ABATERI de peste un MILION DE EURO descoperite la CONSILIUL JUDEŢULUI

ABATERI de peste un MILION DE EURO descoperite la CONSILIUL JUDEŢULUI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Până la finele acestui an, Consiliul Judeţului Galaţi este obligat de auditorii din cadrul Camerei de Conturi să intre în legalitate şi să recupereze mai multe sume de bani


Valoarea erorilor şi abaterilor descoperite de Camera de Conturi la nivelul instituţiei publice se ridică la fabuloasa sumă de 4.705.994 de lei. Controlul a fost efectuat de auditorii externi în perioada mai-iunie 2014 şi a vizat activitatea Consiliului Judeţului Galaţi pe anul 2013. „Viaţa liberă” a intrat în posesia Deciziei nr. 60 din data de 28.07.2014 a Camerei de Conturi, în care sunt semnalate neregulile descoperite la nivelul instituţiei publice. „În urma misiunii de audit financiar, auditorii publici externi exprimă (...) faptul că modul de administrare a patrimoniului public şi privat al unităţii administrativ-teritoriale, precum şi execuţia bugetelor de venituri şi cheltuieli nu respectă principiile legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficienţei şi eficacităţii, concluzie formulată având în vedere că valoarea cumulată a erorilor/abaterilor de la legalitate şi regularitate constatate (4.705.994 de lei) se situează peste pragul de semnificaţie (1.800.000 de lei)”, au subliniat auditorii din cadrul Camerei de Conturi.

Cele mai multe abateri, în valoare de 2.228.000 de lei, au fost generate de faptul că CJ nu a urmărit justificarea de către unităţile administrativ-teritoriale beneficiare a finanţărilor acordate din fondul de rezervă al instituţiei, referitor la utilizarea în totalitate a fondurilor în exerciţiul bugetar şi în scopul pentru care s-au aprobat, care să circumscrie stării de urgenţă care a stat la baza alocării sumelor şi, după caz, să se restituie finanţatorului sumele corespunzătoare situaţiei de fapt.

Camera de Conturi a descoperit o serie de abateri de la lege, în valoare de 1.268.988 de lei, şi în ceea ce priveşte sprijinul financiar acordat cultelor de instituţia publică. Potrivit auditorilor, Consiliul Judeţului „a efectuat plăţi mai mari faţă de cele cuvenite în baza reglementărilor legale, reprezentând sprijinul financiar acordat cultelor religioase pentru completarea drepturilor salariale ale personalului neclerical”.

CITEŞTE ŞI: Consiliul Judeţului a plătit ilegal o casă de avocatură/Curtea de Conturi cere recuperarea banilor

De altfel, în cadrul şedinţei ordinare a aleşilor judeţeni, de la finele lunii iulie, consilierul judeţean Ion Ştefan a făcut un apel la responsabilitate, preocupare şi legalitate către conducerea Consiliului Judeţului în ceea ce priveşte cheltuirea banului public. „Dacă stăm să analizăm, constatăm că ceea ce am spus, de-a lungul timpului, privind distribuirea unor bani este confirmat, aproape în totalitate, de Curtea de Conturi. Asta înseamnă că nu am stat degeaba şi v-am vrut binele în toată această perioadă pentru a nu cade în abateri. Trag un semnal de alarmă, mai ales că, şi în trecut, chiar dacă s-au atacat în instanţă aceste decizii, ele s-au pierdut pe bandă. Trebuie să fim foarte atenţi cu ceea ce se întâmplă cu banul public. Modul în care se distribuie este cel puţin dubios, mai ales că foarte multe sume nu sunt justificate. Trebuie să găsim soluţii pentru a respecta legea”, a afirmat alesul PDL.

„Viaţa liberă” vă va prezenta, prin intermediul mai multor articole, principalele nereguli şi abateri de la lege descoperite de Camera de Conturi Galaţi.

CITEŞTE ŞI: Administraţie ca-n codru/Concesiuni ilegale la Consiliul Judeţului Galaţi

 

Citit 9882 ori Ultima modificare Marți, 05 August 2014 19:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.