Partidele, la cules de semnături

Partidele, la cules de semnături
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru a intra în cursa pentru Parlamentul României, formaţiunile politice au fost nevoite să scoată bani din buzunar – 2.500 de lei de fiecare candidat, bani pe care i-au pierdut dacă nu au obţinut în urma votului minim doi la sută la nivel naţional. Obligaţia de a scoate din buzunar aceste sume a determinat partidele mici să renunţe la a mai candida.

Guvernul a modificat prin ordonanţă de urgenţă Legea 33 pentru alegerea membrilor Parlamentului European, aşa că pentru a participa la scrutinul din 7 iunie, partidele vor fi nevoite să adune semnături.

Sute de mii de susţinători

Guvernul a decis, că pentru a fi înregistrate la Biroul Electoral Central, listele de candidaţi propuse de partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice sau alianţele electorale trebuie însoţite de o listă cuprinzând cel puţin 200.000 de susţinători.

Executivul a stabilit că poate candida ca independent cetăţeanul român sau cetăţeanul altui stat membru al Uniunii Europene care are dreptul de a fi ales şi este susţinut de cel puţin 100.000 de alegători. Un alegător poate susţine un singur partid politic, sau alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale sau candidat independent.

La vedere!

Candidaţii la alegerile parlamentare au reuşit să-şi „blătuiască” declaraţiile de avere. De data aceasta, Guvernul a luat măsuri: declaraţiile de avere şi de interese ale candidaţilor se publică pe pagina de internet a Biroului Electoral Central, în termen de 48 de ore de la rămânerea definitivă a candidaturilor.

În schimb, declaraţiile pe propria răspundere ale candidaţilor că au avut sau nu calitatea de lucrători ai Securităţii sau de colaboratori ai acesteia sunt înaintate, în 24 de ore de la înregistrare, Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Spaţiul verde, salvat 

În toamna anului trecut, petecele de spaţiu verde au căzut pradă partidelor şi candidaţilor. Politicienii n-au avut nicio remuşcare să plaseze panouri de propagandă electorală în mijlocul spaţiilor verzi, chit că programele lor erau doldora de promisiuni ecologiste.

Ordonanţa de modificare a Legii 33 prevede că activităţile de propagandă electorală nu pot afecta în niciun fel spaţiile verzi, rezervaţiile naturale şi zonele protejate ecologic. Şi ca să mai stăvilească pornirile propagandistice ale competitorilor, se interzice afişajul în scop electoral prin aplicarea pe pereţii sau pilonii de susţinere ai podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare şi informare rutieră, precum şi pe sistemele electronice de reglementare a circulaţiei.

Mai nou, este interzisă folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală.

Vot multiplu egal închisoare

PD-L a reclamat că la alegerile europarlamentare din 2007 mai multe persoane au votat de mai multe ori la secţiile din nordul judeţului. Actul normativ care reglementează euroalegerile prevede acum că fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani, inclusiv tentativa  fiind  pedepsită.

Citit 1088 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.