Laura Marin, în Parlamentul României/ PNL nu a reuşit să-şi mobilizeze electoratul, iar PMP a bătut PDL, în Colegiul 9

Laura Marin, în Parlamentul României/ PNL nu a reuşit să-şi mobilizeze electoratul, iar PMP a bătut PDL, în Colegiul 9
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aproape 50 la sută dintre voturile gălăţenilor din Aviaţie i-au fost acordate candidatei PSD-UNPR-PC * Surprinzător, candidatul PMP (un fost democrat-liberal) l-a învins pe cel al PDL * Deşi au bifat un procent sub aşteptări, liberalii gălăţeni se situează peste media naţională a partidului


Social-democrata Laura Marin (şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean) a câştigat detaşat alegerile parlamentare parţiale din Colegiul 9 şi este noul deputat al gălăţenilor din cartierul Aviaţie. Conform rezultatelor oficiale centralizate de Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 18 Galaţi, candidata PSD-UNPR-PC a obţinut 6.763 de voturi (49,36 la sută), la diferenţă de mai bine de 4.500 de voturi faţă de următorul clasat - Sorin Dănăilă (PNL), care a înregistrat 2.079 de voturi (15,17 la sută). Pe locul trei s-a situat Iulian Aramă, candidat din partea PMP, cu 1.229 de voturi (8,97 la sută), urmat de Doru Resmeriţă (PDL), cu 1.195 de voturi (8,72 la sută), Monica Dascălu (PP-DD) - 1.033 de voturi (7,54 la sută), Daniela Hâncu (FC)- 568 de voturi (4,14 la sută), Eugen Stamate (PNŢCD) - 476 de voturi (3,47 la sută) şi Sebastian Constantin (PRM) - 356 de voturi (2,59 la sută).

Interes scăzut pentru alegeri

Gălăţenii nu s-au înghesuit să se prezinte la urne în cele 44 de secţii de votare special amenajate în Aviaţie, dovadă că procentul prezenţei este dezastruos, mai mic decât cel înregistrat în Colegiul 9 la alegerile parlamentare din decembrie 2012. Duminică, pe 25 mai, dintre cei 66.194 de cetăţeni cu drept de vot, la urne s-au prezentat 14.913 persoane, adică doar 22,52 la sută dintre votanţi.

Conform Biroului Electoral de Circumscripţie nr.18 Galaţi, numărul voturilor valabil exprimate este de 13.699, iar voturile declarate nule au fost 1.157. În decembrie 2012, în Colegiul 9 au ales să voteze 37,5 la sută dintre locuitori.

PNL nu a reuşit să-şi mobilizeze electoratul

Deşi oferta PNL pentru gălăţenii din Aviaţie a fost chiar un candidat care locuieşte în Colegiul 9, Sorin Dănăilă, acesta nu a reuşit să mobilizeze cetăţenii pentru a merge să voteze în număr cât mai mare şi nu a reuşit să convingă electoratul să iasă la urne. Este drept, ca scor la nivel de partid, PNL Galaţi se situează peste media pe ţară de la europarlamentare, însă procentul de 15,17 la sută a fost catalogat „sub aşteptări” atât de către o serie de membri ai partidului, cât şi de către „inamicii” din politică.

PMP a depăşit PDL

Fostul democrat-liberal Iulian Aramă (candidatul PMP şi prim-vicepreşedintele partidului) a reuşit să îl bată la voturi pe democrat-liberalul Doru Resmeriţă (candidatul PDL şi liderul acestuia), acesta din urmă ieşind sub media pe ţară a PDL. De altfel, cei doi au intrat în cursa pentru Colegiul 9 şi cu ambiţia de a-şi da peste nas unul celuilalt, în condiţiile în care, până nu de mult, au fost colegi de partid. Surprinzător, în Colegiul 9, PMP, o formaţiune politică tânără a reuşit să înregistreze prin Iulian Aramă un scor electoral mai mare decât media pe ţară.

Deşi în 2012 erau pe val, locotenenţii lui Dan Diaconescu au reuşit să obţină, prin Monica Dascălu, doar 7,54 la sută.

Forţa Civică, în schimb, un partid atipic scenei politice gălăţene, care a şchiopătat serios la capitolul propagandă electorală (voit sau nu) şi a cărui locomotivă a fost doar Mihai Răzvan Ungureanu, a reuşit să înregistreze un procent încurajator, raportat la activitatea filialei gălăţene din ultimul an.

Eugen Stamate, din eşec în eşec

Fostului ecologist Eugen Stamate, acum ţărănist cu acte în regulă, nu i-a prea priit trecerea la PNŢCD, dovadă că scorul obţinut de acesta este extrem de slab, în ciuda faptul că s-a promovat intens, cu ajutorul afişelor şi bannerelor electorale.

Cine este noul deputat

Laura Marin, noul parlamentar de Galaţi, are 45 de ani, iar de profesie este cadru didactic (profesor de matematică la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri"). Social-democrata este nimeni alta decât inspectorul şcolar general al ISJ Galaţi. Laura Marin deţine calitatea de membru al Societăţii de Ştiinţe Matematice din România.

 

Citeşte şi: Prezentă la urne, dar fără să ştie de ce şi pentru ce votează!

               Iată rezultatele alegerilor europarlamentare! PSD-UNPR-PC înregistrează cele mai multe voturi

 

Citit 3953 ori Ultima modificare Marți, 27 Mai 2014 14:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.