Câte SUTE DE MII DE EURO a CHELTUIT Primăria Galaţi, în 2014, pe DISTRACŢIE
Foto: Foto: Ionatan Ţuţu

Câte SUTE DE MII DE EURO a CHELTUIT Primăria Galaţi, în 2014, pe DISTRACŢIE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Irish Party de St.Patrick’s Day, Festivalul Scrumbiei, un spectacol de 1 Mai, un altul de 1 Iunie, Festivalul "Rock la Dunăre" şi Festivalul „Dunărea noastră” au constituit distracţia gălăţenilor în primele şase luni ale acestui an * Urmează Ziua Marinei, continuată cu Festivalul „Fir Întins”, apoi vin Serbările Galaţiului, Crăciunul şi Revelionul, alte prilejuri de a petrece pe banii bugetului local


Galele de Box şi de K1, doar acestea ne-au lipsit în primele şase luni ale acestui an, în rest, am avut parte de distracţie cât cuprinde. Exceptând lunile ianuarie şi februarie, când n-am avut parte de niciun eveniment, începând din luna martie am avut spectacole şi două festivaluri în premieră. Am pus cap la cap evenimentele publice de anvergură organizate de Primăria Galaţi şi bugetele estimate de noi sau făcute publice de autorităţi şi vă putem spune cât de mare a fost factura distracţiei. Din start, însă, luaţi în calcul că nu mai puţin de 600.000 de lei – 136.363 de euro - din bugetul local al acestui an au fost mers pentru a acoperi factura pentru petrecerile din luna decembrie a anului trecut şi de Revelion.

Ziua Irlandei cu două zile mai devreme

Dacă Dragobetele şi Mărţişorul au trecut neobservate de autorităţi, iată că, pe 15 martie, gălăţenii au fost invitaţi de Primărie să celebreze St.Patrick’s Day - Ziua Irlandei cu două zile mai devreme! După o paradă a menestrelilor de la Bordó Sárkány în costume tematice, cântând la cimpoaie, pe traseul Palatul de Justisţie – Sala Sporturilor, gălăţenii au avut parte de un Irish Party! Spiriduşi verzi irlandezi cu baloane, jocuri şi cadouri dulci pentru cei mici, un show de muzică şi dansuri tradiţionale irlandeze cu momente susţinute de trupele Shannon Ceili Band, Bordó Sárkány şi The Sky, “magie verde” – jocuri de lasere, iar la final cimpoaiele au ajuns acompaniate de platane. Factura, calculată pe baza informaţiilor noastre, s-a ridicat la peste 10.000 de euro.

Festivalul Scrumbiei

Distracţia devenită tradiţie de Florii, Festivalul Scrumbiei, n-a mai avut obişnuitele concerte pe Faleza Dunării, ci un meniu de distracţie pe bani europeni. Un concurs gastronomic de mâncăruri tradiţionale din peşte avându-l ca preşedinte al juriului pe chef Cezar Munteanu, un târg de tradiţii pescăreşti, o expoziţie culinară de reţete tradiţionale din peşte, un concurs de pescuit şi numeroase momente artistice: defilarea fanfarei Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, dansuri folclorice cu Grupul Ciobănaşul, latino-dance cu Ovidiu Colesa, muzică live cu Victor Udreş şi trupa Over, improvizaţie teatrală cu „Social Act Teather” şi zumba cu EliteGym. Valoarea totală a facturii s-a ridicat la 408.332 de lei (cu TVA) – 92.803 euro.

"1 mai… ca Dorel" în Parcul Rizer

Un super-recital al trupei Direcţia 5, concursuri cu premii, scenete, muzică pentru toate gusturile - „Estrada Copiilor”, momente folclorice oferite de cântăreţi şi dansatori din Odaia Manolache, Movileni şi Buciumeni, un pic de magie cu „Fun Fantastic”, dansuri pentru cei mici şi pentru cei mari - asta a pregătit de Primăria Galaţi de 1 Mai, în Parcul Rizer, sub sloganul "1 Mai... ca Dorel". Toată distracţia ne-a costat, potrivit surselor noastre, cel puţin 13.000 de euro.

Super-petrecere de 1 Iunie

Ca şi anul trecut, Primăria municipiului Galaţi a organizat o petrecere de Ziua Copilului, în Parcul Rizer. Cei mici au avut ocazia să se joace de-a piraţii! Vedeta spectacolului a fost Matteo, celebru pentru piese ca "Panama" şi "Andale". Dar până să urce artistul pe scenă, copii de la grădiniţele şi unităţile şcolare din oraş au dansat, cântat şi jucat scenete, dovedind că nu sunt cu nimic mai prejos decât vedetele consacrate. Factura distracţiei s-a ridicat, potrivit surselor noastre, la cel puţin 13.000 de euro.

Votează acum! SONDAJ VL/ CÂND ar trebui să fie organizate SĂRBĂTORILE GALAŢIULUI?

Dunărea Rock

Iunie a fost, cu siguranţă, luna evenimentelor de anvergură în premieră. Cu adevărat incendiară a fost prima ediţie a Festivalului „Rock la Dunăre”, organizat de Teatrul Muzical şi Primăria Galaţi, cu sprijinul Universităţii „Dunărea de Jos”, pe 20, 21 şi 22 iunie, la Stadionul "Portu Roşu". Marile vedete ale celor trei zile de concerte au fost trupele Holograf, Zdob şi Zdub, Cristi Minculescu şi Nuţu Olteanu şi legendarii Uriah Heep. Potrivit informaţiilor oficiale, bugetul alocat de Primărie pentru acest eveniment a fost de 115.000 euro, dar banii nu au fost suficienţi pentru toate cheltuielile, existând şi fonduri din sponsorizări.

Festivalul “Dunărea noastră”

Tot o premieră a fost şi Festivalul „Dunărea noastră”, menit să transforme Ziua Internaţională a Dunării, sărbătorită pe 29 iunie, într-un mega-eveniment de trei zile. Punctele forte ale festivalului au fost: un banner gigant (286 de metri lungime) având ca temă Dunărea şi ţinuturile pe care le străbate de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră, trei seri de spectacole live cu DJ Vali Bărbulescu, Anda Adam, DJ Project, 3 SudEst, DJ Liviu Hodor, CRBL, Vama, Vasile Şeicaru, Compact, Voltaj, două spectacole pirotehnice, un turneu de tenis, un concurs de fotografie, dar şi un eveniment VIP la bordul unei nave. Costul? 802.862 de lei, adică 182.468 de euro.

Se întinde firul

Un simplu calcul ne arată că numai pentru şase luni de distracţie, Primăria a cheltuit de la bugetul local 562.634 de euro, adică mai bine de jumătate de milion de euro! Dar distracţia nu se opreşte aici. În luna august ne aşteaptă Ziua Marinei, care va fi continuată, în premieră, cu Festivalul „Fir Întins”, pe bani europeni, care aduce, pe lângă un concurs de pescuit pentru adulţi şi copii, un festival folcloric, de două zile. Valoarea totală este de 409.200 de lei cu TVA, adică 93.000 de euro şi împlineşte dorinţa de anul trecut a autorităţilor: o petrecere de trei zile, începând cu Ziua Marinei.
Autorităţile au dat de înţeles, mai mult neoficial decât oficial, că au cam ajuns la fundul sacului cu banii de distracţii, aşa că evenimentele de Serbările Galaţiului vor fi ceva mai modeste din punct de vedere financiar. Mai ales că se doreşte ca Festivalul "Dunărea noastră" să devină o tradiţie pentru Galaţi care să se identifice cu serbările oraşului, pe care mulţi dintre gălăţeni şi le doresc vara.

Factura lui 2013/ Peste 1,4 milioane de euro pentru show

În 2013 gălăţenii s-au distrat la două gale de box, o gală K1, spectacole în aer liber de Festivalul Scrumbiei, 1 Mai, Ziua Copilului, Ziua Marinei, 23 August, Moş Nicolae, Crăciun şi Revelion. În plus, au avut parte de un iluminat festiv cum nu mai văzuseră. Puse cap la cap, facturile s-au ridicat, potrivit calculelor noaste, la 1.477.727 de euro, bani publici.

 

Citeşte şi: Ce-a RĂMAS după Festivalul „Dunărea noastră”/ PIROANE bătute în carosabil, un tei chelit şi iarbă PÂRJOLITĂ (FOTO)

Citit 3533 ori Ultima modificare Joi, 03 Iulie 2014 09:24

15 comentarii

 • postat de florin
  Joi, 03 Iulie 2014 22:59
  5.13.231.***
  1500000 euro = camin de batrani
  1
  1
  Raportează
 • postat de gandul
  Joi, 03 Iulie 2014 14:59
  5.13.228.***
  orasul acesta pare condus de un grup de sovietici stan&psd, care tot ceea ce fac, este lipsit de importanta economica si nejustificat, cum poti oare cheltui atatia bani pe circ cand tu ai probleme reale cu somajul? cum isi pune astazi primaria problema despre existenta unei piete imense alaturi in ukraina ce exporti tu circ?, flori ornamentale? cosciuge? cafea la the doors? coruptie, debandada, ilegalitate romania are mult de pierdut pe seama unor astfel de politicieni, oameni de afaceri, ce nu par a fi decat niste oameni simplii mincinosi, hoti, lipsiti de orice moralitate, de orice calitate, de orice spirit de lider oameni ce nu isi merita locul in societate, oameni ce ne fac rau noua, romaniei si ue este pacat, si nu in ultimul rand cred ca numai demisia unor astfel de personaje mojice poate schimba ceva
  2
  5
  Raportează
 • postat de danutzu
  Joi, 03 Iulie 2014 14:21
  5.13.139.***
  eu nu inteleg , faleza de la elice poate suporta greutatea a mii de oameni , scena si vibratiilor boxelor dar nu poate suporta traficul de masini. raman strainii uluiti ca trebuie sa faci un ocol ca sa ajungi sa continui drumul spre port. am inteles sunt probleme acolo dar pe 6 martie aceeasi problema. frate , ce ne facem , ajungem rau de tot .... e bine ca avem spectacole, mai uita lumea de probleme cateva ore dar dupa , luni dimineata a reinceput viata anosta din maretul nostru oras. e foarte grav ca in orasul nostru cei mai mari angajatori sunt magazinele tip market, kaufland , dedeman etc. e foarte grav. tot speram sa traim mai bine dar o sa ajungem rau de tot :)
  0
  8
  Raportează
 • postat de nedumeritul
  Joi, 03 Iulie 2014 13:43
  109.102.92.***
  mai meritam si distractii? nu pot sa cred !
  1
  2
  Raportează
 • postat de masea sparta
  Joi, 03 Iulie 2014 13:28
  5.13.136.***
  Citeste cineva articolul sau comentam din titlu ?!?!!
  2
  4
  Raportează
 • postat de andraa
  Joi, 03 Iulie 2014 11:46
  109.166.133.***
  Romanul e nemultumit orice s-ar face. Era mai bn inainte cu Nicolae care nu misca nimic, dpdv al modernizarii, dar nici dpdv al evenimentelor? Macar Stan a mai miscat cat de cat, a mai modernizat un parc, a mai facut un concert, de care se pare ca s-a bucurat o buna parte din galateni, vazand cati au fost prezenti la evenimente, cati merg prin parcuri etc Poate era mai bn sa nu faca, sa fure banii si sa va uitati la stele..
  13
  7
  Raportează
 • postat de Gica Revoltatu
  Joi, 03 Iulie 2014 11:37
  5.13.220.***
  Ar fi fost mai bine sa defalcati cheltuielile facute de primarie procentual, sa faca fiecare galatean socoteala cat il costa pe fiecare in parte. Daca e ,sa zicem 10% din bugetul anual, sa faca fiecare 10% din impozitele platite la inceputul anului pe casa,masina si celelalte acareturi ca sa-si dea seama ca nimic nu e gratis.Exceptie fac cocalarii care stau in locuinte sociale,primesc ajutoare sociale si nu platesc impozite, ca p-alea le platim tot noi.
  1
  7
  Raportează
 • postat de unu
  Joi, 03 Iulie 2014 10:41
  82.137.14.***
  Decat sa bage banii in gropazila de la faleza, mai bine da concerte. Ca asa mai iese prostimea din casa, ca le-a luat minile antenele lui VOiculescu.
  Mai fac si comerciantii un ban, taxistii, maxi-taxisti, transurb, ecosal ca au ce matura, decat sa vopsim bordurile. Mai apare si orasul Galati pe cate o harta a boxului. Degeaba asfalteaza strada primarie, daca din urma vine distrigaz si baga teava de gaze. Mai bine ne distram, iar cand nu o sa mai avem strazi vom face si noi romanii ceva. Nu vom mai vota promisiunile USL, stadion cu nosctura,dar echipa la retragradare si faliment.
  Cheltuiti domn primar tot, ca la anu platesc prostii, nu-i problema. Banii sunt maculatura. Mai bine sa spuna lumea ca ai cheltuit tot, decat sa spuna ca ti-au ramas bani necheltuiti in visterie.
  Iar voi dragi galateni vedeti cu cine mai votati, ca nu o sa aveti nici pod sau tunel peste Dunare, nici stadion, nici autostrada, nici strazile astfaltate si nici distractie, o sa va mancati unghiile si o sa plangeti dupa nenea CEAUSESCU. Daca vreti apa calda sau rece, mergeti pe malul Dunarii, sau va puneti butoiul la streasina, ca atunci cand ploua sa adunati ceva apa, ca sa platiti mai putin apa meteorica si canalizarea.
  1
  11
  Raportează
 • postat de spysoby
  Joi, 03 Iulie 2014 09:31
  83.103.200.***
  Pai pentru asta au fost inventate aceste zile ale oraselor:Aduci o formatie trecuta prin trei firme;totul se termina repede si nu poate fi controlat;Camarila profita de spaga pentru inchiriat standuri;Iar comercianti inchid cercul cu marfa vinduta la negru.
  2
  11
  Raportează
 • postat de un fost coleg
  Joi, 03 Iulie 2014 09:13
  5.13.163.***
  daca am avea toate strazile asfaltate(traian , libertatii, anton pan ,basarabiei cc cosbuc) ar fi normal sa ne distram,altfel ne rupem masinile si ne piere cheful de distractie
  2
  13
  Raportează
 • postat de Măcar pentru moral puțină distracție nu strică, să nu cădem în pesimism și ,,Conta-Gică,,.
  Joi, 03 Iulie 2014 09:05
  92.86.68.***
  Acum ce să zici, până și românul cel mai sărac ca și țiganul amărât se mai distrează odată pe lună în familie, mai bea o bere, mai scoate boxele în curte, dansează, mănâncă mici, pește și mai bea o bere, măcar pentru moral și o falsă bună stare, că și așa sinuciderile au crescut în număr anul ăsta. Într-adevăr, cu banii ăștia pe distracție se puteau asfalta aleile pietonale dintre blocuri, mai ales în Țiglina Unu și Doi, că dăm în gropi pe rupte, faci entorse și mai vezi oameni în vârstă pe jos că se aruncă de parcă sunt portari la CM Brazilia.
  1
  8
  Raportează
 • postat de cetatean
  Joi, 03 Iulie 2014 08:07
  193.230.156.***
  ASA SE IA GANDUL DE LA ADEVARATELELE PROBLEME ALE CETATENILOR, IN VEDEREA ALEGERILOR . ASA SE DISTRAGE ATENTIA DE LA SCUMPIREA ENERGIEI , APEI ETC. ASA SI CU MAREA "INTELEPCIUNE "A PENSIONARILOR. DACA NU DE ASFALTAT MACAR DE CURATAT, MAJORAU NUMARUL PERSOANELOR DE LA SALUBRITATE SA FIE ORASUL MAI CURAT. SUNT NECESARE SI ASTFEL DE EVENIMENTE DAR NU LA ACEST NIVEL SI NU CU ASEMENEA CHELTUIELI, ATATA TIMP CAT SUNT ALTE PRIORITATI. NU CRED CA VA ASCULTA CINEVA, PRIMARUL SI VICEPRIMARUL SUNT DEJA PLECATI LA PLIMBARE IN MULTE TARI ALE EUROPEI . aU 45 DE ZILE DE CONCEDIU DE ODIHNA . AU SI MUNCIT FOARTE MULT NU?????? TREBUIE SA SE SI ODIHNEASCA, MAI BINE ZIS TREBUIE SA CHELTUIASCA SA MAI PIARDA DIN VEDERE DNA-UL O PARTE DIN BANII "STRANSI CU ATATA MUNCA"
  2
  18
  Raportează
 • postat de CETATEANUL
  Joi, 03 Iulie 2014 07:43
  5.13.234.***
  CU ACESTI BANI SE ASFALTAU TOATE TROTUARELE SI ALEIILE DIN GALATI!
  NE DISTRAM SA-U NE MODRENIZAM ORASUL PARAGINIT?
  AR FI FFFFF BINE INTAI SA NE MODERNIZAM, SI APOI SA HAHAIMMMMMMMMM!
  SE RUINEAZA TOT!!
  0
  30
  Raportează
 • postat de crystal
  Joi, 03 Iulie 2014 06:25
  95.77.107.***
  "dar şi un eveniment VIP la bordul unei nave."
  Asta ce dracu mai este ?? Daca era o masa calda pentru oaspetii care au cantat in oras mai zic, dar asta se da la hotelul unde sunt cazati,,asa ca precis au venit somitatile politice puturoase ale galatiului sa consume de milioane pe noapte si cu asta nu sunt de acord, ei consuma destule la protocol si la fel din banii publici.Dar in multe cazuri macar de s-ar consuma la protocoale cat se trece in acte..Si ce au facut concret pentru orasul asta ca sa dezvolte economia locala ? NIMIC. Atunci NIMIC merita si la masa.
  Dar asa s-au injosit si ei mai rau ca ţaţa Leana din sat : Hadi' fa Margioala la pomana din coltul ulitei ca e mancarea gratis doar..dar..Ţaţa Leana are o macar o scuza = saracia dar politicienii ce scuza au ?
  La placinte inainte, la razboi inapoi dragi politicieni..O sa va mai mearga dar copii si copiilor vostri care vor mosteni functii inalte nu or sa mai aiba pe cine fura in cativa ani, romanii continua sa plece din tara si au ajuns sa si plateasca bani in avans pentru un loc de munca asigurat peste hotare numai sa fuga din tara.
  In timpul comunismului romanii fugeau de dictatura , acum fug de saracie.Tot fuga se cheama.
  1
  10
  Raportează
 • postat de cetatean platitor de TAXE
  Joi, 03 Iulie 2014 05:56
  5.13.144.***
  CATI bani s-au dat pentru scoli, gradinite si spitale. NU bani pentru salarii....STIM BUGETARUL GRAS...... PENTRU imbunatatiri, dotari, cate calculatoare, videoproiectoare, scanere, xerox, table ECO, etc. Parintii NU mai dau bani nici pentru creta in unele scoli DAR se cer pretentii, standarde europene...hartie igienica si sapun la Wc-uri...cu ce
  0
  23
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.