Dreptul de proprietate, încălcat flagrant / Faţadele blocurilor din Galaţi, sufocate de cabluri ilegale

Dreptul de proprietate, încălcat flagrant / Faţadele blocurilor din Galaţi, sufocate de cabluri ilegale
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Zeci de blocuri situate chiar în centrul oraşului sunt găurite şi înţesate de cabluri dintre cele mai hidoaseCompaniile furnizoare de internet, cablu TV, telefonie sau unităţi bancare amplasează, în mod abuziv, funii, fire electrice şi antene pe faţadele şi terasele blocurilor


Sute de gălăţeni s-au trezit, nu de puţine ori peste noapte, cu pereţii exteriori ai blocurilor ciuruiţi şi plini de fire de toate mărimile, înşirate pe faţadele blocurilor sau făcute ghem, din loc în loc, fără ca măcar să fie consultaţi. Operatorii de internet, cablu TV, telefonie şi nu numai şi-au creat, deja, de ani buni, un obicei din a încălca flagrant legea care reglementează dreptul de proprietate a cetăţenilor. Aşa se face că astăzi, în cele mai multe cartiere ale municipiului Galaţi, există nenumărate blocuri de locuinţe ale căror faţade sau terase au fost făcute praf de către reprezentanţii unor mari agenţi economici.

Gaură direct în pereţii blocului

Blocul D, situat pe Strada Domnească, este unul dintre imobilele din centrul oraşului a cărui faţadă a fost grav afectată, atât din punct de vedere estetic, cât şi tehnic, din cauza unor companii care au trecut peste lege, găurindu-le oamenilor pereţii şi împânzindu-le faţada cu zeci de fire de cablu, încă din anul 2007. „Piesa de rezistenţă”, însă, a constituit-o o gaură, de aproximativ 25 de centimetri, pe care reprezentanţii unei societăţi au decis, de la ei putere, să o creeze doar pentru a monta câteva cabluri pe unul dintre pereţii blocului, chiar în apropierea scării. Deşi Legea nr. 230/2007, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, precizează, la art. 39, că „Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi (…) numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune”, niciun agent economic nu şi-a arătat disponibilitatea de a încheia un contract cu proprietarii decât atunci când au fost ameninţaţi cu acţionarea în instanţă. „Aceste cabluri pornesc de pe faţada şi terasa blocului pe o distanţă de 20-300 de metri către tot felul de imobile care nu au nimic în comun cu blocul nostru, traversând străzile Lupeni, Domnească, Brigadierilor. Cablurile au fost prinse de blocul nostru fără aprobarea Asociaţiei nr.140, prin urmare abuziv, iar pe lângă asta, arată inestetic pentru un imobil situat în centrul oraşului”, ne-a declarat Manole Istrate, preşedintele Asociaţiei nr. 140.

Izolaţia terasei imobilului, distrusă

Acesta ne-a povestit cum terasa blocului D, pentru a cărei reabilitare locatarii au scos din propriile buzunare 34.000 de lei, a fost, ulterior, distrusă din cauza unor antene montate pe bloc, fără acordul locatarilor. „Terasa blocului a fost reparată şi izolată, iar operatorii şi-au montat aceste cabluri şi antene care deservesc şi alte imobile, distrugând izolaţia. Au găurit răsuflătoarele de pe terasă, iar păsările îşi fac acolo cuib şi le înfundă. Acum am blocat intrarea pe terasă, cheia este la mine şi nu se mai poate urca, dar paguba rămâne. Au tras şi fire şi ne-au găurit pereţii după bunul lor plac”, ne-a spus Manole Istrate. Deşi a făcut demersuri, transmiţând sesizări tuturor societăţilor care au încălcat dreptul de proprietate, doar trei dintre ele au şi remediat problemele. „Pentru a rezolva situaţia în mod amiabil, am făcut adrese, cu confirmare de primire, către aceşti operatori de servicii de televiziune, internet, Electrica şi Romtelecom. Singurul care a răspuns solicitării şi a şi remediat toate deficienţele a fost Electrica. Romtelecom a răspuns, în scris, că va rezolva situaţia până pe data de 10 decembrie. De asemenea, BCR Agenţia Brateş a venit, prin reprezentanţii săi, la sediul Asociaţiei şi am încheiat un contract de închiriere pentru antena montată pe terasa blocului. RCS-RDS, UPC şi SC Interaction, principalii operatori de cablu TV şi internet, nu au binevoit să răspundă în termenul fixat prin adresă”, ne-a declarat Manole Istrate.

Nu ar fi strica, însă, ca Primăria să stabilească un regulament privind amplasarea cablurilor şi antenelor pe faţadele blocurilor, din punct de vedere al peisajului urbanistic, întrucât cazul Asociaţiei nr. 140 nu este singular.

Citit 9958 ori Ultima modificare Duminică, 08 Decembrie 2013 17:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.