Cine sunt oamenii-ghimpe în ochii partidelor

Cine sunt oamenii-ghimpe în ochii partidelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Renegatul” Doruleţ Resmeriţă l-a trecut pe linie moartă pe fostul şef Marius Necula * Alexandru Teodorescu şi Eugen Chebac, indezirabili atât pentru PSD cât şi pentru partidele „de adopţie” * Constantin Ene şi Marian Poalelungi, „executaţi” de propriul partid * Vin vremuri delicate pentru liberalul Victor Paul Dobre


Anul 2012 a solicitat serios partidele: alegeri locale, parlamentare şi un referendum pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. PSD, PNL şi PC au strâns din dinţi şi şi-au înghiţit frustrările ca pe nişte broaşte, pentru a rămâne în USL. UNPR a jucat dublu, când cu PDL când cu PSD, totul pentru a-şi vedea interesul. Degeaba PDL a înverzit portocala politică, sub pălăria APP, apoi s-a colorat ca o piţipoancă în roz ARD, n-a prostit pe nimeni şi a pierdut mult din electorat! PP-DD a schimbat două conduceri, dar electoral a ieşit bine. Un scandal cu tentă sexuală generat de atitudinea nepotrivită a unui viceprimar PNL faţă de o elevă de 17 ani şi sediul PDL jefuit de două ori au fost evenimentele care au condimentat viaţa politică locală. Ceea ce au avut în comun toate partidele politice importante a fost unul sau mai mulţi membri marcanţi deveniţi indezirabili. Iată cine au fost „oamenii-ghimpe” din ochiul partidelor.

PSD - trandafirii lui Ciumacenco au ţepi

Abia ce-l dăduse afară pe Alexandru Teodorescu şi PSD s-a trezit că Paul Florea, prefectul de la acea vreme, i-l vâră înapoi pe gât, pentru că a atacat hotărârea prin care patronul Melcret, rămas fără sprijin politic, era dat afară din Consiliul Judeţului. Pe urmă, PSD şi-a luat inima-n dinţi şi l-a exclus pe Eugen Chebac, (încă) preşedintele Consiliului Judeţului, care cocheta cu UNPR. „Spinul” Eugen Chebac a luat, la rândul său ţeapă cu UNPR, trezindu-se nevalidat la şedinţa de constituire a Consiliului Judeţului şi apoi fără sprijinul politic al progresiştilor, victima colaterală a unui troc făcut de partidul său cu PSD. Nicuşor Ciumacenco a plecat singur din partid, dar pe susţinătorii lui, consilierii locali Daniel Apetrăchioaie, Stelian Lupu şi Aurelian Constantin, Neculai Zburlea - director adjunct la SC Gospodărire Urbană - şi alţii i-a zburat PSD din partid. Filiala de partid s-a trezit, apoi, cu organizaţia de tineret decimată, după ce vreo 60 de tineri au demisionat în bloc pentru a-şi urma fostul lider devenit independent - pe Ciumacenco. Odată cu alegerile locale, la cârma municipalei a venit, în locul neagreatului Dumitru Nicolae, Florin Popa. La parlamentare, ghimpele din ochiul PSD a devenit Florin Pâslaru, a cărui candidatură contestată a devenit incertă şi mai ales jenantă pentru social-democraţii cu onoare.

PDL - o roză cu prea mulţi spini

Doruleţ Resmeriţă a rămas mai întâi fără sprijinul politic al PDL pentru „lipsa de performanţă profesională” şi „politizarea şedinţelor de la Inspectoratul Şcolar”, împricinatul declarând că nu e altceva decât punerea în practică a sloganului „Om bun” - Marius Necula. Demis din funcţia de inspector şcolar, Resmeriţă a ameninţat că va depune plângere penală pe motiv că liderii PDL Mircea Toader şi Marius Necula au făcut presiuni ca să fie destituit. „Renegatul” avea să-şi ia revanşa la finele anului.

În vară, însă, după alegerile locale, Marius Necula a demisionat din conducerea PDL Galaţi ca „o datorie morală” pentru penibilul scor de 6,9 la sută obţinut la Primărie, iar Toader a aşteptat senin să fie înlocuit cu Mihai Capră. Degeaba şi-a dorit noul preşedinte interimar Capră să transforme PDL în „principalul partid de opoziţie constructivă”, că a avut parte doar de opoziţie, neconstructivă. Aşa că şi-a depus mandatul, dezamăgit. Toader n-a apucat să revină la cârma judeţenei, că posturile de conducere le-au fost atribuite lui Doruleţ Resmeriţă şi Nicuşor Ciumacenco. „Ghimpele” a devenit automat Marius Necula care, lăsat pe dinafară la parlamentare, a demisionat din PDL şi s-a mutat la Partidul Poporului - Dan Diaconescu din Brăila. Nu i-a folosit la nimic, dar nici liderii interimari ai PDL n-au făcut mare brânză la parlamentare, Singurul care „s-a scos” este Mircea Toader, redevenit deputat. Ce se va întâmpla cu PDL vom vedea, cert este că Ciumacenco e un ghimpe serios pentru democrat-liberalii cu state vechi în partid.

Scaieţii de la PP-DD

Constantin Ene, preşedintele organizaţiei judeţene PP-DD, şi Cătălin Poalelungi au devenit, din „vânători”, vânaţi ai propriului Partid al Poporului - Dan Diaconescu. După rezultatul frumos obţinut la alegerile locale, Alexandru Teodorescu şi Liviu Creţu au fost excluşi din PP-DD, pierzându-şi mandatul de consilieri judeţeni deşi fuseseră primii doi candidaţi pe lista partidului. Decizia a fost luată de Ene, care s-a trezit mai apoi tras pe linie moartă de nou-veniţii la conducerea PP-DD, Picu Apostol Roman şi Eugen Chebac. Ene şi Poalelungi au fost mai întâi suspendaţi din funcţie, ca măsură disciplinară luată de conducerea partidului de la Bucureşti, şi apoi li s-a retras sprijinul politic. Demni, n-au aşteptat să fie „executaţi” politic şi au demisionat din Consiliul Local. Cu Teodorescu treaba e în continuare încurcată.

Ciulinul PNŢCD

Cât ar fi de mic şi de divizat în aripi şi aripioare care se bat cap în cap, PNŢCD a avut şi el un ciulin - pe Marian Popa. Acesta a fost exclus din partid şi din toate funcţiile de conducere, fiind acuzat că a boicotat... boicotul, că nu s-a îmbrăcat în alb şi că nu le-a spus oamenilor să stea acasă la referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu. În vreme ce Popa consideră decizia de excludere ca nestatutară, noul lider al PNŢCD, George Codreanu, şi-a intrat în atribuţii şi plăteşte chiria sediului partidului.

Cresc scai la PNL?

Anul care a trecut a fost unul delicat şi dificil pentru liderul PNL Galaţi, Victor Paul Dobre. După ce a demisionat din funcţia de ministru delegat al Administraţiei, în urma unui scandal cu interceptări telefonice, şi a păstrat o lungă perioadă de tăcerea, Victor Paul Dobre a ţinut să precizeze că „niciodată, în toate funcţiile pe care le-am avut în administraţie, nu am cerut nimănui să comită o ilegalitate”. Şi a subliniat că „nici un coleg de-al meu nu mă poate obliga să fac o ilegalitate”, punctând că nu i s-a cerut aşa ceva. Întrebat dacă ar accepta un nou protofoliu în MAI, Dobre s-a eschivat: „Un lucru am învăţat în politică: ce era ieri poate fi cu totul altceva mâine, aşa că politica e atât de complicată că e greu să faci previziuni”…

Rămâne de văzut ce-i va rezerva anul 2013!

Citit 2648 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Ianuarie 2013 20:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.