Nicio INVESTIŢIE majoră demarată la Galaţi/ Peste 60 la sută din BANI au rămas NEATINŞI

Nicio INVESTIŢIE majoră demarată la Galaţi/ Peste 60 la sută din BANI au rămas NEATINŞI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru a doua oară în acest an, aleşii locali au luat act de faptul că banii pentru investiţii au rămas necheltuiţi


La recenta şedinţă a Consiliului Local, aleşii au aprobat contul de execuţie al bugetului local de dezvoltare la finele trimestrului al doilea al anului 2014 şi au constatat că din cele 77 milioane de lei planificate pentru investiţii nu s-au cheltuit decât 27,5 milioane de lei, adică 35,7 la sută. Explicaţia trecută negru pe alb pe documentele votate era că „plăţile pentru investiţii au fost într-un procent atât de mic, deoarece nu am avut furnizori restanţi la sfârşitul anului 2013, iar în 2014 s-au încheiat contracte de proiectare şi sunt întârzieri la încheierea de contracte de lucrări din cauza procedurilor ANRMAP".
Propunerea consilierului local PDL Victor Dobrea a fost să se renunţe la proiectele mari, prea puţin realizabile, în favoarea unor proiecte mai mici, dar sigure. „Să facem o analiză a tuturor obiectivelor pentru acest an şi dacă sunt proiecte mari, care nu au şanse să se întâmple în acest an, să cheltuim banii pe proiecte mici, dar care să schimbe faţa oraşului!”, a propus Dobrea.

„Proiecte cu probleme”

Primarul Marius Stan a dat vina pe situaţii independente de voinţa Primăriei, pe care nu le putea intui. „Vă dau ca exemple proiectele mari, însemnând cartierul de locuinţe sociale din Micro 17 şi cel din Drumul Viilor. La cel din Micro 17, când să înceapă lucrările, au apărut, din senin, nişte plângeri care ne mai amână lucrarea vreo trei luni. Dacă constructorul, din momentul preluării amplasamentului, era lăsat să muncească, în nouă luni de zile era gata. Al doilea proiect, din Drumul Viilor, deşi e aproape la indigo cu cel din Micro 17, a fost respins de ANRMAP de două ori. Dumnezeu să-i mai înţeleagă! Unul e acceptat, unul nu!”, a spus Stan. Al treilea proiect de valoare mare este sediul Primăriei, scos la licitaţie pe SEAP, cu o întârziere de trei luni. „Nu mai puţin de trei luni am stat la o autoritate regională de cultură, de la Iaşi, să ne dea avizul, că nu le plăcea nu ştiu ce colţ al clădirii. Sunt lucruri pe care nu ai cum să le prevezi, nu le poţi intui. Acesta-i motivul pentru care suntem în întârziere. De aceea facem şi rectificările bugetare, pentru că văzând cât de greu decurg unele proiecte şi estimând că nu putem cheltui banii previzionaţi la începutul anului, încercăm să-i mutăm pe alte lucrări”, a spus Stan.

Edilul a admis, însă, ca o autocritică, faptul că Primăria întârzie foarte multe proceduri şi că până analizează ofertele şi ia o decizie se pierde timp.

De ce n-au început lucrările în Micro 17

Potrivit Primăriei, lucrările la cartierul social din Micro 17 nu au început încă pentru că firma constructoare, Vega, şi-a făcut organizarea de şantier încălcând proprietatea privată a unei persoane, care a reclamat situaţia la Primărie. S-a pus în vedere firmei constructoare să-şi refacă organizarea de şantier, situaţie care întârzie lucrările.

 

Împrumut bancar necheltuit

Primăria nu a reuşit, în al doilea trimestru al anului, să cheltuiască decât 21.780 de lei din creditul moştenit de la fostul primar, la BRD, de unde plănuise, la începutul anului, trageri de 7,1 milioane de lei. Este, totuşi, un progres, dacă avem în vedere că pe primul trimestru nu s-a tras nici măcar un leu din respectivul împrumut.


Citeşte şi: PARADOXUL anului 2013/ Primăria Galaţi a avut BANI de INVESTIŢII, dar NU i-a cheltuit

Citit 1598 ori Ultima modificare Duminică, 03 August 2014 18:13

6 comentarii

 • postat de tunelul buclucas
  Luni, 04 August 2014 19:16
  93.118.196.***
  da tunelul unde este?sau podul?nici ei nu stiu
  0
  3
  Raportează
 • postat de cetateanul
  Luni, 04 August 2014 12:07
  5.13.155.***
  sa ai bani si sa nu stii ce sa faci cu ei!!?/ este rasu plansu!
  dl.stan ma asteptam ca acest oras sa fie un vast santier de lucrari edilitare, de investitii.sociale etc etc...sa mai schimbam si noi fata acestui oras nenorocit! cand tot orasul e plin de trotuare neasfaltate!! cand nu stim sa dam o imagine europeana la inelul de rocada stam cu sarma aia ghimpata ce reprezinta ?? nimic! cand nu se planteaza copaci, cana nu se pun banci pe strazi ,cand ai un parc eminescu sinistru, cand caci in strachini pe trotuarele din tig 1si 2 de pe brailei, cand nu se asfateaza spatiul unde a fost darmat chioscul de pe strada la bingo flora, etc etc ce dracu faceti omameni buni ce tot va impungeti si va dati coate unii la altii !!
  ce indolenta si bun simnt domneste in primaria acestu oras!!
  insuportabil!
  0
  10
  Raportează
 • postat de florin
  Luni, 04 August 2014 10:10
  5.13.220.***
  Pai din articol reiese ceva foarte important In Galati nu se intimpla nimic !!!!!Faptul ca primaria doreste sa inceapa constructia a citorva blocuri sociale de altfel necesare nu sunt investitii!Este protectie sociala!O investitie se poate numi CENTURA OCOLITOARE A GALATIULUI!SAU PUNEREA IN FUNCTIUNE A PARCULUI INDUSTRIAL!SAU CONSTRUCTIA UNUI POD IMPREUNA CU BRAILA SI TULCEA!ESTE FOARTE GRAV CA ACUM IN ACEST MOMENT NU ESTE NICI MACAR UN PLAN DE INVESTITII CARE SA ADUCA MAI MULTE LOCURI DE MUNCA IN GALATI! Va dati seama ca amajuns de risul curcilor daca la sfirsitul anului Galatiul nu avea nici o datorie fata de furnizori pentru ca de fapt neconstruindu-se nimic nu s-a consumat nimic!!!
  0
  11
  Raportează
 • postat de tureltan
  Luni, 04 August 2014 08:22
  78.96.254.***
  Autocritica este buna , daca este sincera. Nu?! Aici se pare ca e un fel de praf in ochii nostri. iata de ce; mai intai ca unii , care nu au nume si functii in Primarie au intarziat sarcinile de serviciu. Care sunt aia ? De ce nu sunt scosi afara ca orice trantor? Asa a inceput si Nicolaie , pana l-au adormit cu totul gasperitele si lingai incuibariti acolo. Si sunt destui care prolifereaza ca ciuma . la binele lor si raul nostru . Investitiile sunt alea care arata ca Primaria , ca institutie a cetatenilor lucreaza. Ehei, daca lucrau asa si Primariile marilor orase de-a lungul veacurilor nu mai vedeam noi Parisul, Viena, Roma etc. Ce faceau , d-le romanii aia , nu din municipii , ci dintr-un oras de cca20.000 de locuitori ca Herculanum , care ne arata si azi ce era atunci, aveau canalizare , strazi, temple si statui minunate. Ce ne-au lasat grecii la Histria , de avem ramasite de altare , tempe si altele? Cum au facut. ? Eu cred ca erau cetateni cu dragoste de orasul in care traiau si responsabilitate ptr ei si familiile lor/ Vreau sa intreb pe marile personalitati ale orasului , si sunt multe, cu bani si relatii. Toti si-au facut cariera si prin banii nostri si increderea noastra , ce lasa ei posteritati, in afara de odrasle , care nu stim ce vor face cu averile mostenite . Poate e un subiect ptr. ziaristii tineri sa intrebe pe D-nii patroni de la VEGA , TANCARD, PIBUNI etc Ce lasa ei ptr . concetatenii care sunt si vor veni. Eu zic ca de primit au primit. Nu ies din aceasta categorie Politicieni : Durbaca, Nica , Dobre, Picu Roman, Zaharia, Paslaru. Fl Popa, si tot neamul lor. Oamenii astia nu au Obraz, nu au niciun DZ.? Se multumesc sa traiasca viata civila ascunsi indopati ca sobolanii devoratori de hoituri? Ce satisfactii pot avea cu averile si capitalul lor politic. Pot fi ei trecuti intr-o istorie viitoare a orasului alaturi de D-l Paltanea , Dz sa-l odihneasca, de dr Serfioti , V.A Urechia , pr. Savin si atatia si atatia oameni cu stare dar si patrioti?
  0
  15
  Raportează
 • postat de CETATEAN
  Luni, 04 August 2014 08:01
  193.230.156.***
  Dar se poate compara Iohannis cu Marius (ABIA CE AM INTELELS CA PERSOAMA PE CARE VREA SA O COPIEZE ESTE MAZARE, PTR. CA ESTE TOT UN CIRCAR INCULT) SI CHIAR CU ceilalati sarantoci din primarie.?Astia de la Galati nu au decast un tel, HOTIA. Asta este motivul pentru care nu au fost capabili sa investeasca banii din buget, sa fie ei siguri ca au in tejgherea bani, sa-i investeasca numai in folosul lor. Auziti, raman o groaza de bani neinvestiti ca si cum catunul acesta Galati arata super si ei nu mai au ce investi.Daca nu ne hotaram sa-i tragem la raspundere , in felul in care ei se poarta ,SUNTEM IN DECLIN CONTINUU, EI SUNT INTR-O AGONISEALA CONTINUA SI ODIHNA CONTINUA.
  0
  13
  Raportează
 • postat de Prostul tpt prost este chiar dacă are buzunarul plin de bani, nu-l duce capul.
  Luni, 04 August 2014 02:34
  92.86.89.***
  Păi este vorba aia, și cu banu în buzunar și tot prost este, pute de la o poștă. Neamțul tot neamț este oriunde îl pui....la Sibiu unde este primar Iohannis Klaus ȘOMAJUL este ZERO !!???!! Păi ăia nu au avut intreprinderi ceaușiste pentru a arunca oamenii în stradă? Păi or fi avut, dar a fost neamțul ales timp de 15 ani cu 80% procent voturi și nu de prost, are un oraș ca o floare.
  1
  19
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.