Conducerea Consiliului Judeţului recunoaşte că a încheiat ilegal un contract de asistenţă juridică

Conducerea Consiliului Judeţului recunoaşte că a încheiat ilegal un contract de asistenţă juridică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Consiliul Judeţului riscă să fie sancţionat de Camera de Conturi Galaţi, după ce, în luna octombrie a anului trecut, a încheiat ilegal un contract de asistenţă juridică, pe o perioadă de un an de zile, în valoare de aproximativ 150.000 de lei, cu o casă de avocatură. Deşi legea prevede clar că instituţia poate achiziţiona servicii de consultanţă juridică doar cu acordul consilierilor judeţeni, conducerea CJ a ignorat acest aspect şi a decis, de la sine putere, să dea undă verde parafării contractului, pentru care instituţia trebuie să achite lunar aproximativ 12.400 de lei. Potrivit OUG 26/2012, privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare şi întărirea disciplinei financiare, autorităţile şi instituţiile administraţiei publice centrale şi locale nu pot achiziţiona servicii juridice de consultanţă, de asistenţă sau de reprezentare. În situaţii temeinic justificate, însă, achiziţionarea unor servicii de această natură se poate face „numai cu aprobarea consiliilor locale, consiliilor judeţene (…)”.

„O greşeală pe care ne-o asumăm”

O eventuală sancţiune aplicată Consiliului Judeţului de Camera de Conturi nu le dă, însă, emoţii aleşilor, care pun atribuirea ilegală a contractului pe seama unei „conjuncturi urgente”, deşi admit, cu jumătate de gură, că au încălcat legea. „Noi ne-am formulat deja punctul de vedere. Aşteptăm dispoziţia Curţii de Conturi. În funcţie de ceea ce va semnala Curtea de Conturi în raport, vom decide dacă vom ataca în instanţă decizia. A fost o conjunctură urgentă. Casa de avocatură deja ne reprezenta în câteva acţiuni şi, printre altele, datorită ei am reuşit să scăpăm de câteva corecţii financiare. De asemenea, pentru prima dată, Consiliul Judeţului a reuşit să obţină subvenţia de la APIA pentru Programul Lapte-Corn (…) Probabil va fi o sancţiune, dar ne-o asumăm”, ne-a declarat Costel Fotea, county-managerul CJ.

La rândul său, vicepreşedintele CJ Galaţi, Cornel Hamza, a precizat: „Colaborarea cu această casă de avocatură exista deja. Noi nu am făcut altceva decât să îl prelungim, cu bună credinţă. Ne reprezenta deja în procese, ne-a oferit şi consultanţă pe parte de achiziţii publice. Ne-a ajutat să întocmim caietele de sarcini pentru mai multe licitaţii.”

Pentru a intra în legalitate, conducerea CJ a încercat, în cadrul şedinţei ordinare de marţi, un artificiu legislativ: a supus votului un proiect de hotărâre care dădea dreptul instituţiei de a apela la servicii juridice externe. Chiar dacă a fost aprobat de majoritate, proiectul nu va scuti, însă, conducerea CJ de a răspunde în faţa legii pentru contractul încheiat în luna octombrie a anului trecut.

Citit 4001 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Iulie 2013 18:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.