Relaţii cordiale: Consulat Onorific al Kazahstanului, inaugurat la Galaţi

Relaţii cordiale: Consulat Onorific al Kazahstanului, inaugurat la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ambasadorul Republicii Kazahstan la Bucureşti, Excelenţa Sa Talgat Kaliev, a fost prezent, ieri, la Galaţi, pentru a participa la inaugurarea Oficiului Consular Onorific al Republicii Kazahstan, destinat zonei de est a ţării. La eveniment au participat, printre alţii, Petru Lificiu, consulul onorific al Oficiului inaugurat la Galaţi, reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, reprezentanţi ai administraţiei publice şi mediului de afaceri.

Oficiul Consular onorific al Republicii Kazahstan va avea rolul, printre altele, de a facilita colaborarea acestor judeţelor din Est cu Kazahstanul în plan economic, cultural şi educaţional. Ambasadorului Talgat Kaliev a ţinut să precizeze că Galaţiul „este mult mai frumos decât” capitala ţării, stârnind zâmbete în tabăra gălăţeană a oficialităţilor.

Colaborări bilaterale de 21 de ani

Aurelia Zmeu, secretar I în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi responsabil de colaborarea România-Kazahstan, a precizat că între cele două state există relaţii bilaterale de aproape 21 de ani. Acesta a precizat că "deschiderea unui consulat onorific reprezintă un indiciu asupra calităţii relaţiei dintre cele două state”.

Primarul Marius Stan şi-a exprimat speranţa ca inaugurarea oficiului consular onorific al Kazahstanului "să fie un început şi Galaţiul să devină un punct extrem de important pe harta UE”, în timp ce preşedintele CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, a observat că "se reia tradiţia interbelică a reprezentanţilor diplomatici în cel mai important port maritim românesc la Dunăre".

Republica Kazahstan are un potenţial economic semnificativ, în special graţie importantelor resurse de petrol şi gaze naturale.

Trebuie precizat că, spre deosebire de consulatele care se supun normelor diplomatice, consulatele onorifice nu îndeplinesc atribuţii care implică exercitarea autorităţii de stat şi au doar rolul de a stimula relaţiile bilaterale dintre mediile economice, politice, culturale dintre diverse ţări.

Citit 3258 ori Ultima modificare Joi, 04 Iulie 2013 20:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.