Senatorul Ichim solicită anchetă în comunele calamitate / Cine răspunde pentru cei nouă morţi de la inundaţii?

Senatorul Ichim solicită anchetă în comunele calamitate / Cine răspunde pentru cei nouă morţi de la inundaţii?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Senatorul PNL Paul Ichim le-a solicitat autorităţilor centrale să demareze o serie de verificări la nivel local pentru a stabili ce instituţii se fac vinovate pentru efectele catastrofale ale ploilor înregistrate în perioada 11-13 septembrie, în judeţul Galaţi, atunci când şi-au pierdut viaţa nouă persoane, printre care şi un copil. „Când se întâlneşte aroganţa cu indiferenţa şi incompetenţa rezultă catastrofe. În zonele calamitate din judeţul Galaţi trăiesc aproximativ 25.000 de oameni. Orice stat normal, care are decese după o calamitate, analizează şi caută deficienţe organizatorice, eventual vinovaţi şi nu dă vina pe divinitate”, a afirmat Ichim.

Liberalul a solicitat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale declanşarea unui control la nivelul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) şi a atras atenţia, într-o declaraţie înregistrată la Senat, că şi Ministerul Mediului, precum şi cel pentru Ape, Păduri şi Piscicultură ar trebui să declanşeze o serie de verificări în teritoriu. „La MADR sunt aceleaşi persoane de 24 ani în cadrul direcţiei de Îmbunătăţiri Funciare. Ce poate face domnul ministru după această calamitate, întrucât sectorul de Îmbunătăţiri Funciare este în responsabilitatea sa, conform atribuţiilor? Se impune, probabil, un control al organelor abilitate în stat, care să verifice când, cât şi cum au fost făcute lucrările de îmbunătăţiri funciare. Acum, pentru a fi corecţi, nu trebuie culpabilizat doar ministrul Agriculturii şi responsabilii din Îmbunătăţiri Funciare. Nici administraţia judeţeană şi nici cele locale nu sunt chiar lipsite de responsabilităţi. Din câte ştiu, există legislaţia care prevede acordarea de ajutor social celor defavorizaţi, dar în schimbul unor prestaţii în muncă în folosul comunităţii. În acest sens, există suficientă forţă de muncă să asigure decolmatarea şanţurilor, rigolelor, canalelor de scurgere de depuneri, de gunoaie. Administraţiile locale răspund şi de împăduriri, de lizierele de protecţie, de fixarea solului. Au fost bani alocaţi în acest sens, dar fără efect vizibil, într-un judeţ cu un procentaj foarte scăzut de împădurire. Gunoaiele au fost depuse aleatoriu, colmatând canalele de scurgere şi râurile, lizierele de salcâm care fixau solul au devenit lemne de foc. Oare ordinea publică nu este în coordonarea primarului?”, a spus senatorul.

Parlamentarul a atras atenţia asupra faptului că, în lipsa unor măsuri imediate şi a unei strategii de apărare împotriva dezastrelor, „pericolul rămâne acut” în judeţul Galaţi. „La ora actuală, nu avem răspunzători, iar pericolul rămâne, acut, în zonă. Nu este bine să aşteptăm să se aştearnă uitarea ca o altă nenorocire să ocupe agenda publică, până când se vor găsi soluţii”, a conchis Paul Ichim.

Citit 1381 ori Ultima modificare Duminică, 06 Octombrie 2013 15:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.