Preţul (corect) al funcţiei politice

Preţul (corect) al funcţiei politice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dai un ban grămadă, dar... stai în faţă. Metoda funcţionează cu succes în partidele politice, pentru că nu aduce anul ce îţi poate aduce formaţiunea politică. Politicienii nu pot spera la demnităţi fără a-şi dovedi generozitatea faţă de partidul-mamă, care i-a promovat şi sprijinit.

Dacă aruncăm o privire pe rapoartele privind donaţiile şi cotizaţiile mai mari de zece salarii minime brute pe economie, depuse de partide anul trecut, vom remarca faptul că aproape toţi generoşii au câştigat, între timp, funcţii importante ori şi le-au menţinut pe cele deja obţinute. 

PC are grijă de generoşi

Deputatul PC Bogdan Ciucă a plătit, de-a lungul anului 2007, o cotizaţie de 13.490 lei şi a mai oferit filialei gălăţene şi o donaţie de 6.000 de lei. În 2008, PC l-a sprijinit să câştige cel de-al doilea mandat parlamentar, consecutiv.

Preşedintele Eugen Durbacă a donat filialei pe care o conduce 5.880 de lei.

Finul său, consilierul local Răzvan Avram, care e şi director al Centrului Cultural “Dunărea de Jos”, a făcut lunar donaţii care au totalizat 5.660 de lei, şi azi e bine-mersi în ambele funcţii.

Consilierul local Picu Apostol Roman a donat partidului 4.400 de lei şi e şi azi consilier local.

Genica Totolici, consilier judeţean şi directoarea Transurb, i-a surclasat pe mulţi conservatori, cu cei 6.730 de lei donaţi. În 2007, Eduard Grosu a donat filialei judeţene a PC 6.510 lei, iar Constantin Graur 5.520, amândoi devenind în 2008 consilieri judeţeni.

Nu vrem să insinuăm că fără donaţii n-ar fi avut funcţii sau n-ar fi fost pe liste, dar sumele vorbesc despre un ataşament deosebit la formaţiunea politică.

Donaţii nu, cotizaţii da

Pe listele PSD cu donatori nu am găsit niciun gălăţean.  În schimb, printre membrii de partid care au plătit în anul 2007 cotizaţii a căror valoare însumată depăşeşte 10 salarii minime brute pe ţară am descoperit social-democraţi marcanţi ai PSD Galaţi. Nu e vorba nici de Dan Nica, nici de Dumitru Nicolae.

De la Galaţi, potrivit raportării PSD, în 2007, cea mai mare cotizaţie a venit din partea eurodeputatei Adriana Ţicău, 12.800 de lei (de trei ori cât o donaţie de mai sus). Senatorul Viorel Ştefan a adus partidului 7.100 de lei. Suntem curioşi ce cotizaţie va plăti acum, ca deputa. Şi lista ar putea continua.

Liberali darnici

Cea mai mare cotizaţie de la PNL Galaţi a plătit-o, în 2007, viceprimarul Mircea Cristea (foto) - 21.300 de lei (aproape dublu faţă de europarlamentara PSD), mai mult chiar decât liderul filialei judeţene, la vremea aceea secretarul de stat în Ministerul Administraţiei, Victor Paul Dobre, a cărui cotizaţie a totalizat 13.000 de lei. Oare în prezent viceprimarul şi-a indexat cotizaţia cu valoarea inflaţiei sau nu?

Directoarea gălăţeană a Zonei Libere, Angela Ivan, dar şi Mircea Ispas, director tehnic la Apaterm, şi fost candidat la fotoliul de deputat au plătit aceeaşi cotizaţie - 5.000 de lei.

Cotizaţia ministrului Apărării, Teodor Meleşcanu, a fost egală cu cea plătită de directorul AFDJ, Ionel Malenda -  4.000 de lei. Oare posturile sunt la fel de bine remunerate?

La PD-L s-a spart conducta generozităţii

Candidatul la Primărie al PD-L, Andrei Lişinschi, a donat partidului în 2007, 5.000 de lei. Abia aşteptăm să-i vedem donaţia din 2008.

Doru Resmeriţă a donat 10.000 de lei şi aceasta ar putea fi explicaţia pentru care i-a fost susţinută candidatura la deputăţie, iar numele lui a fost vehiculat pentru un post la Inspectoratul Şcolar.

Avocatul Mihai Boldea a donat partidului, în 2007, 4.000 de lei. Puţin, dacă avem în vedere că fiecare membru al familiei lui Mircea Toader, şeful PD-L Galaţi, a făcut donaţii în valoare de câte 10.000 de lei: soţia, Domnica Toader, fiica, Irina Cîmpureanu Toader şi fiul, Bogdan Toader.

Soţia eurodeputatului Constantin Dumitriu a donat 10.000 de lei.

Azi, Toader e deputat, Dumitriu - eurodeputat, iar Boldea tot deputat. Singurii care încă nu s-au „aşezat” în funcţii publice importante sunt Resmeriţă şi Lişinschi.

Citit 1744 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.