Sprijin pentru menţinerea a 400 de locuri de muncă. Primăria şi Consiliul Local îi ajută pe investitori

Sprijin pentru menţinerea a 400 de locuri de muncă. Primăria şi Consiliul Local îi ajută pe investitori
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* SC Cozamin SRL va avea posibilitatea să cumpere o suprafaţă din terenul de trei hectare a cărui concesiune i-a fost prelungită


În condiţiile în care până acum autorităţile n-au făcut mare lucru pentru a-i sprijini pe investitori, la recenta şedinţă a Consiliului Local, Primăria şi aleşii i-au întins o mână de ajutor firmei SC Cozamin SRL, care susţine 400 de locuri de muncă în Galaţi şi are posibilitatea de a mai face angajări. Situaţia Cozamin a ajuns pe masa aleşilor în urma auditului făcut de Camera de Conturi, care acuză societatea că nu a respectat clauzele contractului de concesiune a unui teren şi avea datorii la redevenţă. Concret, Cozamin se angajase să realizeze o fabrică de confecţii, o grădiniţă pentru copiii angajatelor, locuinţe de serviciu şi un pavilion administrativ, dar n-a mai reuşit să facă decât fabrica, pe o suprafaţă mult mai mică - 2.205 mp. Potrivit raportului de specialitate iniţial, aleşii aveau de optat între: reducerea suprafeţei concesionate, rezilierea contractului şi menţinerea lui, dar în anumite condiţii: achitarea redevenţei datorate şi edificarea tuturor construcţiilor promise.

Condiţii fără condiţii

Consilierul local PDL Victor Dobrea a declarat din start că este de acord ca Primaria să ajute societăţile aflate în impas din cauza crizei economice şi a subliniat că acest principiu ar trebui sa fie echitabil şi aplicat tuturor firmelor aflate în această situaţie. Consilierul a atras atenţia că programul de finalizare a construcţiilor la care se angajase Cozamin nu se mai regăseşte în hotărârea supusă votului. „Mi se pare corect ca aceste condiţii în care a fost acordată concesiunea să fie menţionate. Trebuie să se găsească în hotărâre şi ce se întâmplă în momentul în care aceste condiţii nu sunt respectate”.

Primarul Marius Stan i-a răspuns că aceasta este varianta pentru care s-a optat în final: „E lăudabil, ca noi, Consiliul Local, Primaria să venim în sprijinul acestui agent economic care ţine 400 de locuri de munca în viaţă, acceptându-i o eşalonare a redevenţei pe care o are datorie pentru 2012, iar pe mai departe să-i putem oferi ocazia, nu numai lui, ci tuturor agenţilor economici să poată cumpăra terenul. Ar fi foarte simplu pe o evaluare actualizată să putem să-i vindem terenul, pentru ca având dovada proprietăţii terenurilor să aibă acces mai uşor la o bancă pentru un credit pentru dezvoltarea afacerii”.

Social-democratul Marius Humelnicu a precizat că acele condiţii de care vorbea Dobrea sunt stipulate în expunerea de motive şi raportul de specialitate al hotărârii.

În final, aleşii au votat pentru menţinerea în vigoare a contractului prin care a fost concesionată suprafaţa de trei hectare şi au emis un acord de principiu cu privire la vânzarea unei suprafeţe de teren. Cozamin şi-a asumat un grafic lunar de achitare a datoriei de 543.432 de lei, cu posibilitatea de a achita în avans întreaga sumă, în funcţie de încasări. Ba mai mult, a solicitat cumpărarea suprafeţei de teren de 14.100 mp urmând ca diferenţa de 15.900 mp să rămână în continuare în concesiune.

Citit 2848 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Aprilie 2013 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.