Un vis care poate deveni realitate/ Ce-am CÂŞTIGA de pe urma acoperişurilor verzi

Un vis care poate deveni realitate/ Ce-am CÂŞTIGA de pe urma acoperişurilor verzi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Arhitectul Sergiu Porumboiu este convins că, dacă am avea o baghetă fermecată şi am planta miile de metri pătraţi de suprafeţe, acoperişurile terasă ale blocurilor, am avea doar avantaje. De exemplu, dacă acum am avea totul plantat pe blocuri, temperatura medie ar scădea cu două-trei grade, vara, în Galaţi. Iar praful pe care îl respirăm şi ne intră acum prin piele s-ar reduce foarte mult, pentru că vegetaţia l-ar capta.

"Instalaţiile de canalizare - cu care se laudă Nicolae, dar sunt făcute aiurea - nu ar mai primi efectul de lovitură de berbec atunci când plouă torenţial, pentru că aceste acoperişuri reţin mare cantitate de apă şi oricât de tare ar ploua o redau treptat. Efectul de berbec ne distruge canalizările. Şi dacă în doi-trei ani de zile canalizarea se distruge din această cauză, după aceea apar infiltraţiile de apă, cu minunăţia de sol cu straturi alternante - permeabile, impermeabile, cum sunt la noi - începe să lunece tot… Câte lucruri s-ar schimba din plantarea unor acoperişuri", spune arhitectul.

Blocurile rezistă!

"Un strat mediu de pământ pentru o vegetaţie care nu necesită întreţinere, nu arată nemaipomenit, dar e ceva verde, mă fereşte pe mine, de la ultimul etaj, de căldura de la soare şi de frigul iernii, şi nu mai plouă în casă. Un strat vegetal e de zece până în 15 centimetri. Blocul rezistă ca să faci peste el mansardă cu etaj. Mai toate mansardele din Galaţi nu sunt mansarde, au mai făcut unii un nivel peste care au mai pus o mansardă!", spune specialistul. Iar zonele verzi ar putea fi întreţinute cu sistemul de irigaţii cu picătura.

Citeşte şi: Garajele din Mazepa vor fi demolate/ Începe o nouă etapă a modernizării Galaţiului

Citit 1411 ori Ultima modificare Luni, 04 August 2014 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.