* Aproape 500 de hotărâri au votat aleşi în primul an de Consiliu Local * Cea mai importantă decizie, asocierea cu Brăila şi Tulcea pentru constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Dunărea de Jos”, nu există nici pe ordinea de zi a şedinţei care va marca intrarea în al doilea an de mandat * La fel cum nu există nici cele 27 de „miniprimării”, câte una pentru fiecare consilier local, pentru audienţele cu cetăţenii
„Jur să fac cu bună credinţă tot ceea ce stă în putinţa şi priceperea mea pentru binele locuitorilor municipiului Galaţi. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”, au jurat cu mâna pe Biblie şi pe Constituţie cei 27 de aleşi locali ai oraşului, în urmă cu exact un an. De atunci şi până acum, reuniţi în 20 de şedinţe (de îndată, extraordinare şi ordinare), aleşii au votat 483 de hotărâri, în mare majoritate iniţiate de primarul Marius Stan.
Paradoxal, grupurile de consilieri PDL şi PP-DD, în loc să formeze opoziţia în Consiliu, susţin iniţiativele primarului, iar PSD şi PC pun piciorul în pragul USL şi îl „boicotează” pe edil. Iată o radiografie “la rece” a activităţii de un an a legislativului local.
Protecţie socială şi nu prea
O majorare succesivă a impozitelor şi taxelor locale şi o diminuare a facilităţilor în transportul de persoane, aplicată peste noapte, fără vreo informare prealabilă a cetăţenilor, aşa cum ar fi fost firesc şi civilizat, au fost deciziile care i-au bulversat pe gălăţeni. Ca dovadă că desfiinţarea abonamentelor gratuite pentru persoanele de peste 65 de ani, decisă pe 28 februarie, a fost pripită, o lună mai târziu, aleşii le dădeau pensionarilor posibilitatea de a opta între cele 30 de călătorii gratuite pe bază de bilet şi un abonament gratuit pe o linie.
Nu vă putem spune cât i-a ajutat Dumnezeu, dar aleşii au avut grijă să-l „ajute” pe deputatul PDL Cezar Preda să înceapă construcţia un bloc pe un teren cumpărat la preţ de chilipir de la Primăria Galaţi, o afacere cu iz de ţeapă.
Şi aceeaşi aleşi au încercat să impună un regulament care să autorizeze construcţiile ridicate ilegal de patronii Galaţiului, în condiţiile în care mulţi chioşcari, care au avut, totuşi, autorizaţie provizorie de construire, au rămas fără mica lor afacere…
Taine de interes local
E adevărat, aleşii au lăsat-o mai moale cu şedinţele de îndată unde, pe şest, erau votate hotărâri ce rămâneau, de cele mai multe ori, secrete.
În schimb, stabilirea Consiliilor de Administraţie la societăţile de interes local a fost tratată ca secret de partid, aleşii încăpăţânându-se să nu divulge pregătirea şi experienţa profesională a celor care decid soarta societăţilor edilitare. Nu-i de mirare că una dintre hotărârile de acest fel a fost atacată în contencios de către Instituţia Prefectului, fiind considerată nelegală!
Tunelul pe sub Dunăre sapă USL
La puncte bune trebuie spus că Galaţiul are un program multianual de investiţii până în 2016, şi un buget-record, de 890.392.000 de lei (cu tot cu creditele previzionate), buget din care 48 la sută merge pentru dezvoltare, iar 52 la sută pentru funcţionare.
Numai că USL a încetat să mai funcţioneze ca un tot unitar, când a fost vorba de subtraversarea Dunării, dorită de primarul Stan, şi de Asocierea Brăila-Galaţi-Tulcea, care de două şedinţe încoace rămâne pe tuşa Consiliului Local. Mai trist este că asocierea nu este prinsă nici pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local de joi, 27 iunie, întrunire ce va marca intrarea în al doilea an de mandat a Legislativului Galaţiului.
Audienţe, mai va!
Promise încă din toamna anului trecut, cele 27 de „miniprimării” câte una pentru fiecare consilier local, astfel încât doleanţele gălăţenilor să treacă printr-un filtru, iar la primar să ajungă problemele care nu pot fi rezolvate decât de el, nu există nici acum! Staţi liniştiţi, se va rezolva… cândva. Primarul Marius Stan a declarat recent că până acum au fost identificate cinci sedii şi le-a cerut aleşilor să le găsească pe restul, până la 27, pentru ca oraşul să fie împânzit de cabinete unde fiecare consilier să-i primească în audienţă pe cetăţenii din zona pe care o reprezintă. Deci, gălăţeni, mai aveţi puţintică răbdare!