Interviuri în oglindă: Duel între candidaţii din Colegiul nr. 7 Galaţi

Interviuri în oglindă: Duel între candidaţii din Colegiul nr. 7 Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dr. Lucreţia Roşca: "Mă voi lupta să avem un spital regional la Galaţi"

Dr. Lucreţia Roşca este absolventă a Facultăţii de Medicină Generală Iaşi, promoţia 1985. În anul 2000 a devenit membru PDSR. Între 2004 şi 2008 a fost consilier local, iar din anul 2006 a devenit preşedinte al Organizaţiei PSD de femei. La alegerile de pe 9 decembrie candidează pentru cel de-al doilea mandat de deputat în Colegiul nr. 7 din municipiul Galaţi. În urmă cu patru ani, a câştigat acelaşi colegiu cu un scor onorabil.

- Doamnă deputat, care este cea mai importantă realizare pentru Galaţi a mandatului dumneavoastră?

- În mandat de parlamentar în opoziţie, şansele de realizare a proiectelor sunt minime. Cu toate acestea, împreună cu grupul de parlamentari PSD gălăţeni, am obţinut finanţări pentru refacerea Sălii Sporturilor, obiectiv care aparţine colegiului meu. Acest lucru a fost realizat printr-un amendament la construirea bugetului pentru perioada 2008 - 2009. Alte realizări pe care vreau să le amintesc sunt finanţarea portului de ambarcaţiuni şi găsirea banilor pentru continuarea construcţiei blocurilor din cartierul Dimitrie Cantemir.

- Care este cel mai important proiect/obiectiv pe care doriţi să-l realizaţi pentru Galaţi, dacă veţi câştiga un nou mandat parlamentar?

- Voi face tot posibilul pentru adoptarea unei noi Legi a Sănătăţii, adaptată la condiţiile reale din România, şi pentru strângerea de fonduri necesare construirii Spitalului Regional Galaţi. Legi pentru facilitarea demarării afacerilor cu fonduri europene. Facilităţi fiscale pentru tinerii investitori. Fonduri pentru demararea în municipiul Galaţi a proiectului european de anvelopare a tuturor blocurilor. Fonduri pentru construirea de locuinţe sociale şi pentru tineri în Galaţi. Legi pentru facilitarea construirii de grădiniţe şi locuri de agrement în parteneriat public - privat.

- Cum veţi dezvolta comunicarea cu gălăţenii şi în ce mod vă pot transmite cetăţenii propunerile, ideile sau sugestiile lor?

- Voi avea în continuare un cabinet parlamentar în Colegiul nr. 7, deschis zilnic, şi audienţe în zilele cu program în teritoriu. Voi demara, de asemenea, dezbateri cu cei interesaţi ori de câte ori vor fi pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor proiecte de legi cu impact important asupra cetăţenilor din Galaţi. Voi deschide şi o pagină electronică a cabinetului parlamentar Lucreţia Roşca.

- Ce aveţi în plus faţă de contracandidaţii dumneavoastră?

- Sunt un om educat şi, prin profesie, foarte aproape de problemele de sănătate şi cetăţeneşti ale gălăţenilor. Am bun simţ, demnitate şi respect oamenii. Cunosc problemele gălăţenilor din Colegiul 7, de opt ani de când îi reprezint în Consiliul Local Galaţi şi în Parlamentul României. I-am ajutat atât cât s-a putut în toţi aceşti ani. Am votat în Parlament împotriva tuturor relelor legiferate de PD-L. Am buletin de Galaţi, nu de Brăila. Nu sunt traseistă, am rămas loială valorilor social-democraţiei.


Constantin Dumitriu: "Voi cere ca parlamentarii să fie plătiţi după cât muncesc"

Jurist de profesie, fost viceprimar şi europarlamentar, Constantin Dumitriu revine în forţă pe scena politică gălăţeană. În calitate de reprezentant al ARD, el candidează pentru funcţia de deputat al Colegiului 7 şi se arată încrezător în şansele sale.

- Care este cea mai importantă realizare a dumneavoastră pentru Galaţi?

- Mi-e greu să fac un top al realizărilor deoarece, încă de când eram viceprimar, am făcut tot ce mi-a stat în putinţă pentru a-i ajuta pe gălăţenii. De exemplu, sunt cel care am iniţiat proiectul de finanţare a cluburilor sportive pentru practicarea sportului de masă, în special la copii. Au mai fost proiectele privind circulaţia rutieră şi proiectul de modernizare a parcurilor de joacă. Bineînţeles, m-am ocupat de tot ce a însemnat salubritate şi, atât timp cât am fost viceprimar, Galaţiul nu a avut probleme nici cu deszăpezirea, nici cu gheaţa, nici cu curăţenia. Toate acestea formează patru capitole de lucru foarte importante din perioada în care am fost la Primărie. Apoi, ca europarlamentar, într-un an şi jumătate de mandat, între noiembrie 2007 şi iunie 2009, am fost responsabil pe patru legi importante: două ale Parlamentului European, duse la bun sfârşit, pe domeniul agriculturii, iar pe două legi am fost raportor din partea grupului PPE. De asemenea, am deschis calea unei serii de evenimente de promovare a ţării noastre precum „AgroRomânia - tradiţie şi recunoaştere”, în care am prezentat la Bruxelles produsele şi obiceriurile tradiţionale româneşti. Am avut 82 de amendamente adoptate în Parlamentul European, de la unele privind mărirea cotei de cofinanţare de la 30 până la 50 la sută pentru proiectele agricole până la unele care vizau protejarea tradiţiilor noastre. Un exemplu ar fi amendamentul prin care s-au păstrat neatinse obiceiurile tradiţionale ale tăierii porcului de Crăciun şi a mielului de Paşti, obiceiuri care riscau să intre sub incidenţa unor normative europene greşit interpretate.

- Care este cel mai important proiect sau obiectiv pe care doriţi să-l realizaţi pentru Galaţi dacă veţi câştiga un mandat?

- Cel mai important proiect rămâne, desigur, modernizarea Constituţiei României, dar în orizontul de timp imediat am în vedere două proiecte legislative. Primul este acela ca parlamentarul român să fie plătit în funcţie de prezenţa şi activitatea la lucrările Parlamentului. În 2009, românii au votat la referendum în favoarea unui Parlament unicameral, format din 300 de parlamentari. Voinţa poporului nu a fost dusă până la capăt pentru că USL-ul nu a dorit să o ducă până la capăt. Noi singuri, PDL-ul, nu puteam, pentru că era necesară o majoritate de două treimi în Parlament pentru legiferarea modificărilor solicitate prin referendum. Ca atare, ca deputat gălăţean am să fac propunerea reducerii alocaţiei bugetare pentru cei 500 de parlamentari - cât se va ajunge după alegeri - la nivelul de 300, câţi îşi doreşte populaţia. Nu în ultimul rând, un alt proiect la care ţin este desecretizarea contractului privatizării Sidexului.

- Cum veţi dezvolta comunicarea cu gălăţenii?

- Întâlniri periodice cu cei din Colegiul meu. Voi fi vocea lor. Ca parlamentar voi fi cel care voi propune colegilor parlamentari, indiferent de formaţiunea politică, să mergem împreună să susţinem proiectele de interes local.

- Ce aveţi în plus faţă de contracandidaţii dumneavoastră?

- Am în plus o experienţă administrativă foarte mare. Am corectitudinea şi lipsa de ipocrizie. Şi, desigur, am avut iniţiative finalizate cu succes. Nu e posibil ca un contracandidat să spună că a făcut nişte legi şi legile să îi fie, de fapt, respinse definitiv. Nu e posibil să faci fluturaşi mincinoşi şi să nu vii la dezbateri.

(Nicoleta Onofrei)

Citit 2472 ori Ultima modificare Joi, 06 Decembrie 2012 18:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.