean mai scăpătate trag cu dinţii de bugete ca să le ajungă până la finele anului ori stau cu mâna întinsă la rectificări, iar firmele chivernisite îşi fac planuri pentru bugetul anului viitor. Ei bine, SC Drumuri şi Poduri poate spune că are şi ea, în sfârşit, un buget de venituri şi cheltuieli pentru ce i-a mai rămas pe anul 2012. Da, aţi citit bine, consilierii judeţeni au aprobat nu doar bugetul şi obiectivele şi criteriile de performanţă pentru directorul societăţii, ci şi „Programul de rentabilizare a activităţii economice şi întăririi disciplinei economico-financiare”. În fapt, acest plan este unul sumar şi schematic, ocupă doar o pagină A4 şi nu prevede cu nimic mai mult sau diferit faţă de ceea ce ar trebui să facă în mod normal şi logic o societate pentru a supravieţui.

De ce aşa de târziu?

În raportul de specialitate al proiectului se prevede că adoptarea bugetului este necesară SC Drumuri şi Poduri pentru punerea în legalitate în vederea încasării veniturilor (din lucrările de întreţinerea drumurilor) şi efectuării cheltuielilor aferente anului 2012. Directorul SC Drumuri şi Poduri, social-democratul Luciano Tudor, ne-a explicat că nu e un buget pentru două luni, ci pentru patru, pentru că anul financiar se încheie în februarie! Motivul pentru care, din martie şi până acum, Drumuri şi Poduri a funcţionat pe o prognoză a vechiului buget, din 2011, este la fel de surprinzător ca întreaga situaţie. Directorul susţine că a aşteptat finalizarea licitaţiilor pentru strada Traian şi pentru un drum din Cavadineşti, fără de care nu putea face prognoza pe anul în curs. Este vorba despre mult-contestata licitaţie pentru lucrările în valoare de aproape 30 de milioane de lei, pentru modernizarea străzii Traian (între Brăilei şi Metro), care va fi executată de Mari-Vila Com SRL şi de subcontractorii săi, printre care şi SC Drumuri şi Poduri. Societatea CJ va executa partea de infrastructură rutieră, asfaltare, trotuare şi borduri, pentru care se va alege cu 10 milioane de lei (fix cât bugetul său de venituri), dar directorul speră să-i fie încredinţate şi săpăturile de la începutul lucrării, pentru a nu fi nevoit să-şi trimită salariaţii în şomaj tehnic, riscând să-şi piardă maiştrii şi specialiştii. Societatea, spune Luciano Tudor, încă se mai bate în contestaţii cu Tancrad pentru lucrarea în valoare de 2,3 milioane de lei la un drum în comuna Cavadineşti. Şi a câştigat din nou licitaţia pentru serviciul de prevenire şi combatere a lunecuşului şi înzăpezirii pe drumurile judeţene, contract care îi mai aduce aproximativ 1,5 milioane de lei, la care n-a avut concurenţă.

Buget identic cu cel din 2011

Deşi a stat atâta vreme în cumpănă aşteptând finalizarea unor licitaţii bombardate cu contestaţii şi târâte în instanţă, bugetul pe 2012 al SC Drumuri şi Poduri este identic cu cel din 2011! Societatea îşi propune venituri totale de 10 milioane de lei şi cheltuieli de 9,7 milioane, dar şi un profit brut de 275.000 de lei din care 265.000 de lei vor merge pentru acoperirea pierderilor. Luciano Tudor ne-a declarat că nu vrea decât să acopere pierderile societăţii şi cele peste 1,5 milioane de lei datorii către furnizorii de materii prime şi materiale. Societatea îşi propune, în buget, să cheltuiască pentru investiţii (dotări independente) 530.000 de lei. Fondul de salarii se ridică la 1,3 milioane de lei, din care 65.000 de lei reprezintă drepturile băneşti ale directorului general. Câştigul mediu lunar pe salariat (firma are 110 angajaţi) este de 966 de lei.

Criterii de performanţă şi planuri

Planul de redresare economică nu prevede chestiuni senzaţionale ci doar: achitarea la scadenţă a datoriilor restante, reducerea cheltuielilor nedeductibile fiscal, a creanţelor şi a cheltuielilor financiare, achitarea furnizorilor şi diminuarea datoriilor. În plan este cuprinsă şi diminuarea pierderilor acumulate în 2011 solicitând sprijinul acţionarului Consiliului Judeţului Galaţi prin asigurarea de lucrări cu încredinţare directă pentru asigurarea parţială a frontului de lucru. Luciano Tudor ne-a declarat nemulţumit că în perioada 2011-2012 societatea nu a primit nicio lucrare prin încredinţare directă, acestea fiind acordate altor firme agreate de preşedintele judeţului şi de fostul director al întreprinderii. Tot o sarcină asumată în planul de rentabilizare al societăţii este participarea la licitaţii pentru obţinerea de lucrări necesare realizării bugetului de venituri şi cheltuieli şi obţinerea de profit. Obiectivele şi criteriile de performanţă stabilite pentru director vizează: menţinerea productivităţii muncii la 90,91 mii lei pe an pe salariat, reducerea obligaţiilor restante cu 24.000 de lei pe lună şi a creanţelor cu 36.000 de lei pe lună. De asemenea, valoarea remedierilor nu trebuie să depăşească unu la sută din valoarea producţiei executate.

Rămâne de văzut cum se va descurca SC Drumuri şi Poduri şi în ce situaţie va fi în martie 2013, când ar trebui să i se aprobe noul buget de venituri şi cheltuieli.

(Anca Melinte, Nicoleta Onofrei)

Citit 1697 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Noiembrie 2012 23:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.