PARADOXUL anului 2013/ Primăria Galaţi a avut BANI de INVESTIŢII, dar NU i-a cheltuit

PARADOXUL anului 2013/ Primăria Galaţi a avut BANI de INVESTIŢII, dar NU i-a cheltuit
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gălăţenii şi-au plătit cu vârf şi îndesat dările la bugetul local * Deşi a avut la dispoziţie cel mai mare buget din istoria recentă pentru investiţii, Primăria n-a reuşit să-l cheltuiască * Istoria s-ar putea repeta şi anul acesta: pe primul trimestru s-a realizat doar 15 la sută din bugetul pentru investiţii


De orice s-ar fi putut plânge Primăria Galaţi în anul 2013, dar nu de lipsa banilor. Contul de execuţie al bugetului local de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pe anul 2013, care a fost aprobat la recenta şedinţă a Consiliului Local, a scos la iveală un paradox: că banii pentru investiţii, deşi mai mulţi ca niciodată, nu s-au putut cheltui!

Cu amănuntul, pe capitole

Potrivit documentelor votate, încasările de la populaţie s-au ridicat, în 2013, la suma de 416,5 milioane de lei, depăşindu-se aşteptările. La secţiunea de funcţionare, suma pentru cheltuieli s-a ridicat la 517,9 milioane de lei, dar s-au făcut plăţi de doar 480,2 milioane de lei (92,73 la sută).

La polul opus, Primăria a avut pentru dezvoltare, adică investiţii, 104,4 milioane de lei, dar n-a folosit decât 76,8 milioane de lei, adică (76,3 la sută). Şi asta în condiţiile în care municipalităţii i-au mai rămas bani - 33,4 milioane de lei şi din excedentul anului 2012!

Nici suma de 339.000 de lei din bugetul fondurilor nerambursabile nu a fost integral cheltuită, ci s-au făcut plăţi de 250.000 de lei.

Împrumutul contractat de fostul primar Dumitru Nicolae pentru reparaţii şi investiţii la străzi nu a fost nici el folosit. Astfel, din cele 10,9 milioane de lei avute la dispoziţie s-au făcut trageri de 8,2 milioane de lei - 75,52 la sută.

În ceea ce priveşte bugetul instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul local pe anul 2013, la secţiunea funcţionare a fost cheltuit în proporţie de 95 la sută, iar la dezvoltare doar 42 la sută. Singurul aspect pozitiv este că, pe tot parcursul anului 2013, bugetul local nu a avut restanţe la furnizori.

Semnal de alarmă

Viceprimarul PSD Florin Popa, preşedintele Comisiei de Buget Finanţe a Consiliului Local a ţinut să sublinieze că veniturile la nivelul anului 2013 s-au colectat într-un mod exemplar. „La secţiunea dezvoltare, la capitolul investiţii - deşi ne-am planificat la nivelul anului 2013 cel mai mare buget din istoria Consiliului Local Galaţi - am fost nevoiţi să aplicăm o corecţie, având în vedere că destule din obiectivele cuprinse în programul de investiţii nu au putut fi rezolvate. Aş vrea să trag un semnal de alarmă pentru anul acesta, n-aş vrea să fim în aceeaşi situaţie în 2015, când vom aproba execuţia bugetară. Rugămintea mea este să accelerăm puţin ritmul în care începem şi dezvoltăm proiectele de investiţii astfel încât la anul, când vom analiza contul de execuţie bugetară, să ne găsim în situaţia în care să apreciem cu toţii că bugetul aferent investiţiilor pe 2014 a fost realizat”, a spus Popa.

Şi democrat-liberalul Victor Dobrea a criticat faptul că bugetul de dezvoltare s-a realizat doar în proporţie de 76 la sută. Amintind că pe primul trimestru al acestui an bugetul de investiţii a fost cheltuit doar în proporţie de 15 la sută, Dobrea a atras atenţia că la finele anului 2014 s-ar putea ajunge exact în aceeaşi situaţie, şi a cerut intensificarea investiţiilor de care oraşul şi cetăţenii au nevoie.

Explicaţiile lui Marius Stan

Primarul Marius Stan a fost nevoit să admită că observaţiile consilierilor sunt corecte, dar a dat vina pe autorităţile centrale: „Nu e ca o scuză, ci ca o constatare: se întâmplă nişte lucruri absolut ciudate. Există o agenţie naţională, ANRMAP, care din varii motive ne-a respins caiete de sarcini după caiete de sarcini, pentru virgule şi puncte, pentru ce-au vrut ei. Am făcut şi o încercare: avem două proiecte similare, unul pentru locuinţe sociale în Micro 17 şi unul pentru locuinţe sociale în Drumul Viilor, proiecte la care caietele de sarcini au fost făcute aproape copy-paste. Primul proiect a fost aprobat, adjudecat, al doilea a fost respins. Găsiţi dumneavoastră răspunsul!”, a spus Stan.

În ediţiile viitoare ale ziarului "Viaţa liberă" veţi putea citi cum şi pe ce a cheltuit Primăria banii din buget.

CITEŞTE ŞI:

Iată pe ce bazaconii aruncă banii Primăria Galaţi: 65.000 de lei pentru oi pe Faleză şi albine pe bloc

Citit 3269 ori Ultima modificare Marți, 03 Iunie 2014 18:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.