În exclusivitate pentru "Viaţa liberă"/ Interviu cu vicepremierul României: "Galaţiul are şanse să fie capitala regiunii"
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

În exclusivitate pentru "Viaţa liberă"/ Interviu cu vicepremierul României: "Galaţiul are şanse să fie capitala regiunii"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Cei care conduc Galaţiul şi Brăila au două variante: să lucreze separat şi să perpetueze o competiţie veche între Brăila şi Galaţi sau să-şi unească interesele pentru interesul comun, al comunităţilor", a declarat pentru "Viaţa liberă" vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice


- Domnule viceprim-ministru, în primele discuţii despre regionalizare v-aţi referit la un binom Brăila-Galaţi. Mai este el valabil şi ce înseamnă Galaţi-Brăila în contextul unei Românii regionalizate?

- Galaţi – Brăila dacă se iau separat, nu sunt foarte puternice, dacă Brăila şi Galaţiul încep să funcţioneze ca o conurbaţie, ca două comunităţi care se asociază în vedere dezvoltării reciproce, au şanse foarte mari şi în lumina regionalizării, şi în ceea ce priveşte dezvoltarea. Pentru că există un potenţial foarte mare de dezvoltare între Galaţi şi Brăila, există spaţiu, teritoriu cu potenţial foarte mare între cele două oraşe, unde se pot dezvolta foarte multe proiecte.

- Dezbaterea are loc la Galaţi şi s-a spus că oraşele în care au loc aceste discuţii sunt posibile reşedinţe regionale. Să înţelegem că Brăila a rămas în urma Galaţiului?

- Brăila şi Galaţiul au foarte multe şanse dacă lucrează împreună şi colaborează foarte strâns. Faptul că am făcut dezbaterea la Galaţi nu înseamnă că a rămas Brăila în urmă. Mai este până când vom lua decizia în ceea ce priveşte reşedinţele, şi nu o să o luăm într-un birou, o să discutăm deschis, o să fie un proces transparent cu argumente care vor fi prezentate. Galaţiul este un oraş important, un oraş care chiar are şi infrastructura necesară pentru reşedinţă de regiune, dar poate fi discutat ca reşedinţa să fie undeva între Brăila şi Galaţi. Din acest motiv spun că ei, cei care conduc, trebuie să lucreze foarte strâns. Au două variante: să lucreze separat şi să perpetueze o competiţie veche între Brăila şi Galaţi, sau pot să aibă o altă abordare şi să-şi unească interesele pentru interesul comun, al comunităţilor.

- De multă vreme se încearcă acest lucru şi de fiecare dată orgoliile au reuşit să blocheze tot…

- Orgoliile sunt bune, dar şi asocierea trebuie făcută, însă nu după ureche! Atunci când se face o asociere, fiecare trebuie să-şi stabilească mai întâi care este interesul de dezvoltare pentru comunitatea lui şi împreună cu ceilalţi să negocieze o zi, nouă, o sută, cât e nevoie, pentru ca din asociere să câştige toată lumea. Este foarte important să se asocieze, dar este mult mai important ca termenii asocierii să fie făcuţi în mod corect şi onest, adică să câştige şi unii, şi alţii, şi să-şi dea seama ce pot pune în comun pentru ca plusul de la ei, plusul de la ceilalţi, să dea plus. Pentru că, din păcate, sunt undele situaţii – nu aici! – unde plus cu plus dă minus. Dar eu am încredere în capacitatea şi înţelepciunea celor care conduc acum destinele comunităţilor.

- Autorităţile din Galaţi, Brăila şi Tulcea au iniţiat un proiect de Asociere de Dezvoltare Intercomunitară, care a fost votat la Brăila şi Tulcea, nu şi la Galaţi. Mai este oportună o astfel de asociere sau e timpul să ne îndreptăm atenţia spre Vrancea?

- Nu pot să spun eu asta, pentru că sunt decizii pe care le iau autorităţile locale, ele fiind legitim alese aici. Genul acesta de asociere trebuie gândită foarte bine şi trebuie realizată cu privirea spre viitor, nu cu privirea spre mâine nici spre pomâine, ci spre următorii ani. Conducătorii sunt oameni informaţi, înţeleg cum se desenează regiunile, cum se vor realiza proiectele şi trebuie să decidă ei care cu care se asociază şi care sunt proiectele pentru care se asociază.

- Un proiect important Brăila-Galaţi vizează drumul expres. Se va realiza până la urmă această investiţie despre care se vorbeşte de ani de zile?

- Dacă vorbim de drumul expres, acela depăşeşte Brăila-Galaţi, el trebuie să lege Vrancea, Brăila, Galaţi, Tulcea până la Constanţa, aceea este o investiţie foarte mare, foarte importantă şi foarte utilă, care depăşeşte cadrul asocierii între Brăila şi Galaţi pentru că discutăm de un drum expres care să lege nordul Moldovei de Constanţa. Eu spun că sunt şanse foarte mari şi o să mă ocup foarte serios de această investiţie, care se poate realiza şi cred că se va realiza din fonduri europene.

- Cine va fi guvernatorul regiunii şi cum va fi el ales?

- Nu va fi nimeni guvernatorul regiunii pentru că nu punem guvernatori. Guvernator înseamnă Guvern şi noi nu punem sub semnul întrebării statul. Va fi un preşedinte de consiliu regional ales de către cetăţeni aşa cum sunt aleşi preşedinţii de consilii judeţene şi care va avea aproape aceleaşi atribuţii ca preşedinţii de consilii judeţene, numai că pe un teritoriu mai mare, dar cu accent preponderent pe dezvoltare, nu pe administrare efectivă.

 

Citit 2269 ori Ultima modificare Vineri, 28 Iunie 2013 10:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.