Gh. Bunea Stancu: “Am cerut a XI-a regiune, Dunărea de Jos, cu judeţele Brăila şi Galaţi”

Gh. Bunea Stancu: “Am cerut a XI-a regiune, Dunărea de Jos, cu judeţele Brăila şi Galaţi”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a declarat în exclusivitate pentru Infobrăila că i-a solicitat primului-ministru Victor Ponta înfiinţarea unei a XI-a regiuni, Dunărea de Jos, care să cuprindă judeţele Brăila şi Galaţi. După ce liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, a reuşit să obţină, conform informaţiilor neoficiale, capitala Regiunii Sud-Est la Focşani, Gheorghe Bunea Stancu, sprijinit de autorităţile locale gălăţene, a prezentat premierului o nouă formulă de reorganizare administrativă, în ceea ce priveşte judeţele Brăila şi Galaţi. Tot în urma şedinţei PSD din weekendul trecut au apărut informaţii conform cărora Constanţa va fi capitala Regiunii Dobrogea, care o să cuprindă şi judeţul Tulcea.

“În cadru politic, la şedinţa de vineri, am anunţat că după modelul Dobrogei, Brăila doreşte cu Galaţi să facă regiunea Dunării de Jos. Cele două judeţe se completează, unul cu agricultura, altul cu industria, de altfel a mai fost regiune. Acum dorim să fim numai noi, zona Dunării de Jos să formeze a XI-a regiune. Aici avem şi Arhiepiscopia Dunării de Jos. Acest lucru i l-am solicitat premierului” a precizat Gh. Bunea Stancu.

“Brăila şi Galaţiul au destine comune în ceea ce priveşte şi apropierea geografică, dar şi cea spirituală şi religioasă. Arhiepiscopia Dunării de Jos, ca autoritate bisericească, s-ar suprapune peste o astfel de regiune, un lucru bun. Aceste judeţe nu pot fi separate, iar împreună pot fi puternice. Înalt Prea Sfinţia Sa (n.r. Arhiepiscopul Casian Crăciun) a susţinut mereu această unire, dacă vreti aşa, pentru că ea bisericesc exista”, ne-a declarat un important prelat din cadrul Arhiepiscopiei.

Sursa: infobraila.ro

Citit 5335 ori Ultima modificare Joi, 05 Septembrie 2013 14:22

16 comentarii

 • postat de Bostan Aurel
  Joi, 05 Septembrie 2013 19:19
  5.13.208.***
  Se preconizează o mare nedreptate dacă se abandonează ideea ca județul Tulcea să nu fie alipit județelor Galați și Brăila. Câteva argumente:
  -Fluviul Dunărea trebuie gestionată și administrată pe ambele maluri, până la revărsare. Constanța are alte preocupări cu orientare către zonele dintre mare și capitală și nu-și va îndrepta atenția către Dunăre;
  - Se cunoaște bine limitele Județului Galați. Se cunoaște de asemeni foarte bine litigiul intervenit între administrația Județului Brăila și administrația județului Galați legat de construirea de locuințe ANL de către primăria Galați pe teritoriul Județului Brăila, cu toate că terenul pe care s-au construit blocurile a fost dat de Guvernul României în administrarea Primăriei Galați.
  Municipiul Galați a fost grav afectat la ultima reorganizare administrativ teritorială, hotărâtă pe genunchi în anul 1968. În primă variantă propusă, județul Galați cuprindea și municipiul Brăila, apoi peste noapte Brăila a devenit capitală de județ. Din acel moment municipiul Galați a rămas la marginea județului Galați, mărginindu-se la cca. 80 de metri de județul Brăila (lățimea fluviului Siret), la cca. 700 m de județul Tulcea (lățimea fluviului Dunărea) și la cca. 7 -8 km. de vecina noastră de peste Prut, Republica Populară Moldova. La vest mai este amplasat și marele combinat siderurgic peste limitele cărui nu se mai poate trece.
  În ce direcție să se mai dezvolte acest oraș, dacă din toate părțile este limitat teritorial ?
  Pentru ca această mare urbe să nu fie condamnată în viitor la o subdezvoltare gravă, trebuie ca toți locuitorii județului Galați sa se implice, inclusiv prin diferite intervenții, mesaje,manifestări, etc. Se pare ca a venit momentul ca toți politicienii județului nostru să se bată cu toată forța lor pentru a face un lobi pe lângă autoritățile cu putere de decizie, implicit prin atragerea de sprijin din partea altor colegi parlamentari, pentru o reîmpărțire teritorial administrativă care să elimine grava nedreptate făcuta municipiului nostru la ultima reorganizare din 1968.
  Propun să se ia în calcul următoarele variante:
  1. Entității Galați, cum se va numi ea, Regiune, Județ, Provincie, etc. să-i fie arondate actualele teritorii ale județelor Galați, Tulcea, Brăila și Vrancea. În această variantă:
  1.1 Municipiul Galați, ca potențială capitală a noii entități, se poziționează oarecum central pe teritoriul noii entități;
  1.2 Fluviul Dunărea, de la vărsare în Marea Neagră și în amonte până la părăsirea teritoriului noii entități, poate fi valorificat în interes turistic și comercial mult mai bine decât în prezent;
  1.3 Municipiul Galați ar avea posibilitatea să se extindă pe malul stâng al Dunării până la gura Siretului, dar și pe malul drept al Dunării, vis-a-vis de oraș, prin amenajarea unor zone de agrement, pe malul Dunării și în adâncime până la poalele munților Măcin, inclusiv includerea în zona urbană, a localității Brăteanu;
  1.4 Dacă se încep construcții private sau din bani publici în zona de peste Dunăre spre munții Măcin, viitorul pod preconizat, sau tunel de care se tot vorbește, va veni de la sine. Cu totul altfel pot fi justificate atragerea de fonduri europene pentru investiții;
  1.5 Construirea viitorului pod peste Dunăre va duce implicit la apropierea locuitorilor din localitățile de peste acest fluviu către aglomerarea urbană ce se va crea în perspectivă între Galați și Brăila, se va dezvolta interesul pentru crearea infrastructurilor rutiere și feroviare mai rapide dinspre nordul Moldovei și dinspre Moldova inclusiv sudul Ucrainei către Constanța și litoralul Bulgăresc;
  1.6 S-ar elimina granițele create de fluviile Siret și Dunăre ce face aproape imposibilă dezvoltarea perimetrului Municipiului Galați, care în prezent se sufocă datorită lipsei terenurilor pentru atragerea unor mari investitori;
  1.7 Entitatea propusă ar acoperi un teritoriu de 18.565 km2 și o populație de aproximativ 1.632.000 locuitori;
  1.8 Arondarea actualului teritoriu al județului Tulcea la regiunea cu capitala la Galați a mai fost în perioada de după cel de al 2-lea război mondial, când căile de comunicație erau mult mai puțin dezvoltate ca în prezent;
  1.9 Municipiul Constanța nu este și nici nu va avea niciodată interes pentru întreținerea, amenajarea și valorificarea posibilităților pe care Dunărea;
  1.10 Perspectiva pentru municipiile Galați, Brăila și de ce nu și Tulcea o va asigura valorificarea potențialului pe care îl oferă acest mare fluviu european.
  2.Dacă o astfel de arondare nu este posibilă, atunci poate are succes să fie acceptată arondarea a o parte din actualul teritoriu al județului Tulcea, fără a se renunța la gurile Dunării și la malul drept al acestuia, până la vărsare, cu localitățile apropiate fluviului;
  3.Pentru viitoarea entitate cu capitala la Constanța se poate avea în vedere arondarea teritoriilor actualelor județe Constanța, Ialomița, Călărași și o parte din județele Ilfov și Giurgiu, care împreună ar întruni o suprafața de aproximativ 18.000 km2 și o populație de 1.620.000 locuitori. O astfel de arondare asigură prin căile de comunicații rutiere, feroviare și pe fluviul Dunărea prin canalul Dunăre Marea Neagră, existente la ora actuală, o deplasare către Municipiul Constanța mult superioare decât cele existente către Municipiul Tulcea, delta Dunării și către Moldova.

  Galati 5.09.2013
  2
  0
  Raportează
 • postat de maty
  Joi, 05 Septembrie 2013 11:01
  188.24.194.***
  se va crea o regiune instabila politic ,daca eram in perioada lui Dej ,era "alta treaba "..,Ponta stie asta..!!
  0
  2
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Joi, 05 Septembrie 2013 10:10
  79.117.172.***
  Cei ce posteaza comentarii la acest articol,nu sunt alti decat fii sau nepotii gloatelor de tarani dezradacinati de la sate , adusi cu forta si transformati in siderurgisti la CSG. Cei ce ma critica ,sunt bucuros ca-si dau seama ca dezvoltarea Galatiului este dependent de Braila. Inainte de arestarea maresalului Antonescu, din data de 23 August 1944, cele doua orase sau dezvoltat separat si nu au avut nici o problema de ranchiuna. Incepand cu 1950-1968,cand Marele Sef Gin Gis Dej , a reinpartit tara in regiuni comuniste,Braila a fost acaparata de ORASUL ROSU Galati. Tov.Nicolae Ceausescu,a rup lanturile puse de galateni pe gaturile brailenilor.Sper ca brailenii sa nu ajunga din nou sclavi galatenilor acum in anul 2013. Galatenilor,uniti-va cu moldovenii vostri. Noi brailenii ne vom face viitorul nostru. Cel ce posteaza in numele meu este un mare campion mondial la onanism,un gauzar imputit,un kkt cu mot basit.
  3
  1
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Joi, 05 Septembrie 2013 09:39
  109.166.134.***
  Sunt un nemernic si-un frustrat. Deh sunt un fiu de catea si javra ordinara. Nu ma bagati in seama caci sunt un bou si- un cretin. Imi cer scuze fata de galateni si Galati. Sunt un retard mintal de Braila.
  2
  2
  Raportează
 • postat de @ Fresnescu Ionel
  Joi, 05 Septembrie 2013 01:42
  178.138.96.***
  Dle Fresnescu Ionel, nu v-ati luat pastilele? Aveti grave probleme de integrare in societate. Suferiti de sociopatie. Sunteti un neadaptat si traiti in niste timpuri arhaice, intr-o realitate plina de zane, spiridusi si cosanzene.

  Recomandarea mea, daca tot ati descoperit batutul la tastatura, dupa ce cu greu v-ati rupt de masina de scris, pastrati-va idioatele idei pentru memoriile si timpul de dupa.

  Wake up FRUSTRATULE
  Braila si Galati au nevoie de dezvoltare economica, nu de basme, zmei sau segregatiuni pe criterii nostalgico-istorice.
  1
  2
  Raportează
 • postat de Barbosii lacomi
  Joi, 05 Septembrie 2013 01:24
  5.13.143.***
  Ce-i tot dati cu barbosii?Romania e stat laic sau ne intoarcem cu 1000 de ani in urma?Unde dracu a adus biserica progresul?Nu va e sila ca traiti intr-o tara cu 18000 de biserici si 4000 de scoli?
  1
  4
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Joi, 05 Septembrie 2013 00:44
  79.117.172.***
  Braila trebuie sa se uneasca cu Buzaul si astfel problema regionalizarii sa se rezolve. Cea mai buna regionalizarew este cuplarea de comun acord a cate doua judete . Exemplu: Constanta-Tulcea,Galati-Vrancea,Braila-Buzau,Calarasi-Ialomita,s.a.m.d.Apoi dupa cuplarea a cate doua judete,se va face cuplarea a cate a altor doua judete si astfel se vor face cele 10 regiuni fara interventia arbitrara a politicului sau a baronilor locali. Sunt atat de constient ca Galatiul fara Braila este si va fi un tinut prapadit si dat uitarii.
  6
  2
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Miercuri, 04 Septembrie 2013 23:48
  79.117.172.***
  Nemernici care baga Braila in regiune cu jud. Galati si Vrancea,sunt niste idioti. Cred ca Vrancea si Galatiul fara coroana Brailei nu inseamna nimic. Domnilor din cele doua judete moldovene,lasati-ne pe noi munteni din Braila in Muntenia de unde ne este locul. Duceti-va voi moldovenilor din Galati si Vrancea in Moldova voastra. Va rog dati dovada ca nu sunteti idioti de profesie.Lasati Braila in Muntenia,mai moldovenilor.
  7
  2
  Raportează
 • postat de George
  Miercuri, 04 Septembrie 2013 16:54
  5.13.167.***
  In sfarsit aud o treaba buna.Numai impreuna o sa fim puternici.
  3
  4
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Miercuri, 04 Septembrie 2013 15:43
  213.218.53.***
  este clar ca conducatorii Brailei si Galatiului gandesc in termeni total idioti --- biserica cutare, si catedrala cutare, si etc... . uitand ca OAMENII VOR STA IN ACESTE ORASE doar daca au locuri de munca !!!!!!!1

  si locuri de munca cu rugaciuni si icoane NU SE POT FACE SUB NICI-O FORMA !!!!!!!!

  si ca singura sansa a Braila-Galati este o legatura, cum spuneam :

  1) pe uscat - rutiera cu Europa auto (constructia unei autostrazi Galati-Braila-Buzau-Ploiesti si de aici legatura spre Autostrada Transilvania)
  2) aeriana - aeroport care ne poate face legatura cu Europa prin aer
  (cine zice ca Otopeni este aproape este un tampit !!! dpdv logistic si a unui investitor nu exista asa ceva!)
  3) fluvial-maritima care ne face legatura cu Europa pe apa
  fluviala avem, dar nu este indeajuns si este absolut necesara si autostrada Galati-Braila-Tulcea(razant)-Constanta !

  Daca aeroportul se poate face din fonduri proprii comune Braila - Galati, podul este vital pentru deschiderea acestei regiuni spre investitori.
  Apoi trebuie un lobby puternic pentru punerea in proiect al acestor doua autostrazi Galati-Ploiesti si Galati-Constanta (via pod) macar ca proiecte in derulare viitoare !

  ESTE DATORIA demnitarilor brailei si galateni sa inteleaga ca depinde viitorul a peste 600.000 de oameni si copii lor de aceste investitii, in concluzie:
  - drum express Galati-Braila
  - aeroport Braila-Galati
  - autostrada Braila-Buzau-Ploiesti
  - autostrada Braila-Tulcea-Constanta
  si trebuie mers CA UN BLOC toti din Vrancea, Galati, Braila, Tulcea sa fie pastrata aceasta regiune si capitala la Braila (Galati - nu conteaza) sau pana la urma daca nu se poate la Constanta.
  0
  6
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Miercuri, 04 Septembrie 2013 15:32
  213.218.53.***
  Gh. Bunea Stancu este un idiot !

  Braila si Galati fara un POD PESTE DUNARE nu valoreaza nici cat o ceapa degerata !!!!!!!!!!


  si mai ales intr-o regiune separata Braila-Galati si Constanta-Tulcea, nici dracu nu o sa investeasca intr-un pod !!!!!!!!!!
  Constanta nu o sa doreasca lucrul acesta niciodata, in aceste conditii, cu regiuni separate !!!!


  ESTE EXACT ACEIASI SITUATIE cu Braila intr-o regionala de drumuri Constanta, si cu Galati intr-o regionala de drumuri Iasi !!!!!!!
  Constanta nu a facut nimic pentru Braila, si Iasi nu a facut nimic pentru Galati SI CU SIGURANTA aceasta anomalie - orasul Braila intr-o regionala si orasul Galati in alta regionala a dus la LIPSA ORICAREI DEZVOLTARI DE DRUMURI (drumul expres) intre Braila si Galati !

  STIM DEJA REZULTATUL daca Braila-Galati au regiune separata de Constanta-Tulcea !!
  Vom face doar un drum expres intre Braila-Galati si ZERO POD PESTE DUNARE !

  Guvernul o sa spuna "descurcati-va in interiorul regiunii" dar daca peste Dunare este alta regiune atunci PODUL NU O SA SE FACA !


  De aceea ziceam, decat doua regiuni (una Braila-Galati si alta Constanta-Tulcea) si sa fie Galati capitala (sau Braila- nu conteaza) mai bine o singura regiune (cu tot cu Braila, Galati, Tulcea, Constanta) cu capitala la Constanta !!!!


  Noi ar trebui sa intelegem ca dezvoltarea zonei Braila-Galati inseamna SE POATE FACE DOAR PRIN CREAREA UNEI INFRASTRUCTURI DE MILENIUL 3 (bine cei din SUA si UE15 o au de peste 20-40-50-... de ani) care sa lege in modul urmator:

  1) Braila-Galati sa fie legata de U.E. (a se citi Ungaria)
  printr-o autostrada Galati-Braila - Buzau - Ploiesti .... care ne faca legatura cu Autostrada Transilvania !!!

  2) si sa fie legata Marea Neagra
  printr-o autostrada Galati-Braila - (sudul) Tulcea - Constanta

  3) sa fie legata international
  printr-un aeroport

  ACESTE 3 SUNT VITALE nu numai pentru Galati cat si pentru Braila.
  Iar aruncarea Constantei si Braila-Galati in regiuni diferite arunca in aer orice alta posiblitate de dezvoltare a acestei regiuni.
  0
  6
  Raportează
 • postat de sa va fie rusine
  Miercuri, 04 Septembrie 2013 14:29
  5.13.200.***
  ce misto, cita impostura...pina acum ceva timp se luptau pe functii si puterea data de o capitala de regiune. dupa ce au vazut ca vrancea cu baronul lor superputernic le-a suflat tot la ce gindeau ei, acum vor unire cu sprijinul lui casian. atita minciuna, ipocrizie, batjocura fata de orice simt elementar, nu se poate. azi spui ca-i alba, miine e neagra, poimine e gri, si daca ai si binecuvintarea trimisului, e perfect. niste politicieni de tot risul dar pe interese personale si de partid maxime. spectatorilor trebuie doar sa nu le miroase picioarele. o sa spuneti ca asa se fac negocierile, nu sinteti decit niste lupi flaminzi ce se imbraca de alegeri in blana de miel. cred ca de la urmatoarele alegeri, fara opozitie, nici nu va mai fi nevoie sa va chinuiti sa va prefaceti ca schimbati imaginea.
  0
  3
  Raportează
 • postat de un galatean care ii pasa de acesta zona
  Miercuri, 04 Septembrie 2013 13:34
  213.177.13.***
  domnule presedinte Bunea poate reusiti sa-i scoateti din starea de hibernare si pe cei care conduc destinele judetului Galati ! este o idee geniala iar acesta regiune daca s-ar infiinta va aduce investitori grei si probabil va deveni cea mai puternica din tara. SUCCES !
  2
  4
  Raportează
 • postat de V
  Miercuri, 04 Septembrie 2013 13:25
  82.137.11.***
  Cel mai important (nu important ci ESENTIAL!!!!) in cazul asta ar fi ca teritoriul de peste dunare din dreptul galatiului sa nu mai apartina de Tulcea ci de Galati, dupa reorganizare. Multe orase mari s-au extins de o parte si de alta a marilor rauri si e o prostie colosala ca peste Dunare de noi sa fie alt judet si sa te lovesti de piedici birocratice la orice incercare de a construi ceva (gen pod peste dunare de ex, sau inclusiv un aeroport)
  3
  1
  Raportează
 • postat de xxx
  Miercuri, 04 Septembrie 2013 13:12
  86.34.187.***
  ...numai ca ar trebui denumita moldo-vlahia, ca de traditii comune nu poate fi vorba.A, da, economic ar fi necesar si benefic!
  1
  2
  Raportează
 • postat de Veli
  Miercuri, 04 Septembrie 2013 12:50
  86.124.203.***
  faceti regiunea Dunarea de Jos cu Braila si Galatiul si DESFIINTATI judetele!!!
  2
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.