FOTO&VIDEO/ Primăria vrea FONDURI EUROPENE pentru PASARELE pietonale, după modelul lui Radu Mazăre

FOTO&VIDEO/ Primăria vrea FONDURI EUROPENE pentru PASARELE pietonale, după modelul lui Radu Mazăre
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* "Timona", "Velierul" şi "Poarta Timpului", pasarelele pietonale dorite de primarul Marius Stan, par inspirate după cele construite de primarul Radu Mazăre: "Iaht", "Năvod şi Pescăruş" şi "Val retro" *  În vreme ce, la Mamaia, pasarelele ridicate din fonduri europene au devenit obiective de interes turistic, nu doar pietonal, Primăria Galaţi aşteaptă studiul de fezabilitate şi se gândeşte la o finanţare europeană


La începutul acestui an, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, ne prezenta, în premieră, desenele a trei pasarele pietonale pe care plănuia să le amplaseze pe strada Brăilei. Până acum, însă, niciuna dintre construcţiile futuriste - "Timonă", "Velier" şi "Poarta Timpului" - nu a ajuns la votul aleşilor locali. Asta nu înseamnă că edilul a renunţat la idee. Dimpotrivă, la solicitarea noastră expresă, Primăria ne-a informat că, în acest moment, se află în lucru studiul de fezabilitate la un proiectant tehnic de specialitate. Mai mult, după modelul Primăriei Constanţa, municipalitatea are în vedere şi atragerea de fonduri europene pentru realizarea acestor investiţii.

"Timonă", "Velier", "Time Gate"

„Aceste pasarele le vom avea cu certitudine, garantez, chit că mă bat cu toţi”, ne declara, la începutul acestui an, primarul Marius Stan, prezentându-ne desenele a trei pasarele pietonale.

Prima şi cea mai mare, de forma unei timone, urma să fie amplasată într-unul dintre punctele cel mai aglomerate ale traficului, în zona Tribunalului. „De sus, se vede ca o timonă, dar este practic un tub transparent, din materiale uşoare, europrofile. Va avea bandă rulantă pentru persoanele cu dizabilităţi. Pasarela are patru descărcări - una la Telefoane, una la Tribunal, una la CEC şi una la Păpădie. Şi atunci apare obligatoriu sensul mare giratoriu şi fluidizarea traficului este una nemaipomenită în această zonă”, ne spunea Stan. Tot pe masa lui se mai aflau două desene ale unor pasarele: una în formă de velier stilizat şi o alta numită „Time Gate” - "Poarta timpului", care ar urma să fie amplasate tot pe strada Brăilei, în zonele Neacşu şi Spitalul Judeţean.

La solicitarea noastră, Primăria ne-a informat că n-a renunţat la ideea pasarelelor, menţionând că aşteaptă studiul de fezabilitate. „Pasarelele sunt necesare pentru fluidizarea traficului rutier şi pentru siguranţa circulaţiei pietonale în zonele intens circulate. Se analizează zonele cu circulaţie intensă şi cu cele mai multe evenimente rutiere, pentru stabilirea numărului şi a locaţiilor de amplasare a acestora. Avem în vedere şi atragerea de fonduri europene pentru realizarea acestor investiţii”, ne-a precizat Primăria Galaţi. Cu fonduri europene au fost realizate şi cele trei pasarele din Mamaia.

Pasarelele lui Mazăre

În acest moment, turiştii din Mamaia au la dispoziţie trei pasarele pietonale pentru a traversa Bulevardul Mamaia. Pasarela "Iaht" este amplasată la intrarea în Mamaia dinspre Satul de Vacanţă şi prezintă, în mod stilizat, prora si catargul unui iaht, porţiunea pietonală fiind placată cu lemn, pentru a sugera puntea iahtului. Este cea mai circulată dintre pasarele. Cu nimic mai prejos este cea de-a doua pasarelă, "Năvod şi pescăruş”, situată în centrul staţiunii, în zona Cazino. Dacă scările primei pasarele pun la încercare condiţia fizică a pietonilor, la cea de-a doua, accesul dinspre Cazino se face pe o rampă circulară, în forma de melc, fără trepte, iar accesul dinspre lacul Siutghiol se face tot pe o rampă înclinată. Cea de-a treia pasarelă, cea mai puţin circulată, se află în zona Hotelului Rex şi arată, aşa cum îi spune şi numele, ca un "Val retro", din fier forjat, ce reprezintă creasta unui val înspumat. Cele trei pasarele au fost construite în cadrul Programul Operaţional Regional 2007-2013, valoarea totală a proiectului fiind de 11 milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene a fost de 6,8 milioane de lei.

Dacă Marius Stan va reuşi sau nu să construiască pasarele precum Radu Mazăre, rămâne de văzut. Cert este că nu este primul proiect de inspiraţie constănţeană pus în practică la Galaţi. Cele două cartiere de locuinţe sociale, a căror construcţie ar trebui să înceapă anul acesta, au fost inspirate tot realizările lui Mazăre.

Citeşte şi: Harta ACCIDENTELOR RUTIERE din Galaţi/ Pe ce DRUMURI au MURIT cei mai mulţi oameni

Citit 4376 ori Ultima modificare Duminică, 03 August 2014 18:07

18 comentarii

 • postat de george
  Miercuri, 06 August 2014 20:03
  5.13.239.***
  Bai taticu,m-ati spart cu atata cultura ce debordati din voi caspuma de lapte la fiert.Problema-i alta;laptele ramas se poate consuma,dar umbra de creier de la voi nema.Asteptam sa vad ceva recomandari vis-a-vis de I.M.E.H,sa-l refacem,sa creem niscai locuri de munca,sa-l atragem pe Tiriac cu blazonul luide la Mercedes,sa facem si noi niscai componente auto,sa amenajam lacul Brates pentru agrement si pescuit cu ceva fonduri europene,ca inca se mai poate,lasa-ti sarbatorile de prost gust care pompeaza bani in buzunarele celor ce (merita).
  1
  0
  Raportează
 • postat de uitezboaraporcu
  Marți, 05 August 2014 12:14
  86.34.249.***
  1. operatiunea de demolat garajele si inchiriat orasul la Hollywood pentru firme apocaliptice s-a incheiat? 2. la cum merge orasul nu vom mai avea masini si deci nici trafic. 3. numai pasarelele nu avem sa se scufunde si alea.
  1
  1
  Raportează
 • postat de Fomitza
  Luni, 04 August 2014 22:33
  95.76.16.***
  Un prost si un imbecil !!!! Pasarele ???? NU SUNT LOCURI DE MUNCA !!!!! Suntem la pamant, dar cum suntem obisnuiti - PARCURI si atat !!!! Avem stomacul gol , nu vrem pasarele, vrem locuri de munca .... Dar noi daramam consignatii si altele ,,.,
  3
  3
  Raportează
 • postat de PC
  Luni, 04 August 2014 21:50
  92.84.190.***
  O initiativa foarte buna . Sa se faca pasarele in toate cartierele peste aleele pietonale pline de gropi sau dale spate . Propun sa inceapa cu Tiglina 1 si 2.
  3
  3
  Raportează
 • postat de Noul galati
  Luni, 04 August 2014 20:07
  79.116.107.***
  Asta nu-i in stare sa astupe o groapa de 10 cm si vrea pasarele zburatoare......Mars....
  2
  7
  Raportează
 • postat de ID
  Luni, 04 August 2014 20:03
  89.137.138.***
  Sigur ca si aceste pasarelel au rostul lor, dar intr-un oras in care nu esti in stare sa astupi niste gropi sau sa termini o treaba inceputa si ramasa ca la targ cum sa gandesti la pasarele??? Pacat , dar iata ca sunt unii ca GALATEAN redusi care nici macar nu inteleg despre ce este vorba in propozitie de dragul celor incompetenti...Mai omule gandeste un pic si apoi sari ca un apucat si jicnesti pe toti
  4
  3
  Raportează
 • postat de ion
  Luni, 04 August 2014 17:37
  82.137.14.***
  Nu sunt fan mazare sau stan.
  Pentru statiunea Mamaia pasarelele sunt, obiectiv vorbind , o alegere buna.
  Pentru Galati sunt bune cateva pasarele modeste. Am circulat pe astfel de pasarele in lumea larga si apreciez ideea.
  5
  4
  Raportează
 • postat de Și dacă tot ne tragem pasarele de Mamaia, să ne punem și bariere cu taxă de intrare, doar am ajuns stațiune de refacere și recreere prin șomajul cel mai mare din România.
  Luni, 04 August 2014 16:19
  92.86.70.***
  Și dacă tot am ajuns cu pasarele ca la Mamaia, să declarăm Galați oraș stațiune, ne punem bariere și multe cluburi de noapte să mai stea copiii pe faleză cu mașinile, boxe la maximum și.....carnaval deschidere cu Stan-primar clovn ''de Mazăre''.
  1
  7
  Raportează
 • postat de Da gondole nu punem? Noi ne rupem picioarele pe aleile pietonale dintre blocuri și ăștia o țin cu pasarele. Peste Dunăre nu merge o pasarelă?
  Luni, 04 August 2014 15:04
  92.86.89.***
  Dar gondole, gondole măzărici nu punem....eu vreau gondoleeee. Faceți naiba trotuarele dintre blocuri, de exemplu în Țiglina Unu și Doi, că ne rupem picioarele.
  3
  10
  Raportează
 • postat de un contribuabil
  Luni, 04 August 2014 14:41
  83.103.186.***
  ati auzit vorba aia cu "VRABIA MALAI VISEAZA SI TIGANUL PRAZNICUL!" sau pe aceea cu "TARA GEME, BABA se PIAPTANA"? ce ne trebuie noua astfel de pasarele? cand orasul asta sta pe catacombe mai ceva ca Parisul, cand romanii umbla de colo colo ca niste musculite dupa un picut de miere, cand banditii din conducerea societatilor patronate tocmai de catre Consiliul Local au salarii din care pot fi platiti usor 10 someri, cand mediul de afaceri este sub orice critica, cand orasul acesta moare incet, dar sigur, hop ca vine cineva si ne propune fel de fel de minuni: tunel pe sub Dunare, pasaje pietonale a la Mazare, etc, etc...bai fratilor, bagati-va tata mintile in cap ca mai aveti 2 ani si ramaneti someri cu visurile acestea frumoase pe care le aveti! e jale cu J mare!!!
  5
  10
  Raportează
 • postat de Multi Pro-Stan-i p-aici..
  Luni, 04 August 2014 11:02
  86.124.200.***
  @Un Galatean: taran esyi tu, bah, ca strigi in halul asta, ca un dement la gardul suspenxat si vopsit...
  5
  8
  Raportează
 • postat de UN GALATEAN
  Luni, 04 August 2014 10:47
  5.13.209.***
  TARANILOR...,...ATI FOST VREODATA LA MAMAIA ...???ATI MERS PE PASARELELE RESPECTIVE..???ATI VAZUT CAT SA FLUIDIZAT CIRCULATIA DE CAND SUNT CONSTRUITE ACELE PASARELE...????ATI VAZUT CUM ISI FAC OAMENI POZE SI SE FILMEAZA (INCLUSIV STRAINII)PE ACELE PASARELE..????STITI CATE MANDATE ARE PRIMARUL MAZARE...?????.......IN TARA ASTA, CAND CINEVA VREA SA FACA CEVA BUN, SE GASESC MEREU CINCI, ZECE OAMENI SI MEREU CAM ACEIASI,SA CONTESTE SI SA COMENTEZE....!!!!.....SUNTETI PENIBILI...!!!!!
  19
  12
  Raportează
 • postat de Akbar
  Luni, 04 August 2014 09:37
  86.127.208.***
  60% din bugetul local a ramas necheltuit, in schimb visam la fonduri europene. Podul sau subtraversarea sunt istorie. Acum e vremea pasarelelor.
  In acest timp, terenurile eliberate de chioscuri si garaje arata ca dupa bombardament, zona Ancora e o mare mizerie, Faleza o ia la vale, Pasajul din centru e mai mereu pus pe lista de investitii, Viaductul e ca vai de el, Faleza Inferioara s-a imbogatit cu o groapa, in zona Potcoava de Aur, catre Prelungirea Traian treptele zac prabusite si lista e mereu deschisa. Nu exista o lista de prioritati pentru acest oras. Exista in schimb o administrare haotica. Repara ce-i stricat si mai apoi gandeste-te la viitor.
  2
  17
  Raportează
 • postat de Stiri de ultima ora din Constanta publicate in lunile trecute!
  Luni, 04 August 2014 09:08
  5.13.131.***
  Sursazilei(punct)ro - „Pasarele de milioane de euro în Mamaia, fără acces pentru persoanele cu dizabilități”

  Ziua de Constanta - „Lifturile pentru persoanele cu dizabilităţi de la pasarelele din Mamaia nu sunt funcţionale” si „Pasarelele lui Mazăre nasc zeci de nemulțumiri ”

  Dar daca tot vrea Viata libera sa insiste sa-i faca galerie lui Stan si sa-si lege numele de maretele sale realizari - recomandam un articol despre lifturile pentru persoane cu dizabilitati si parinti cu carucioare instalate la pasajul din centru. Cum care pasaj? Ala care sta sa se darame de la infiltratii si nepasare. Cica nu da bine la imaginea primarului? A, pacat... Nici sa sustii un primar de mult rupt de realitate si care nu stie sa faca nimic nu da bine la imaginea ziarului...
  2
  21
  Raportează
 • postat de CETATEAN
  Luni, 04 August 2014 07:53
  193.230.156.***
  Apropo de aricolul urmator din VL. Daca le-au ramas peste 60 % bani din buget, ca habar nu au avut sa-i investeasca atunci de ce asteapta bani europeni ptr. pasarele??? Alt model decat fanfaronul de Mazare nu aveau cum sa-si gaseasca ptr. ca nu este departe de acesta , nu numai primarul dar si ceilalati edili , se intrec in spectacole fie de imoralitate fie de hotie..... Este tot o promisiune electorala. Au terminat-o cu garajele, locurile unde au fost acestea spui ca sunt dupa bombardament, au terminat-o cu tunelul, ne-am ales doar cu pimbarile celor de la primarie , incep pasarelele...MASCARICI.
  2
  22
  Raportează
 • postat de cornel
  Luni, 04 August 2014 06:42
  188.25.9.***
  Alt idiot, ca model,nu si-a gasit?
  4
  13
  Raportează
 • postat de Păi și oamenii în vârstă cu sacoșe și căruțuri de la piață, mame cu căruț și persoane cu deficiențe locomotorii. Nu mai pui Iarna, alunecuș, ploaie, vânt. Sunt pasarele pentru stațiune, pentru oameni sănătoși.
  Luni, 04 August 2014 01:59
  92.86.89.***
  Păi ce se vede sunt pasarele ''de stațiune'', de Vară, pentru oameni sănătoși. Păi la noi moșii și băbuțele ce își trag cu greu picioarele cu căruțul sau sacoșele cu cumpărături pot urca scările, mamele cu căruțul sau oameni cu deficiențe locomotorii pot urca? Să nu mai pui că vine Iarna și numai pe pasarelă îți vine să treci sau Tomna pe ploaie unde se face o pojghiță de gheață. Parcă văd cum copiii o să alerge și mai cade unul în stradă, ca să nu mai pui sinucigașii ce vor să fie la TV cu doleanțe ca la București pe pasaj.
  Și până la urmă pentru cine se fac pasarelele? Pentru pietoni sau pentru mașini? Eu zic că pentru mașini, pentru pietoni, mai ales pentru cei în vârstă, este un obstacol.
  Mai bine faceți pasarele pentru mașini sau tunele, că tot este la modă pe la noi.
  13
  15
  Raportează
 • postat de x
  Luni, 04 August 2014 00:42
  89.136.3.***
  Unii fac.
  Altii se fac ca fac.
  1
  27
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.