Bugetul Galaţiului, la consultare publică

Bugetul Galaţiului, la consultare publică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţenii pot consulta proiectul de buget al municipiului Galaţi pe site-ul Primăriei (www.primaria.galati.ro) şi pot face propuneri de modificare a lui. 

Bugetul este cu aproape 9 milioane de lei mai mare decât cel de anul trecut, dar edilul şef al urbei, Dumitru Nicolae, este sceptic că el va acoperi inflaţia care, în opinia sa, va depăşi nouă la sută.

Potrivit primarului, bugetul realizat al anului 2008 a fost de 471.600.000 de lei. Pentru anul 2009, sunt anticipate venituri de 480.296.000 de lei. Banii provin: din surse proprii - 300 milioane de lei, din sume defalcate din TVA - 147 milioane, sume de la stat pentru echilibrare - 278 de mii de lei, o subvenţie de la stat de 16.547.000 de lei.

„În acest buget, ca şi în cel de anul trecut, nu sunt trecute fondurile structurale, în valoare de aproape 80 de milioane de euro”, a precizat Nicolae.

Potrivit edilului urbei, cheltuielile propuse se ridică la suma de 480.296.000 de lei (cât veniturile n.a.) Primarul a subliniat că sumele pot fi majorate în funcţie de rectificări.

Nicolae nu ne-a putut spune cât de mari sunt fondurile prevăzute de Primărie pentru cofinanţarea proiectelor europene, spunând că acestea depind de fiecare proiect câştigat în parte. El este însă nemulţumit de suma pentru cofinanţare propusă de la CJ, considerând că este prea mică, la nivel de comună, şi crede că aleşii judeţului ar trebui să se mai caute prin buzunare.

Nicolae a dezvăluit valoarea cofinanţărilor pentru proiectele ISPA - 50 de milioane de euro, bani proveniţi din credite luate de Consiliul Local.

Unde se duc sumele?

Pentru biserici, dacă anul trecut s-au alocat 2.200.000 de lei, anul acesta sunt propuşi spre alocare 1.900.000 de lei.

„La investiţii am încercat să păstrăm aceeaşi sumă ca şi anul trecut, la capitolul reparaţii am mai redus cheltuielile. Per ansamblu, cheltuielile totale au scăzut cu 19 la sută faţă de anul 2009, având în vedere că, pe lege, dotările în echipamente s-au redus cu 50 la sută, iar cheltuielile cu personalul şi funcţionarea s-au redus cu 15 la sută”, a spus Nicolae.

Bani şi mai puţini pentru sport

Pentru sport, dacă în 2008 au fost alocaţi 1.400.000 de lei, anul acesta sunt propuşi 1.200.000 de lei, cu promisiunea primarului că fondurile vor fi majorate.

Pentru că presa i-a reproşat faptul că anul trecut a repartizat 350.000 de lei clubului FC Politehnica, patronat de politicianul şi omul de afaceri Radu Cosca, edilul a spus că anul acesta clubul amintit nu va primi nici un leu.

În schimb edilul a lăsat să se înţeleagă că va sprijini financiar Oţelul, deşi nu pare prea încântat: „Vă repet, am fost 19 ani preşedintele clubului de fotbal Oţelul. În aceşti 19 ani, Primăria Galaţi nu a dat nici un leu la club. Noi putem investi în stadioane, dar sigur, nu exclud posibilitatea de a ajuta şi financiar clubul. Tocmai pentru că e Marius Stan preşedinte, o să dăm bani la Oţelul”, a spus Nicolae.  

Despre Sala Sporturilor… numai de bine!

Pentru Sala Sporturilor, suma prevăzută în buget este, după cum a recunoscut şi Nicolae, simbolică. Dar de dărâmat construcţia, nici nu se pune problema:

„Dacă mâine se hotărăşte să dărâme sala, cineva trebuie să plătească banii care s-au investit – 90 miliarde de lei vechi. În trei ani am pus reper de tasare şi am remarcat că imobilul rămâne pe poziţie. Am prins curaj şi o s-o facem.

Dacă vreţi să facem o sală de sport acum, fără 50 de milioane de euro, nu se poate. Reabilitarea Sălii Sporturilor poate să coste încă 5 milioane de euro maxim”, a declarat Nicolae.

Când şi de unde ar putea fi luaţi aceşti bani, nu se ştie pentru că municipalitatea a renunţat la ideea de a face un credit, din cauza vremurilor de criză.

Cât despre Complexul „Siderurgistul”, Nicolae a spus că el este azi al municipalităţii, dar peste o lună va fi dat Combinatului, pentru cinci ani.

Citit 1131 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.