Ce-a făcut Primăria cu banii gălăţenilor/ Apaterm a înghiţit nouă milioane de euro de la bugetul local

Ce-a făcut Primăria cu banii gălăţenilor/ Apaterm a înghiţit nouă milioane de euro de la bugetul local
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Peste 40 de milioane de lei s-au scurs de la bugetul local al anului trecut în buzunarele găurite ale societăţii Apaterm * Şi, ca să nu "flămânzească", pe primele cinci luni ale acestui an societatea a mai înghiţit 20,2 milioane de lei pentru pierderi şi subvenţie


Aşa cum am promis, continuăm analiza modului în care Primăria municipiului Galaţi a cheltuit banii din bugetul local al anului 2013, aşa cum reiese din contul de execuţie bugetară votat recent de aleşii locali.

Potrivit documentelor, nu mai puţin de 40.038.710 de lei au plecat din vistieria oraşului către Apaterm, reprezentând „subvenţia de la bugetul local pentru diferenţa de preţ pentru populaţie la energia termică”. Trecem peste faptul că subvenţia se oferă la grămadă tuturor gălăţenilor dependenţi de sistemul centralizat de încălzire, indiferent de venituri, şi remarcăm un paradox. Primăria pare să fi „uitat” de cele nouă milioane de lei pe care le-a alocat, prin votul aleşilor locali, tot din banii noştri, pentru acoperirea parţială a pierderilor induse de prestarea serviciilor publice de distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat din municipiul Galaţi, în anul 2013!

Revenim la suma totală de peste 40 de milioane de lei – 9 milioane de euro – şi remarcăm că e mult mai consistentă decât cealaltă subvenţie plătită de la bugetul local pentru transportul public de persoane – 34 milioane de lei. Concluzia tristă este că municipalitatea a plătit, în 2013, subvenţii totale de peste 74 de milioane de lei, în condiţiile în care pentru investiţii a cheltuit doar 76 milioane de lei.

Început cu „dreptul”

Dacă bugetul anului 2013 e caz „clasat”, vistieria anului 2014 pare să fie o vacă numai bună de muls pentru Apaterm. Aşa se face că, pe primele cinci luni ale acestui an, societatea s-a pricopsit, potrivit hotărârilor votate tot de aleşii locali, cu 10,2 milioane de lei numai pentru acoperirea parţială a pierderilor, şi încă 10 milioane de lei pentru subvenţie. Mai exact, în luna martie a acestui an, Apaterm a primit, prin două hotărâri consecutive votate de aleşi în şedinţă de îndată, 1,7 milioane de lei (redirecţionarea unor bani alocaţi iniţial pentru subvenţie) şi respectiv 5 milioane de lei pentru acoperirea parţială a pierderilor. În luna mai, Apaterm s-a mai învârtit de 3,5 milioane de lei pentru pierderi şi de 10 milioane de lei retraşi din fondul de rezervă al bugetului pentru subvenţii şi acoperirea diferenţelor de preţ la energie. În acest ritm, Apaterm are toate şansele să depăşească suma de 40 de milioane de anul trecut!

Citeşte şi: PARADOXUL anului 2013/ Primăria Galaţi a avut BANI de INVESTIŢII, dar NU i-a cheltuit

Citit 2379 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Iunie 2014 22:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.