Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
7 comentarii

* Zeci de blocuri situate chiar în centrul oraşului sunt găurite şi înţesate de cabluri dintre cele mai hidoaseCompaniile furnizoare de internet, cablu TV, telefonie sau unităţi bancare amplasează, în mod abuziv, funii, fire electrice şi antene pe faţadele şi terasele blocurilor


Sute de gălăţeni s-au trezit, nu de puţine ori peste noapte, cu pereţii exteriori ai blocurilor ciuruiţi şi plini de fire de toate mărimile, înşirate pe faţadele blocurilor sau făcute ghem, din loc în loc, fără ca măcar să fie consultaţi. Operatorii de internet, cablu TV, telefonie şi nu numai şi-au creat, deja, de ani buni, un obicei din a încălca flagrant legea care reglementează dreptul de proprietate a cetăţenilor. Aşa se face că astăzi, în cele mai multe cartiere ale municipiului Galaţi, există nenumărate blocuri de locuinţe ale căror faţade sau terase au fost făcute praf de către reprezentanţii unor mari agenţi economici.

Gaură direct în pereţii blocului

Blocul D, situat pe Strada Domnească, este unul dintre imobilele din centrul oraşului a cărui faţadă a fost grav afectată, atât din punct de vedere estetic, cât şi tehnic, din cauza unor companii care au trecut peste lege, găurindu-le oamenilor pereţii şi împânzindu-le faţada cu zeci de fire de cablu, încă din anul 2007. „Piesa de rezistenţă”, însă, a constituit-o o gaură, de aproximativ 25 de centimetri, pe care reprezentanţii unei societăţi au decis, de la ei putere, să o creeze doar pentru a monta câteva cabluri pe unul dintre pereţii blocului, chiar în apropierea scării. Deşi Legea nr. 230/2007, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, precizează, la art. 39, că „Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi (…) numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune”, niciun agent economic nu şi-a arătat disponibilitatea de a încheia un contract cu proprietarii decât atunci când au fost ameninţaţi cu acţionarea în instanţă. „Aceste cabluri pornesc de pe faţada şi terasa blocului pe o distanţă de 20-300 de metri către tot felul de imobile care nu au nimic în comun cu blocul nostru, traversând străzile Lupeni, Domnească, Brigadierilor. Cablurile au fost prinse de blocul nostru fără aprobarea Asociaţiei nr.140, prin urmare abuziv, iar pe lângă asta, arată inestetic pentru un imobil situat în centrul oraşului”, ne-a declarat Manole Istrate, preşedintele Asociaţiei nr. 140.

Izolaţia terasei imobilului, distrusă

Acesta ne-a povestit cum terasa blocului D, pentru a cărei reabilitare locatarii au scos din propriile buzunare 34.000 de lei, a fost, ulterior, distrusă din cauza unor antene montate pe bloc, fără acordul locatarilor. „Terasa blocului a fost reparată şi izolată, iar operatorii şi-au montat aceste cabluri şi antene care deservesc şi alte imobile, distrugând izolaţia. Au găurit răsuflătoarele de pe terasă, iar păsările îşi fac acolo cuib şi le înfundă. Acum am blocat intrarea pe terasă, cheia este la mine şi nu se mai poate urca, dar paguba rămâne. Au tras şi fire şi ne-au găurit pereţii după bunul lor plac”, ne-a spus Manole Istrate. Deşi a făcut demersuri, transmiţând sesizări tuturor societăţilor care au încălcat dreptul de proprietate, doar trei dintre ele au şi remediat problemele. „Pentru a rezolva situaţia în mod amiabil, am făcut adrese, cu confirmare de primire, către aceşti operatori de servicii de televiziune, internet, Electrica şi Romtelecom. Singurul care a răspuns solicitării şi a şi remediat toate deficienţele a fost Electrica. Romtelecom a răspuns, în scris, că va rezolva situaţia până pe data de 10 decembrie. De asemenea, BCR Agenţia Brateş a venit, prin reprezentanţii săi, la sediul Asociaţiei şi am încheiat un contract de închiriere pentru antena montată pe terasa blocului. RCS-RDS, UPC şi SC Interaction, principalii operatori de cablu TV şi internet, nu au binevoit să răspundă în termenul fixat prin adresă”, ne-a declarat Manole Istrate.
Nu ar fi strica, însă, ca Primăria să stabilească un regulament privind amplasarea cablurilor şi antenelor pe faţadele blocurilor, din punct de vedere al peisajului urbanistic, întrucât cazul Asociaţiei nr. 140 nu este singular.

Citit 8200 ori Ultima modificare Duminică, 08 Decembrie 2013 17:21

7 comentarii

 • postat de Pupaza Mihaela Miercuri, 07 Mai 2014 19:12 79.118.236.*** Link la comentariu
  0
  0

  Am si eu o nelamurire cu privire la dreptul de proprietate,
  Locuiessc intr-un bloc cu 4 etaje,pe suprafata exterioara a apartamentelor de la nivelele parter,1,2,3 s-a montat un banner publicitar fara a fi consultati si respectiv a ne da acordul scris cu privire la montarea acestuiai,asociatia
  (presedintele as) incheind contractul,firma obtinand acordul de principiu si avizul de la primarie.Nu cred ca este normal si legal acest lucru atata vreme cat legea 230/2007 art 41 este foarte clar,nu poate fi interpretat cum vrea presedintele unei as.Raspunsul presedintelui a fost confuz,eu fiind proprietar decat pe peretii interiori ai imobilului iar peretii exteriori zidurilor de perimetru sunt proprietate comuna,neputand sa fiu proprietar pe exteriorul blocului,
  chiar daca ancorarea bannerului a fost facuta prin gaurirea peretilor,eu " fiind de rea credinta si impiedicand cu buna stiinta si sub orice forma folosirea normala a condomeniului ,creand prejudiciu celorlanti proprietari putand fi actionat in instanta prin hotararea comitetului " pentru ca am indraznit sa cer lamuriri.De cand asociatia de proprietari are patrimoniu imobiliar ??Daca ma poate ajuta cineva si ce sa fac mai departe.

  Raportează
 • postat de decebal Luni, 17 Februarie 2014 16:20 78.97.16.*** Link la comentariu
  0
  0

  Pe terasa blocului sa montat o antenna de internet fsra acordul asociariei de proprietari(in speta al locatarilor). Daca le tai cablurile risc ceva?

  Raportează
 • postat de CLI Luni, 09 Decembrie 2013 19:08 5.13.219.*** Link la comentariu
  0
  1

  Auoleu ,ce ne facusi Corina ? Daca afla guvernul ca pe blocuri sunt pozate cabluri ne baga taxa pe stalp cat ai zice USL.

  Raportează
 • postat de mihai Luni, 09 Decembrie 2013 17:03 82.159.95.*** Link la comentariu
  0
  2

  daca ar fii mai multi ca domnul Istrate si daca si primaria ar intelege despre ce se vorbeste nu am fi atat de agresati de inestetica orasului Galati, casele scarilor de bloc sunt distruse estetic de toate companiile care administreaza servicii. Credeti ca este normala increngatura de tevi de gaz montata in scarile blocurilor? Scara este spatiu comun, o prelungire a fiecarui apartament, adica criteriul de estetica care-l aplicam in apartamente ar trebui sa fie acelasi si la casa scarilor si dece nu si la fatade. Dar ce te faci cand primaria este constituita de o adunatura de indivizi lipsiti de orce criteriu, eu cred ca aceste lucruri trebuiau reglementate de primarie cu criteriu numarul unu in functionamientul sau. In jurul domnului Istrate se pot aduna macar jumate dintre presedintii de asociatii pentru a provoca o dezbatere la nivelul primarului Galati privind chestiunea esteticii blocurilor din urbe? Este o problema atat de concreta care asteapta reglementari, iar acestea sa fie in folosul cetateanului si nu a companiilor de servicii, ei sa fie obligati sa gaseasca solutii tehnice indiferent daca acestea supun costuri

  Raportează
 • postat de Ala fara datorii Luni, 09 Decembrie 2013 14:42 89.121.200.*** Link la comentariu
  3
  2

  Iar ca fapt divers, in momentul in care o firma vine si monteaza cabluri, de orice natura ar fi ele, intai se face un tabel cu semnaturi prin care locatarii isi dau acordul pentru instalarea lor. Asa a fost si la RDS-RCS si la UPC. Nimeni nu vine sa iti monteze cabluri de aiurea prin bloc fara acordul cuiva.

  Am vazut intr-o scara din Micro 19 cum canalele de cablu erau montate pe un oarecare perete, la fiecare etaj, mai putin la unul, frumos aranjat si varuit, care nu avea dat o gaura in el. Cel mai probabil, propietarul acelui apartament nu a fost deacord ca cineva sa ii gaureasca peretii, fie ei si din exterior, de pe casa scarii. Asa ca, la etajul respectiv, toate cablurile treceau prin niste tevi PVC pe langa balustrada.

  Dar nici vorba sa vina cineva sa imi taie cablurile atat timp cat mi-am dat acordul pentru montarea lor.

  Raportează
 • postat de Solomon Luni, 09 Decembrie 2013 13:29 86.124.200.*** Link la comentariu
  0
  6

  JIJI, iar vorbesti prostii (ca de obicei).
  Există in infractiune care se cheamă "distrugere" si care se pedepseste inclusiv cu inchisoarea.
  Trebuie notificati proprietari cablurilor si avertizati in scris că urmeaza demolarea lor de către proprietarul clădirii. Apoi, dupa termenul legal de 30 de zile se poate face inlaturarea cablurilor.
  Chiar si asa, au fost cazuri cind judecătorii i-au obligat la despăgubiri pe cei care au taia cablurile, sub motivul că trebuia sa existe un ordin judecătoresc pentru inlaturarea lor.

  Raportează
 • postat de jiji Luni, 09 Decembrie 2013 08:25 91.208.234.*** Link la comentariu
  7
  8

  Pe voi nu va deranjeaza cablurile si antenele montate, ci faptul ca nu va iese nimic din afacerea asta. Estetucul nu intra in calcul la niciun bloc din Galati.
  Ca asociatie de proprietari cine va impiedica sa puneti mana pe topor, ciocan, patent, drujba, etc?
  Atat timp cat nu exista un acord scris din partea asociatiei, acele cabluri sau instalatii pot fi indepartate fara niciun risc legal.Taiate si aruncare in strada si apoi proprietarul sa le caute.
  Da' cum sunteti mocangii, si va pasa doar daca pica ceva e clar ca o sa va complaceti cu ideea de a avea tiganii spanzurate de blocuri.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.