Negocieri fără rezultat, la Ancora/ Primăria nu s-a înţeles cu proprietarii garajelor

Negocieri fără rezultat, la Ancora/ Primăria nu s-a înţeles cu proprietarii garajelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ca după bombardament, aşa arată Complexul Ancora, acolo unde ruinele fostelor garaje le ţin tovărăşie coşmeliilor rămase întregi pentru că sunt proprietate personală a unor gălăţeni. De cealaltă parte, în Micro 19, terenul pe care se înălţau peste o sută de construcţii provizorii a rămas pârloagă şi, în sfârşit, Şcolile 17 şi 29, bisericuţa şi Colegiul Economic sunt vizibile în toată frumuseţea. Un motiv serios pentru gălăţeni să se întrebe când vor începe lucrările efective de amenajare a parcării, a spaţiilor verzi şi a locului de joacă din Micro 19 şi când zona Ancora va scăpa de garaje pentru a face loc modernizării urbane. Iată ce am aflat de la primarul Marius Stan.

Procedură anevoioasă

Trebuie spus că gălăţenii au devenit proprietari pe 20 de garaje din Complexul Ancora în anii ’90, pentru că atunci când şi-au cumpărat locuinţele în care fuseseră chiriaşi au primit şi anexa - garajul şi terenul de sub el. Primarul i-a invitat la Primărie pentru o discuţie faţă în faţă, sperând la un acord. "Nu pot să înţeleg îndărătnicia cu care se agaţă de garaje. Unii ar fi în stare să se lege cu lanţuri de garaje! Am avut o discuţie cu cei 20 la Primărie. Le-am şi spus că le înţeleg nemulţumirea, dar că ne dorim un oraş plăcut pentru copiii, pentru nepoţii lor. Au venit războinici, cu o lecţie bine învăţată de la cineva din Primărie, convinşi că nu putem declara zona de utilitate publică. După ce le-am demontat teoria, le-am propus ei să aleagă evaluatorul de pe lista evaluatorilor autorizaţi, să le facă evaluarea garajului, şi cu valoarea respectivă îi vom despăgubi prin hotărâre a Consiliului Local. Povestea se termina, demolăm şi mergem mai departe. Au plecat cu ideea asta, dar i-au racolat imediat nişte avocaţi, care i-au învăţat că e legea interpretabilă şi nu pot fi demolaţi. Şi oamenii s-au repliat”, ne-a povestit Marius Stan.

Edilul a precizat că unii dintre proprietari au pus problema murăturilor, cerând despăgubiri pentru "valoarea de întrebuinţare" a garajului. Dacă, iniţial, Primăria a acceptat să asigure, cu Poliţia Locală, paza suplimentară a garajelor, pentru a nu fi sparte, ulterior a retras echipele. "O să fie o procedură mai anevoioasă: vom declara zona de utilitate publică, în Consiliul Local, apoi în Consiliul Judeţului şi în Tribunal. Tribunalul le dă ca despăgubire preţul cu care au cumpărat terenul de la noi cu rata inflaţiei, un nimic faţă de ceea ce le puteam da noi, după o evaluare făcută de un evaluator neutru, şi ieşeau mult mai câştigaţi din povestea asta. Dar cineva îi învaţă altceva. De ce? Ca să treneze lucrurile şi, trenând lucrurile, rămân acolo ruinele şi or să zică oamenii că la demolat toţi se pricep, dar de construit nu se construieşte nimic în loc!”, ne-a declarat Marius Stan.

Control la beciuri

„Noi o să construim în Micro 19 şi o arătăm cine suntem”, spune edilul. Problema în acest loc o reprezintă beciurile fostelor garaje care trebuie astupate şi compactate de constructori specializaţi, pentru a nu apărea ulterior probleme. Dar nici garajele din Ancora nu scapă, dacă au beci. Primarul a spus că va trimite echipele Poliţiei Locale să vadă dacă garajele proprietate personală au beci şi dacă au avut autorizaţie pentru a-l săpa, iar în caz contrar vor fi amendaţi.

Iată cum va arăta zona Ancora:

Citit 5536 ori Ultima modificare Marți, 22 Aprilie 2014 10:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.