Termocentrala Enel, de la Galaţi, în atenţia Parlamentului

Termocentrala Enel, de la Galaţi, în atenţia Parlamentului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Termocentrala pe cărbune pe care compania italiană Enel intenţionează să o construiască la Galaţi, în Zona Liberă, a ajuns în atenţia ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb. Deputatul PSD de Galaţi Lucreţia Roşca i-a solicitat ministrului informaţii cu privire la impactul pe care termocentrala pe cărbune îl va avea asupra mediului, dar şi a sănătăţii gălăţenilor, în condiţiile în care Organizaţia Internaţională Green Peace a semnalat, în repetate rânduri, că investiţia companiei Enel va avea un impact devastator asupra mediului.

Termocentrala, comparată cu Sidex

De altfel, şi primarul municipiului Galaţi, liberalul Marius Stan, s-a declarat împotriva acestui proiect şi a precizat că va organiza un referendum local în acest sens. „Actualul primar al Galaţiului a făcut de curând declaraţii publice, exprimându-se împotriva construirii termocentralei, deşi se pare că Enel are toate autorizaţiile obţinute. Într-un raport al Organizaţiei Internaţionale Green Peace, am găsit aspecte înspăimântătoare pentru populaţia Galaţiului, dar şi a celei de pe o rază de aproximativ 200 de km, pentru următorii 40 de ani (…) Pentru societate, costurile externe ale poluării cauzate doar de această termocentrală ar atinge în total 235 de milioane de euro anual (…) Faptul că la Galaţi termocentrala va folosi tehnologie nouă nu înseamnă că nu va polua. Din contră, aceasta va genera o cantitate semnificativă de poluanţi, ce se va adăuga fondului de poluare deja existent în oraş. Menţionez că fiind medic de peste 25 de ani în municipiul Galaţi, cunosc câtă patologie pulmonară şi nu numai au generat noxele Combinatului Siderurgic şi, ca parlamentar, doresc măcar ca în ceasul al 12-lea să cunosc adevărul despre investiţia Enel şi părerea domniei voastre ca specialist şi reprezentant al Guvernului Românie”, se arată în interpelarea deputatului Lucreţia Roşca.

Social-democrata a precizat că în concluziile raportului Green Peace se estimează că poluarea generată de viitoarea termocentrală de la Galaţi va cauza moartea prematură a circa 40 de persoane pe an, ceea ce înseamnă, în total, o pierdere anuală de aproximativ 400 de ani de viaţă. Termocentrala, conform prezentelor estimări, va cauza aproximativ 45.000 de zile de boală anual, ceea ce va conduceri la pierderi economice semnificative, din cauza absenţelor bolnavilor de la lucru.

Citit 2206 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Iunie 2013 18:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.