95 de milioane de euro pentru canalizarea Galaţiului/ INVESTIŢIE îngropată în BIROCRAŢIE

95 de milioane de euro pentru canalizarea Galaţiului/ INVESTIŢIE îngropată în BIROCRAŢIE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Inundaţiile vor mai face ravagii la Galaţi până când autorităţile nu se vor mai încurca în hârtii * Municipalitatea are la dispoziţie 95 de milioane de euro pentru a reface stricăciunile sistemului de apă şi canalizare din oraş


Primăria Galaţi a anunţat,  ieri, printr-un comunicat de presă, că s-au găsit bani europeni pentru a rezolva problema zonelor inundabile din oraşul Galaţi. Potrivit municipalităţii, va fi extins sistemul de alimentare cu apă şi canalizare din cartierele Barboşi şi Fileşti. De asemenea, investiţiile prevăd reabilitarea magistralelor de alimentare cu apă pe strada Brăilei, tronsoanele cuprinse între bulevardul George Coşbuc şi Prelungirea Traian şi între Inelul de Rocadă şi strada Frunzei, şi pe Bulevardul Milcov, reabilitarea colectorului principal de ape uzate din strada Ştefan cel Mare şi retehnologizarea Staţiei de pompare nr. 3. Cea mai importantă investiţie o reprezintă însă extinderea reţelei de apă şi canalizare şi construcţia unei noi conducte de refulare în Valea Oraşului, precum şi o nouă staţie de pompare a apelor uzate. Practic, această componentă ar trebui să îi scape complet de inundaţii pe cei care, la fiecare ploaie, sunt nevoiţi să vadă cum le refulează canalizările în case.

"Sunt investiţii majore pe care le vom derula în Galaţi, prin societatea Apă Canal, ca operator regional, investiţii care vor aduce un plus de civilizaţie pentru cartierele Barboşi şi Fileşti, dar şi un plus de eficienţă serviciilor edilitare de apă şi canalizare. Sper să depăşim cât mai repede perioada birocratică a procedurilor şi să începem efectiv lucrările care contează pentru locuitorii Galaţiului. Din discuţiile pe care le-am avut cu directorul societăţii Apă Canal, cel mai probabil, în maximum un an vor începe lucrările la Barboşi şi Fileşti. În plus, datorită gestionării eficiente a fondurilor de către conducerea Apă Canal, am găsit soluţii financiare şi pentru rezolvarea problemelor de canalizare existente în Valea Oraşului”, a declarat primarul Marius Stan.

Pierduţi în birocraţie

Pe hârtie, aceste investiţii arată excelent. Numai că până la începerea lucrărilor vor mai trece multe inundaţii peste cei din Valea Oraşului. Cei 95 de milioane de euro fuseseră obţinuţi de la Uniunea Europeană prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI). Această entitate a demarat procedurile pentru obţinerea fondurilor în scopul realizării de investiţii în municipiul Galaţi şi în comuna Matca. Cu foarte puţin timp înainte ca UE să anunţe că fondurile vor fi direcţionate către această zonă, comuna Matca s-a retras din proiect. "Aceşti bani nu vor fi pierduţi în niciun caz. Vom relua procedurile de licitaţie, vom reface masterplanul şi planul de investiţii", a declarat, pentru "Viaţa liberă", Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al SC Apă Canal SA.

Cele 12,7 de milioane de euro ce ar fi trebuit să-i revină comunei Matca vor fi redirecţionate astfel: 1,7 milioane vor ajunge la Galaţi, 1,3 milioane de euro la Tecuci, iar restul de bani vor fi împărţiţi între comunele Vânători şi Smârdan, pe care municipalitatea şi SC Apă-Canal SA încearcă să le atragă în proiect.

Din cauza acestei bâlbâieli birocratice, startul lucrărilor va fi întârziat cu cel puţin şase luni, mai spun surse din interiorul SC Apă Canal SA. "La finalizarea acestor lucrări de investiţii, gradul de conectare a populaţiei la reţelele de apă şi canalizare din oraş va ajunge la sută la sută, iar apele uzate deversate în sistemul de canalizare vor putea fi epurate integral. Sunt investiţii majore, care vor reduce semnificativ pierderile din sistem, dar şi infiltraţiile cauzate de uzura avansată a reţelelor”, a declarat directorul general al SC Apă Canal Galaţi, Gelu Stan.

Vezi şi: DEZASTRU ÎN VALEA ORAŞULUI. Câteva străzi au fost deja inundate

Citit 2245 ori Ultima modificare Joi, 12 Iunie 2014 12:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.