Bilanţ fără patimă / Ce-au avut şi ce-au pierdut partidele în 2013

Bilanţ fără patimă / Ce-au avut şi ce-au pierdut partidele în 2013
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi 2013 n-a fost an electoral, iar partidele ar fi putut face joc de glezne pentru a intra în 2014 gata antrenate de europarlamentare şi prezidenţiale, lucrurile n-au stat deloc aşa * Formaţiunile politice gălăţene au trecut prin tot soiul de frământări interne, la finalul cărora au contabilizat unele doar pierderi, altele doar câştiguri


Chiar dacă USL a încheiat anul cu un Crăciun al Inimilor, primarul primarul Marius Stan şi preşedintele judeţului, Nicolae Bacalbaşa, oferindu-le gălăţenilor porţii gustoase de pomana porcului, momentele politic-agitate n-au lipsit. E drept, nu au avut intensitatea de la nivel naţional, dar tot au zdruncinat armonia. Şi culmea, responsabili de momentele tensionate au fost fie primarul, fie preşedintele!

De pildă, în plină conferinţă judeţeană de alegeri, adică la ei acasă, liberalii s-au trezit traşi de urechi de un invitat - preşedintele Consiliului Judeţului, social-democratul Nicolae Bacalbaşa. Afirmând că dr. Aurel Nechita, deputat PSD, este prigonit de Agenţia Naţională de Integriatate, Bacalbaşa a dezvăluit că denunţătorul este liberal şi că „este inacceptabil moral, şi nu numai, ca după acest denunţ să fie sprijinit de conducerea partidului pentru a ocupa un post importat în conducere”. Se referea la Paul Ichim, care candida la preşedinţia organizaţiei municipale. Bacalbaşa a spus că „dacă dr. Nechita va părăsi Parlamentul, bomba pe care stăm va exploda”. N-a explodat, însă, nimic, chit că dr. Nechita a fost declarat incompatibil şi a părăsit Parlamentul.

De cealaltă parte, deputatul PSD Florin Pâslaru s-a simţit dator, într-o conferinţă de presă, să-i amintească liberalului Marius Stan că „dacă nu eram noi, el nu era primar” şi a conchis că „relaţia PSD cu Primăria este una bună, care şchiopătează din când în când”.

La nivel individual, PSD a rămas fără un deputat, dar a câştigat un senator. Adepţii lui Dan Diaconescu şi-au pierdut nu doar parlamentarii, ci şi liderul judeţean, ajuns la final de an să "şefească" tocmai la UNPR. PDL a sacrificat un consilier local, tot în favoarea UNPR, iar deputatul Mircea Toader singura funcţie de şef pe care o mai avea, cea de lider de grup parlamentar. Liberalii n-au înregistrat pierderi, dar relaţia cu primarul Marius Stan n-a fost mereu comodă! Trebuie spus că pe eşichierul politic s-a născut Mişcarea Populară şi că exerciţii mediatice de ieşire din anonimat au executat sistematic Forţa Civică, Noua Republică şi Partidul Ecologist. Doar PC a stat cuminţel, aproape neobservat... Ştie Eugen Durbacă de ce.

  

PSD - Un deputat în minus, un senator în plus

La PSD, alegerile interne s-au desfăşurat fără emoţii ori surprize. Viceprimarul Florin Popa a fost reconfirmat, prin vot, preşedinte la organizaţia municipală, iar ministrul Dan Nica lider la organizaţia judeţeană şi vicepreşedinte naţional. Singurul moment tensionat l-a constituit decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) privind starea de incompatibilitate a deputatului Aurel Nechita. Deşi politicianul demisionase din toate cele trei funcţii din care se suspendase la începutul anului - decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi, şef de clinică la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan", Galaţi şi preşedinte al Colegiului Medicilor - nu a rezolvat nimic. Dr. Nechita a fost declarat incompatibil după ce raportul de evaluare emis în 2011 de Agenţia Naţională de Integritate a rămas definitiv şi irevocabil prin decizia ICCJ. Potrivit ANI, „în perioada 12 mai 2005 - 19 decembrie 2008, Aurel Nechita a exercitat, simultan, atât funcţia de deputat cât şi funcţia de decan al Facultăţii de Medicină, încălcând prevederile Legii nr. 161”. Vacantarea Colegiului nr. 9 a stârnit ceva pasiuni politice, dar trecătoare.

Pe final de an, PSD s-a ales cu un soi de premiu de consolare: un senator în plus - Nicolae Marin, migrat de la PP-DD, căruia i-a şi oferit funcţia de secretar executiv.

PNL - Meciuri liber(al)e între primar şi şefii de partid

Pentru liberali, anul a început inedit, cu Laurenţiu Pandelescu cocoţat pe o macara abandonată în centrul oraşului, cerând demisia lui Victor Paul Dobre din fruntea partidului, protest neautorizat şi sancţionat cu amendă.

La alegerile naţionale, Marius Stan a devenit vicepreşedinte al PNL, propus de Crin Antonescu. Liderul PNL Galaţi, Victor Paul Dobre, a rămas doar membru în Biroul Permanent Naţional, forul de decizie al PNL, convins însă că vicepreşedinţii ar fi trebuit aleşi uninominal, şi nu numiţi.

Au urmat alegerile interne cu momente tensionate. Senatorul Paul Ichim a fost ales preşedintele organizaţiei municipale, după ce Marius Stan a anunţat, tocmai când trebuia să-şi susţină pledoaria de candidat la preşedinţia partidului, că îşi retrage candidatura. Stan a spus că nu-l interesează decât funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene, lansând critici la adresa conducerii PNL. Edilul Galaţiului a renunţat însă şi la bătălia cu Dobre, declarând presei: „Eu nu am fost niciodată masochist. Atâta timp cât, în judeţ, s-au făcut alegeri în câte cinci comune în aceeaşi zi, şi cel puţin trei la aceeaşi oră, doar clonat, aşa aş fi putut să ajung!”. Aşa că Dobre a fost reales preşedintele organizaţiei judeţene. Punctul culminant s-a petrecut în august, când Stan a acuzat conducerea locală a PNL că a decis politic sistarea apei calde în Galaţi, iar Dobre a negat că ar avea vreun amestec.

La final de an, la o zi după fostul premier Călin Popescu Tăriceanu i-a „demolat” tunelul, Marius Stan a avut parte de „judecata” şefilor chiar pe scena celui mai important eveniment anual de tradiţie - Gala Premiilor PNL. Ichim a declarat sus şi tare: „Primarul Marius Stan a spus în campanie că vrea un Galaţi Nou. A trecut un an. A cam început să se cunoască!”. „Vă cam grăbiţi!”, i-a replicat ironic Stan, pentru ca apoi să precizeze: „Când te laudă liberalii, chiar trebuie să te bucuri. Prietenii ştiu de ce”… Şi Dobre a spus că Stan a scuturat de praf Galaţiul şi i-a recomandat să înveţe echilibrul de la primarul Sibiului, Klaus Johannis. Slabe şanse. Stan a replicat că are o altfel de fire!

PDL - „Fără o gândire politică sănătoasă vom înfrânge în continuare”

PDL a rămas doar cu doi aleşi în Consiliul Local Galaţi, după ce l-a exclus din partid pe Cătălin Cristache, pe motiv că ar fi avut o ieşire extrem de neprotocolară, ca să nu spunem de-a dreptul vulgară, la adresa liderilor PDL veniţi de la Bucureşti - Cezar Preda şi Gheorghe Flutur. Nicuşor Ciumacenco şi Doruleţ Resmeriţă şi-au încheiat interimatul şi au devenit prin vot preşedinţi ai filialei municipale, respectiv, judeţene. Un moment delicat a fost atunci când Ciumacenco a aflat, în plină conferinţă de presă, de la Resmeriţă, că va fi candidatul PDL la Primărie în 2016. Ciumacenco s-a mărginit să spună doar că „dacă partidul are o gândire politică sănătoasă, sinceră, în 2016 pleacă cu o şansă importantă. Dacă nu, probabil vom înfrânge în continuare”, apoi a tras din toate poziţiile în primarul Marius Stan. Cert este că la mitingul organizat de PDL în faţa Prefecturii, împotriva Guvernului USL şi a modificărilor Codului Penal, Ciumacenco n-a fost văzut. Poate pentru că era prea frig… La final de an, deputatul Mircea Toader a spus adio funcţiei de lider de grup al democrat-liberalilor din Camera Deputatilor, demisie care, se pare, i-ar fi fost cerută după scandalul modificărilor aduse Codului Penal.

PP-DD - Trădare, trădare, dar să ştim şi noi!

Anul începuse bine pentru adepţii lui Dan Diaconescu. Au câştigat Primăria Pechea, aveau doi parlamentari, iar liderul organizaţiei municipale, reconfirmat preşedinte prin vot, Picu Apostol Roman era mai mereu lăudat de primarul Marius Stan pentru activitatea de director la Cantina de Ajutor Social. Dorinţele PP-DD-iştilor de a deveni al doilea partid al ţării după PSD, la alegerile euroarlamentare şi desigur, să emită din nou OTV au fost date peste cap prin pierderea parlamentarilor. Deputatul Eugen Chebac a migrat la UNPR, unde a ajuns lider judeţean, iar senatorul Nicolae Marin a intrat în PSD, unde a devenit rapid secretar executiv. Partea delicată este că şi unul şi celălalt au semnat, înainte de a candida, un document prin care se angajau să plătească, fiecare, câte două milioane de euro, pe post de despăgubiri, în cazul în care ar fi părăsit partidul. Partea amuzantă este că datoria s-ar şterge cu buretele dacă ar face spionaj pentru PP-DD. Ce vreţi, politică de tip OTV!

UNPR - Cât de iertătoare-i inima lui Eugen Chebac

Mai mult decât iertătoare, dacă deputatul Eugen Chebac s-a întors în partidul care în urmă cu un an şi jumătate i-a dat cu tifla şi i-a luat scaunul de consilier judeţean. La instalarea lui Chebac în funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene a UNPR Galaţi a venit însuşi liderul naţional, Gabriel Oprea. În plus, UNPR a câştigat nu numai un deputat, ci şi un consilier local, pe Vergiliu Vals.

PC - Tăcut ca o lebădă

Dacă nu era deputatul Bogdan Ciucă să promită că aduce Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor la Galaţi, PC ar fi fost anul acesta mut ca o lebădă. Dacă la nivel naţional Crin Antonescu le-a pus în vedere conservatorilor că dacă sunt nemulţumiţi de colaborarea cu PNL în cadrul Alianţei de Centru Dreapta pot să plece, la nivel local nu s-a întâmplat nimic. Poate din motive de Aviasan 2.

Forţa Civică - Dinamism şi reculegere

Deşi însuşi preşedintele Mihai Răzvan Ungureanu a cerut Forţei Civice gălăţene să fie mai dinamică, tot ce a reuşit filiala, în aproape un an de existenţă, a fost să strângă o sută de membri. La final de an, o duzină de membri ai Forţei Civice, cu lumânări aprinse în mâini, au comemorat un an de la alegerile parlamentare, printr-o acţiune de protest adresată Guvernului USL.

Mişcarea Populară - Bolizii prezidenţiali şi-un protest

Lansarea filialei locale a Fundaţiei Mişcarea Populară s-a făcut cu Marian Preda şi Sebastian Lăzăroiu, care, împreună cu consilierii prezidenţiali Cristian Diaconescu şi Daniel Funeriu, au descălecat din maşinile de serviciu, aparţinând Administraţiei Prezidenţiale. Tocmai când spuneau că fundaţia se va finanţa din donaţii…

Deşi la Galaţi îşi doreau ca viitorii membri să nu fi avut treabă cu vreun alt partid politic, lider al partidului Mişcarea Populară a ajuns fostul consilier local PDL Cătălin Cristache. La final de an, şi Mişcarea Populară a ieşit în stradă împotriva parlamentarilor USL care au modificat Codul Penal.

PER - Proteste antiseismice

În afară de faptul că preşedintele PER Galaţi, Eugen Stamate, a fost ales vicepreşedinte la nivel naţional al partidului, acesta a ţinut să puncteze electoral. În afară de conferinţe de presă, cea mai notabilă ieşire în decor a fost un protest în satul Izvoarele împotriva exploatării gazelor de şist. Convinşi că exploatările sunt de fapt de vină pentru toate mişcările seismice care au avut loc la Izvoarele, ecologiştii n-au reuşit însă nici măcar să-i scoată pe localnici din case, chit că le-au strigat „Noi venim de la Galaţi, voi în case ce mai staţi?!”.

Citit 1700 ori Ultima modificare Duminică, 29 Decembrie 2013 19:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.