Pisic jigărit aciuat pe la partid
Foto: Ilustraţie: Monica Zanet

Pisic jigărit aciuat pe la partid
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Poezia şi prosperitatea nu prea fac casă bună. Eminescu e servit didactic în ramă de damnare şi cu nivel de trai adesea la limita ajutorului... societar junimist. Incompatibilitatea versului genial cu succesul material se aprofundează cu cedările lui Arghezi pentru nişte lemne în magazie, copii îmbrăcaţi şi o pensie decentă.

Dar în era democraţiei digitale, artiştii nu prea mai au nevoie de sponsori ca să strălucească. Dar cum nu pot fi toţi naţionali, majoritatea "luceferilor" ţin să-şi dovedească provincialismul, colorându-se politic sau iluminând vreo mărime a zilei.

Andrei Velea, poate cel mai lăudat tânăr poet local, nu s-a mulţumit să-şi lanseze lumea e o pisică jigărită doar la târgul Gaudeamus şi la filiala locală a USR. Recent, şi-a dus pisica şi pe masa din sala de şedinţe a Partidului Forţa Civică. Să vadă şi colegii de partid în ce hal a ajuns electoratul...

La partid în poartă e-o pisică... neagră

Când îşi anunţa prin octombrie volumul, autorul susţinea că imaginea comparaţiei din titlu i s-a arătat la o spălătorie auto, zbughită, ca vai de ea, printre maşini. Deşi, cu două săptămâni mai devreme, la lansarea candidaţilor ARD, altă aripă frântă a aceluiaşi PDL, Ioan Oltean compara tot cu o pisică jigărită leul faţă de euro...

Las biografii domnului Velea să depisteze originea inspiraţiei titlului volumului. Observ doar că lansarea unui volum de poezii a fost pretext de chemat cititorii într-un sediu de partid, gest în defavoarea partidului, dacă mă întrebaţi pe mine. Cum să duci o pisică jigărită pe nişte mese cu covrigei anemici şi procente străvezii?

Am convingerea că, în idealismul său, Velea mai crede în Albă ca Zăpada. El însuşi se-ntreabă în poemul toate întrebările la care nu am răspuns: "cât de straniu e să fii abil ca un politician/ faţă de tine însuţi/ şi cât de actual: să-ţi furi căciula singur, (...)/să-ţi strecori câteva bancnote în buzunar,/ bucurându-te ce noroc ai..."
Aş îndrăzni un sfat patern pentru tânărul autor, chiar dintr-un poem de-al său - lucrurile pe care le-a înţeles tata: "scrie şi tu mai des,/ că, uite, guvernul nici că face treabă, / toţi fură de pe unde-apucă;/ măcar cultura asta să ne mai scoată din mocirlă".

Ai-nţeles, Andrei, tată? Deci cultura, nu politica!

Rima împiedicată

Citit 10352 ori Ultima modificare Duminică, 10 Martie 2013 21:05

5 comentarii

 • postat de antipartide
  Luni, 11 Martie 2013 22:12
  ma convingeti in fiecare zi cit de idioti sinteti. postacii ce ling fundul partidelor pe o slujba marunta, un numar de telefon la care sa sune in caz ca trebuie sa rezolve o problema. de fapt adevarul ca in politica romana numai cred decit idiotii si beneficiari de pe urma ei, indiferent cum se numeste partidul. lingailor ce sinteti. imediat sariti cind vi se pare ca unu sau altul spune ceva de partidul care va arunca niste laturi. mai rai decit ciinii, asta ati ajuns membrii de partide din tara asta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de hahahahihihi
  Luni, 11 Martie 2013 16:08
  Draci pdl-aci! Nu va impacientati! Nimeni nu are de gand sa va mai ia in seama! Cum zice cineva cate ceva despre vreunul dintre cei putini cati ati mai ramas, sariti ca arsi! Crapa fierea in voi ca nu mai puteti fura! Asa ca ti inceput sa delirati...de foamea de bani! Nu v-a ajuns cat ati furat voi si firmele prietene! Oricum de abia astept sa aud prohodul partidului vostru! Pentru ca...De mortuis nel nisi bene! :))))))))))))))))))))))))))))))
  0
  0
  Raportează
 • postat de circ ori ba
  Luni, 11 Martie 2013 15:06
  Un reportaj demn de Antenele lui Voiculescu.Ai reusit sa fii un mitocan de la cap la coada....felicitari.Daca prin marlanie incerci sa-ti castigi valoarea jurnalistica ,atunci iti recomand sa scrii ptr Cancan.
  0
  0
  Raportează
 • postat de unii comenteaza ca sa umple spatiul
  Luni, 11 Martie 2013 08:35
  catre Je : dar ce ti-au dat astia frate de te repeti asa? ai dat in balbaiala? :))))) voi astia care sustineti portocalele va cam ploua din gura acum, e posibil sa va balbaiti de la valuri...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Je
  Luni, 11 Martie 2013 08:19
  mai Angheluţă, dobitoc ingamfat si sfertodoct ce esti, iar imputi comunitatea cu parerile tale - pe care nu ti le-a cerut nimeni? ...tu n-ai nicio treaba, baiete, nici cu literatura, nici cu politica. xD
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.