Ce-a FĂCUT din ce-a PROMIS preşedintele Nicolae Bacalbaşa/ ANALIZĂ la jumătate de MANDAT
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Ce-a FĂCUT din ce-a PROMIS preşedintele Nicolae Bacalbaşa/ ANALIZĂ la jumătate de MANDAT
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În urmă cu doi ani, Nicolae Bacalbaşa câştiga fără drept de apel preşedinţia Consiliului Judeţului Galaţi, obţinând 152.996 de voturi (58,3 la sută) din partea gălăţenilor * "Viaţa liberă" analizează modul cum şi-a respectat politicianul angajamentele electorale


Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, „un taliban al cinstei”, după cum s-a autodefinit, a reuşit, în iunie 2012, fără prea multe promisiuni, dar, mai ales, fără un program de campanie care să conţină proiecte de calibru pentru judeţ ori o strategie de dezvoltare socio-economică, să câştige încrederea a mai bine de jumătate dintre gălăţenii prezenţi la vot. Este drept, la acea vreme USL nu doar că trăia, dar era şi „pe val”, iar medicul anestezist se bucura de notorietate, atât în plan naţional, cât şi local, ca urmare a apariţiei frecvente în jurnalele de ştiri (cele mai multe sângeroase) şi în emisiuni televizate.

"Şi dă-i, şi luptă!"

În repetate rânduri, în timpul campaniei electorale, atât în interviuri, cât şi la mitingurile electorale la care a participat, social-democratul Nicolae Bacalbaşa şi-a asumat câteva angajamente: lupta împotriva corupţiei, stoparea hoţiei şi redarea încrederii cetăţeanului în instituţia pe care o conduce, creşterea siguranţei bătrânilor din mediul rural şi refacerea structurii sanitare a judeţului, prin reabilitarea Spitalului Judeţean, a spitalului Tecuci, sub-staţii de salvare şi centre de permanenţă.

Auditări şi sesizări penale pe bandă rulantă

Încă de la preluarea ştafetei, Nicolae Bacalbaşa a comandat numeroase controale Serviciului de Audit din cadrul Consiliului Judeţului, atât la instituţiile şi societăţile subordonate CJ, cât şi la nivelul unor departamente din cadrul instituţiei pe care o conduce. Reacţiile nu au întârziat să apară şi odată cu acestea s-au născut şi controverse. În timp ce Bacalbaşa susţinea că vrea să stârpească hoţia şi să lupte împotriva corupţiei, voci din exterior, dar şi unele dintre persoanele vizate au afirmat, în repetate rânduri, că şeful Consiliului Judeţului nu face altceva decât să plătească poliţe, răzbunându-se pe diverse persoane care l-au deranjat ori pe unii dintre susţinătorii şi apropiaţii fostului preşedinte, Eugen Chebac.

În perioada iunie 2012 - februarie 2014, în urma controalelor Serviciului Audit, au fost formulate, conform unei adrese oficiale transmise "Vieţii libere" (la solicitarea noastră) de către Consiliului Judeţului, nu mai puţin de 15 sesizări către: Inspectoratul de Poliţie Judeţean (4), Parchet (8), Direcţia Generală Anticorupţie (1),  Direcţia Naţională Anticorupţie (1) şi Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi (1). Au fost formulate şi mai multe acţiuni în instanţă, pentru recuperarea unor sume.

Siguranţa din mediul rural se lasă aşteptată

Deocamdată, creşterea protecţiei şi siguranţei pentru bătrânii din mediul rural a rămas la stadiul de promisiune, întrucât, în prima jumătate a mandatului său, Nicolae Bacalbaşa nu a finanţat vreun proiect care să poată fi implementat cu acest scop în localităţile din judeţ. De altfel, tocmai din acest motiv, au existat şi discuţii aprinse într-una dintre şedinţele Consiliului Judeţului Galaţi, atunci când Dorin Butunoiu (PSD) a ameninţat că îşi dă demisia din funcţia de preşedinte al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), deoarece CJ nu a aprobat, la acel moment, să sprijine financiar un proiect privind instalarea de sisteme video în localităţile gălăţene.

Solicitarea a revenit, într-o altă şedinţă, după ce Dorin Butunoiu a prezentat o informare a Inspectoratului de Poliţie Judeţean, conform căreia numărul furturilor din judeţ este în creştere. În apărarea lui Butunoiu a pledat şi consilierul PSD Eugen Zaharia, membru în ATOP, care a ţinut să îi amintească şefului CJ că una dintre temele sale de campanie a fost chiar asigurarea siguranţei cetăţenilor din mediul rural. „Problema - în special a bătrânilor din sate, care, după miezul nopţii, sunt ostaticii tâlharilor, inclusiv în judeţul Galaţi, peste care se adaugă nebunia alcoolismului, care transformă aceste furturi deseori în omucideri - trebuie, într-un fel sau altul, pusă sub control. Rămâne o prioritate de avut în vedere”, a replicat Nicolae Bacalbaşa.

SONDAJ/ Sunteţi mulţumiţi de activitatea preşedintelui Nicolae Bacalbaşa? VOTAŢI aici! (CLICK)

Vom avea accelerator liniar de particule?

Nicolae Bacalbaşa a continuat proiectele demarate de fostul preşedinte privind reabilitarea unor secţii din cadrul Spitalului Judeţean. Bu chiar a venit cu investiţii noi, foarte utile. Însă chiar dacă lucrurile s-au mişcat, ele nu au fost pe măsura aşteptărilor populaţiei, care este în continuare foarte nemulţumită de condiţiile oferite de spitalele gălăţene.

Multe investiţii medicale rămân în continuare la stadiul de intenţie. Un proiect despre care Nicolae Bacalbaşa a vorbit, de curând, se referă la achiziţionarea unui accelerator liniar de particule, care reprezintă cea mai modernă metodă de radioterapie din lume. Deşi ar fi extrem de util, nu există garanţia că Galaţiul va ajunge prea curând să vadă şi să deţină un astfel de aparat ultraperformant, căci demersuri concrete nu există. Doar vorbe..

Din păcate, preşedintele CJ Galaţi nu a pus pe tapet, până la acest moment, niciun proiect de anvergură pentru sănătatea gălăţeană, deşi în alte judeţe se construiesc spitale şi clinici noi, moderne, performante. Noi n-am fost în stare să construim nici măcar un hangar pentru elicopterul SMURD primit cadoul de la Bucureşti.

Iluzia locurilor de muncă

Într-un interviu acordat „Vieţii libere”, în 2012, către finele campaniei electorale, Nicolae Bacalbaşa afirma: „Vreau locuri de muncă prin aducerea de fonduri europene şi de investitori care să nu mai fie jefuiţi”. Nu doar că şeful CJ nu a reuşit să atragă investitori în judeţul nostru - suntem la stadiul de zero investiţii - dar nici despre crearea de locuri de muncă prin obţinerea de fonduri europene nu s-a mai auzit nimic. Ba mai mult, Consiliul Judeţului nu a anunţat, până la acest moment, niciun proiect semnificativ de acest gen pentru judeţul Galaţi, finanţat cu bani europeni ori din bugetul propriu.

Poate că în următorii doi ani vom avea o revelaţie!

Protejăm câinii sau oamenii?

Chiar dacă nu s-a remarcat prin proiecte de amploare menite să redreseze judeţul Galaţi, din punct de vedere socio-economic, preşedintele Consiliului Judeţului, Nicolae Bacalbaşa, a stârnit controverse şi a indignat opinia publică, ca urmare a unor măsuri adoptate pentru protejarea câinilor fără stăpân, în detrimentul siguranţei oamenilor.

Cel mai relevant exemplu îl reprezintă Grădina Botanică, din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, acolo unde maidanezii, protejaţi de preşedinte şi consiliera sa, au muşcat o tânără mămică, fiind găzduiţi, luni în şir, printre arbori, arbuşti şi flori şi agresând, nu de puţine ori, vizitatorii şi angajaţii Complexului Muzeal. Tot din dragoste de maidanezi, şeful CJ a creat şi un padoc ilegal la Grădina Zoologică, aflată şi acum în modernizare, care a fost desfiinţat abia după ce „Viaţa liberă” a semnalat neregulile, DSVSA impunând, ca şi Garda de Mediu, desfiinţarea padocului.

De altfel, după cum a şi recunoscut Emil Strungă, fostul manager al Complexului Muzeal, a fost nevoit să demisioneze deoarece, pe motiv de maidanezi, relaţiile cu preşedintele Nicolae Bacalbaşa erau tensionate.

 

CITEŞTE ŞI: Priorităţile Consiliului Judeţului pe 2014: infrastructură, sănătate şi cultură

                  Lucrări fictive şi drumuri judeţene reabilitate în bătaie de joc

Citit 4257 ori Ultima modificare Joi, 12 Iunie 2014 11:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.