Corupţie la nivel înalt. De ce au ajuns la puşcărie Năstase şi Becali

Corupţie la nivel înalt. De ce au ajuns la puşcărie Năstase şi Becali
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fostul premier nu pare să aibă nici în clin, nici în mânecă cu patronul Stelei, însă faptele de corupţie pentru care cei doi au ajuns după gratii seamănă foarte mult


La o primă vedere, pare imposibil de găsit puncte comune între Adrian Năstase şi George Becali. Şi totuşi, nimic nu e imposibil, iar acest numitor comun s-a numit, încă o dată, banul şi puterea. Justiţia a stabilit, în cazul amândurora, că prin actele de corupţie pe care le-au săvârşit în virtutea funcţiilor pe care le deţineau au reuşit, pe lângă prejudicii materiale substanţiale, să pună umărul la derularea unor campanii electorale finanţate din bani negri, în cazul lui Năstase, şi să devalizeze instituţiile statului, în cazul lui George Becali.

Năstase şi corupţia la înalt nivel

Faptele pentru care fostul premier al României a provocat un întreg circ mediatic împuşcâdu-se în gât chiar în clipa în care era să fie luat pe sus de poliţişti pentru a fi dus în arest s-au petrecut în 2004, înainte de alegerile prezidenţiale. Năstase candida atunci la cea mai înaltă demnitate din stat din partea PSD şi a fost acuzat că a susţinut şi profitat de un concurs - Trofeul Calităţii - de pe urma căruia au fost strânse fonduri care, de fapt, ar fi fost folosite pentru campania electorală. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, ”Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), sub conducerea Irinei Jianu, a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii». În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Nastase".

Adrian Năstase a fost trimis in judecata în acest dosar pe 20 ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase. La finele unui proces care a durat trei ani, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe fostul candidat la preşedinţie la doi ani de închisoare cu executare. Judecătorii au decis că după gratii trebuie să ajungă şi ceilalţi inculpaţi din dosar, cu diferenţa că pedepsele primite de aceştia au fost cu mult mai mari decât cea dată în cazul lui Adrian Năstase.

Astfel, Irina Jianu, inspector general de stat în cadrul ISC, Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL, şi soţii Marina Ioana şi Bogdan Popovici au primit câte şase ani de detenţie, pedeapsă la care s-a adăugat un spor de câte un an.

Circ cu Nati Meir şi Adrian Năstase

Doi dintre demnitarii condamnaţi pentru fapte de corupţie au atras în mod deosebit atenţia prin lipsa de demnitate pe care au arătat-o: Adrian Năstase şi Nati Meir. Fostul premier a încercat să se sinucidă prin împuşcare în ziua punerii în aplicare a pedepsei, iar Meir a încercat să se spânzure cu torţile unei pungi din plastic. Mai mult, Meir a mimat în instanţă câteva crize de epilepsie.


 

Becali a înfundat generalii

Patronul echipei de fotbal Steaua Bucureşti, latifundiar în Pipera şi personaj cu ambiţii politice în ultimii ani, George Becali a fost ajuns din urmă de o afacere pe care a făcut-o cu statul în urmă cu mai bine de 15 ani, când nici nu visa că va deveni unul dintre cele mai mediatizate şi controversate personaje autohtone. Mai exact, Becali a intrat în atenţia procurorilor în urma unei tranzacţii cu terenuri. ”În perioada 1996-1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roşia), MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu George Becali, suprafaţa totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu suma totală de 892.758 de dolari”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Complicitatea la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată i-au atras lui George Becali o condamnare definitivă de trei ani de închisoare cu executare, pedeapsă pe care o execută acum la Penitenciarul Jilava. Tot după gratii au ajuns şi cei acuzaţi că ar fi favorizat, din partea statului, această afacere: fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc, şi fostul şef al Statului Major General, Dumitru Cioflină, au primit câte doi ani de închisoare, tot cu executare.

În puşcărie, Becali a primit vestea şi celei de-a doua condamnări, de data aceasta în dosarul ”Valiza”, în care a fost judecat alături de alte nume cu greutate din fotbal. Încă trei ani de puşcărie a primit latifundiarul pentru că, în 2006, ar fi oferit bani jucătorilor de la Gloria Bistriţa pentru ca aceştia să-şi apere corect şansele pe teren într-un meci cu Rapid, iar în 2008, ar fi mers la Cluj cu o valiză cu 1,7 milioane de euro, bani destinaţi jucătorilor de la Universitatea, care trebuiau ”motivaţi” să joace bine meciul cu CFR, contracandidata Stelei la titlul de campioană.

Cercetările continuă

Condamnarea lui Gigi Becali în "Dosarul MApN" a deschis o adevărată cutie a Pandorei. Pe rolul DNA şi DIICOT se află în prezent peste 80 de dosare similare, care cercetează modul cum o serie de terenuri au trecut, se presupune ilicit, din proprietate publică în proprietate privată. Sunt informaţii că cel puţin două astfel de dosare sunt instrumentate la Galaţi.

 

Citit 2066 ori Ultima modificare Luni, 24 Iunie 2013 17:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.