POLITICĂ DE WEEKEND/ Afaceri, bani şi proprietăţi: Cât de bogaţi sunt primarii comunelor mari din judeţ
Foto: Foto: Arhivă VL

POLITICĂ DE WEEKEND/ Afaceri, bani şi proprietăţi: Cât de bogaţi sunt primarii comunelor mari din judeţ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Legumicultură, comerţ cu materiale de construcţii, viticultură şi vinificaţie, activităţi veterinare ori firme producătoare de componente auto apreciate la nivel european,  acestea sunt afacerile câtorva dintre primarii celor mai mari comune din judeţ * Numeroase şi întinse proprietăţi imobiliare, autoturisme de teren sau maşini autohtone, depozite bancare sau, dimpotrivă, datorii, în declaraţiile de avere ale primilor gospodari ai judeţului Galaţi


Cât de bogaţi sunt primarii comunelor din judeţ? Poate chiar mai avuţi decât cei care conduc destinele unor oraşe sau municipii. Mai ales că, în localităţile rurale, oamenii se cunosc mult mai îndeaproape decât în mediul urban, iar prosperitatea dovedită în viaţa privată poate fi un motiv de încredere pentru alegători, pe principiul: dacă a ştiut şi a putut să facă pentru el, de ce n-ar izbuti să facă şi pentru noi.

Am ales astăzi cinci localităţi din judeţ care, potrivit statisticilor, au populaţiile cele mai numeroase: Matca, Pechea, Lieşti, Iveşti şi Brăhăşeşti, comune care numără între 9.000 şi 12.000 de locuitori. Iată ce averi şi-au declarat primarii acestor localităţi, în anul 2013, conform documentelor postate fie pe site-urile primăriilor, dacă acestea există, fie pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate.

Un legumicultor peste legumicultorii din Matca

În Matca, un veritabil paradis al legumicultorilor judeţului, primar este democrat-liberalul Nelu Costea, care are, la rândul său, afaceri în acest domeniu. Conform declaraţiei de avere postate pe site-ul Primăriei, Nelu Costea deţine, în Matca, trei terenuri agricole, dobândite prin cumpărare, respectiv moştenire, în anii 2010, 2011 şi 2012, ale căror suprafeţe totalizează 15.600 de metri pătraţi. La acestea se adaugă două terenuri intravilane, unul cumpărat în 2003, celălalt moştenit în 2010, care au în total o suprafaţă de 1.658 de metri pătraţi. Tot la capitolul imobiliare, politicianul mai trece o casă de 120 de metri pătraţi, moştenită în Matca, în 2010.

În ceea ce priveşte caii putere, primarul a trecut o Dacia Logan fabricată în 2008 şi o Dacia Duster din 2012, exact anii în care a fost ales în fruntea comunei. Indemnizaţia de primar îi aduce un venit anual de 24.000 de lei, incomparabil mai mic decât veniturile din activităţi agricole: 210.000 de lei din legumicultură. Democrat-liberalul a trecut la venituri şi alocaţiile de stat ale copiilor săi, 1.800 de lei.

Pechea, cu primar de „Formula 1”

Mihăiţă Măncilă a fost ales chiar la începutul anului trecut în fruntea comunei Pechea, pe lista PP-DD, după ce fostul prim-gospodar al localităţii a devenit senator. Măncilă a ajuns la Primărie din poziţia de administrator al firmei SC Company Med SRL, specializată în componente electrice pentru industria auto din întreaga Europă. Firma este o afacere de familie pentru deschiderea căreia Măncilă şi soţia lui, Daniela, au muncit din greu zece ani în Italia.

Dincolo de producerea de piese auto, primarul are importante proprietăţi imobiliare. Conform declaraţiei de avere de pe site-ul ANI, Măncilă deţine un teren agricol de 519 metri pătraţi, cumpărat în 2008 şi trei terenuri intravilane, cu o suprafaţă totală de peste 4.000 de metri pătraţi, cumpărate două în 2008 şi unul în 2011, proprietate comună a familiei. Două apartamente în Galaţi, ambele cumpărate în anul 2005 şi patru spaţii de producţie, respectiv comerciale, toate dobândite în 2011, precum şi un autoturism Land Rover fabricat în 2002 completează averea primarului din Pechea.

La BCR, politicianul are un depozit bancar deschis în anul 2011, în valoare de 27.559 de lei. Înainte de a fi ales primar, veniturile anuale ale omului de afaceri se ridicau la 40.480 de lei, iar cele ale soţiei la 40.543 de lei. Fiecare dintre cei doi soţi mai adăuga câte 52.920 de lei din închirierea spaţiilor comerciale.

Un medic veterinar conduce Lieştiul

Liberalul Iulian Boţ conduce de două mandate destinele comunei Lieşti. Este membru al Asociaţiei şi, respectiv, Colegiului Medicilor Veterinari, dar are şi afaceri în acest domeniu, pe declaraţia sa de interese postată pe site-ul ANI fiind trecută calitatea de asociat la SC Pafconst SRL, firmă cu activităţi veterinare.

În ceea ce priveşte averea, Iulian Boţ deţine un teren intravilan de 0,15 hectare cumpărat în anul 1998, un teren intravilan de 0,14 hectare, cumpărat în 2009, şi o casă de 178 metri pătraţi, cumpărată 1998, toate în comuna Lieşti. Maşina primarului este un VW Golf II fabricat în 1986. Din indemnizaţia de primar, liberalul obţine un venit anual de 21.871 de lei, iar soţia sa, profesoara Carmen-Alina Boţ, câştigă un salariu de 18.378 de lei pe an.

Independentul plin de afaceri din Iveşti

Maricel Gheoca a câştigat mandatul de primar al comunei Iveşti din poziţia de candidat independent şi este unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din zonă, firma sa, SC Casielma SRL, ocupându-se cu comerţ cu ridicata al materialului lemnos, al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare. De altfel, orice iveştean poate să-ţi indice depozitele sale de materiale de construcţii.

Conform declaraţiei de avere postate pe site-ul Primăriei din Iveşti, Maricel Gheoca are importante proprietăţi imobiliare, încât ar face invidios şi un primar de oraş. Primarul este proprietar peste 64.268 de metri pătraţi de un teren agricol cumpătat în 2010 şi peste 1.500 de metri pătraţi de teren forestier achiziţionat în 2006, ambele suprafeţe fiind în comuna Iveşti. Urmează încă şapte terenuri intravilane, care totalizează peste 24.000 de metri pătraţi, cumpărate în perioada 2004-2010 (aproape anul şi terenul, cu excepţia lui 2008). Tot la secţiunea imobiliare, primarul mai declară un apartament în municipiul Galaţi, cumpărat în 2008, o casă de 150 metri pătraţi moştenită în Iveşti în anul 1993 şi trei spaţii comerciale de 128, 39 şi, respectiv, 98,9 metri pătraţi, cumpărate în 2006, respectiv, 2008.

Un autoturism Land Rover din 2002 şi un Opel Astra din 2009 sunt trecute în mărturia de avere. De la venitul de administrator al firmei Casielma SRL din Iveşti, care îi aducea un venit anual de 7.020 de lei, conform declaraţiei de avere din 2012, Maricel Gheoca a trecut la venitul din indemnizaţia de primar de 10.284 de lei pe an. Soţia sa, Elena Gheoca, rămasă administrator al firmei, aduce în casă un venit de 5.016 lei pe an.

Cel mai tânăr primar e la Brăhăşeşti

Mircea Dumitru, de profesie economist, a devenit, în 2012, primarul comunei Brăhăşeşti, la vârsta de doar 25 de ani, fiind susţinut de Asociaţia Partida Romilor „Pro Europa”, dar mai ales de cunoscutul om de afaceri Gruia Stoica. Cel mai tânăr primar din judeţ dă dovadă de transparenţă, publicând pe site-ul Primăriei atât vechea cât şi noua declaraţie de avere.

Potrivit documentului, tânărul primar deţine un teren intravilan de 830 metri pătraţi în satul Toflea, cumpărat în anul 2008 şi o casă de 224 metri pătraţi construită în acelaşi an, tot în Toflea. Mircea Dumitru are de plătit până în 2018 un credit de 20.941 de lei la Unicredit Consumer Financing, datoria fiind contractată în 2011. Indemnizaţia de primar îi aduce un venit anual de 18.292 de lei. Mircea Dumitru deţine 95 la sută din acţiuni la SC Vie Vin Valea Călugărească, o firmă la care a şi fost director înainte de a lucra ca economist în cadrul Grupului Feroviar Român, de unde a ajuns în funcţia de primar.

   

Citit 4143 ori Ultima modificare Joi, 23 Ianuarie 2014 22:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.