Record: 7.510 dosare în instanţă/ Primăria Galaţi, apărată de o armată de avocaţi

Record: 7.510 dosare în instanţă/ Primăria Galaţi, apărată de o armată de avocaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primăria municipiului Galaţi va fi reprezentată în instanţă de trei case de avocatură: „Daghie şi Asociaţii”, „Oancea Damian şi Asociaţii” şi „Romeo Cosma şi Asociaţii” * Primăria va plăti, pe dosar, 1.500 de lei, 4.000 sau 4.200, în funcţie de tariful pretins de avocaţi


Primăria municipiului Galaţi este implicată, în prezent, în nu mai puţin de 7.510 dosare aflate pe rolul instanţelor. Pentru o asemenea reprezentare juridică, municipalitatea tocmai a încheiat câte un acord cadru cu fiecare dintre cele trei importante case de avocatură care s-au prezentat la licitaţia deschisă, organizată recent: „Daghie şi Asociaţii”, „Oancea Damian şi Asociaţii” şi „Romeo Cosma şi Asociaţii”. După cum ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, din cauza numeroaselor cauze şi a complexităţii dosarelor, o singură casă de avocatură nu ar fi fost capabilă să facă faţă, de aceea s-a apelat la trei. Cum vor fi împărţite dosarele? Conform purtătorului de cuvânt al Primăriei, avocaţii vor fi aleşi în funcţie de experienţa dintr-un anumit domeniu – recuperare amenzi, retrocedări, pagube – prin procesele câştigate de-a lungul timpului. Mihai Costache afirmă că niciuna dintre cele trei firme nu ştie în acest moment care sunt dosarele de care se va ocupa. Excepţie fac acele procesele în care casele de avocatură „Oancea Damian şi Asociaţii” şi „Daghie şi Asociaţii” reprezintă deja Primăria, şi pe care le vor continua până la finalizare. Mihai Costache susţine că sunt cauze în care firmele amintite reprezintă probono, adică gratuit, urmând ca, în cazul în care câştigă, să-şi recupereze banii dându-i în judecată pe procesomanii care au târât inutil Primăria în instanţă. Municipalitatea va plăti 1.500 de lei pe dosar casei de avocatură „Cosma şi Asociaţii”, 4.000 de lei pe dosar casei „Daghie şi Asociaţii”, şi 4.200 de lei pe dosar casei „Oancea Damian şi Asociaţii”, indiferent de numărul de termene al proceselor. Mai ales că, spune Mihai Costache, sunt procese care au început, hăt, în al doilea mandat al primarului Dumitru Nicolae, şi nici acum nu s-au încheiat.

Bani din bugetul gălăţenilor

Conform surselor noastre, împărţirea dosarelor se va face pe baza preţului cel mai mic oferit de fiecare casă de avocatură în parte, altfel municipalitatea riscă să intre în vizorul Curţii de Conturi. Adică, cel puţin la nivel teoretic, Casa Cosma este favorită, ea oferind cel mai mic preţ. Tot la nivel teoretic, celelalte două firme de avocatură pot interveni doar dacă avocaţii casei Cosma vor refuza dosarele. În cel mai pesimist scenariu, în care toate dosarele ar fi preluate de avocaţi, există două posibilităţi: varianta mai ieftină, cu „Cosma şi asociaţii”, căreia municipalitatea va trebui să îi achite 11,265 milioane de lei, şi varianta cea mai scumpă, „Oancea Damian şi Asociaţii”, în care preţul ajunge la 31,542 milioane de lei. Adică o diferenţă de peste 20 de milioane de lei, bani din bugetul gălăţenilor.

Soluţie de avarie

Vă reamintim că Primăria a primit undă verde pentru achiziţionarea serviciilor de reprezentare juridică încă din vara anului trecut, propriul serviciu juridic urmând doar să răspundă de legalitatea documentelor întocmite de municipalitate. Motivul pentru care s-a recurs la această soluţie îl constituie faptul că Primăria a pierdut zeci de procese prin neprezentare şi, se plângea primarul Marius Stan, „oricine vrea să facă bani, dă în judecată Primăria şi câştigă”. La licitaţie, municipalitatea era gata să ofere între 2.400.000 de lei şi 6.400.000 de lei (fără TVA) pentru servicii de consultanţă şi asistenţă juridică, iar contractul urma să fie încheiat pe o perioadă de patru ani. Conform acordului cadru, casa de avocatură trebuie să accepte minim 1.150 de dosare şi maxim 4.500 de dosare. Evident, cum sunt 4.272 de dosare numai pe retrocedări - din care, e adevărat, o parte sunt soluţionate - e greu de crezut că nu se va depăşi numărul maxim de dosare.

   

Citit 2666 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Octombrie 2013 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.