Dezbatere interjudeţeană la Galaţi: Vrem, nu vrem, regionalizarea se va face
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Dezbatere interjudeţeană la Galaţi: Vrem, nu vrem, regionalizarea se va face
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vicepremierul Liviu Dragnea insistă că proiectul va duce la scăderea birocraţiei, simplificarea aparatului administrativ şi creşterea absorbţiei fondurilor europene


Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a fost joi la Galaţi pentru o dezbatere legată de proiectul regionalizării. Potrivit propriei declaraţii, el a iniţiat seria dezbaterilor în ţară pentru a puncta ce înseamnă regionalizarea, de ce este importantă pentru România şi pentru cetăţeni, dar şi pentru a sfărâma prejudecăţile despre ce înseamnă acest proces.

Plecând de la o hartă actuală a dezvoltării României, vicepremierul a motivat nevoia schimbării: „Este o hartă pestriţă, care arată că ţara este dezvoltată dezechilibrat, dezechilibre care produc tensiuni sociale şi polarizare socială, diferenţe de dezvoltare care vor creşte dacă nu intervenim rapid şi nu schimbăm sistemul administrativ”. Potrivit oficialului, regionalizarea ar duce la o simplificare a sistemului administrativ şi la scăderea birocraţiei, crescând absorbţia fondurilor europene şi stimulând cooperarea dintre comunităţi.

Ministrul Dezvoltării Regionale a mai explicat că trebuie încercat prin toate metodele legale ca referendumul de modificare a Constituţiei să fie organizat în acest an, în toamnă, şi că nici nu se gândeşte să renunţe la proiectul regionalizării. „Că regiunile se vor face astăzi sau cu o întârziere, are mai puţină importanţă. România poate pierde câteva luni de dezvoltare, dar regiunile oricum se vor realiza”, a mai spus Dragnea.

Ministrul Dan Nica, prezent la dezbatere, a subliniat şi el importanţa regionalizării plecând de la faptul că, în momentul de faţă, toate deciziile legate de taxe, impozite, investiţii sunt luate la nivel central fără a se şti necesităţile din teritoriu. „Aceasta face ca şi situaţia drumurilor naţionale să fie cea pe care o vedem” a exemplificat Nica.

Preşedintele CJ Brăila, Bunea-Stancu, în schimb, s-a arătat nemulţumit de faptul că din cele şase judeţe ale regiunii Sud-Est nu au fost prezente decât trei, respectiv Galaţiul, Brăila şi Focşaniul, prin preşedintele CJ, Marian Oprişan. „Nu ştiu de ce nu sunt celelalte prezente, probabil sunt considerente care nu ţin de noi, ţin de alte decizii. Nu mi se pare corect, atâta timp cât sunt şase judeţe în regiunea noastră, să fie prezente doar trei”, a spus preşedintele CJ Brăila. Cât despre cine ar trebui să conducă viitoarea regiune, potrivit unui sondaj de opinie comandat de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, în cadrul regiunii Sud –Est, doar 14,8 la sută dintre cetăţeni consideră că Galaţi ar trebui să fie reşedinţa regiunii, 14,4 la sută spun că ar trebui să fie la Brăila, 6,9 la sută consideră că ar trebui să fie la Focşani, 4 la sută la Buzău, 1,6 la sută la Tulcea, iar cei mai mulţi dintre ei, 23,8 la sută, situează sediul regiunii la Constanţa.

 

Citit 2024 ori Ultima modificare Joi, 27 Iunie 2013 19:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.