CENZURĂ COMUNISTĂ în instituţiile din subordinea CJ, din ordinul lui NICOLAE BACALBAŞA!

CENZURĂ COMUNISTĂ în instituţiile din subordinea CJ, din ordinul lui NICOLAE BACALBAŞA!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Preşedintele îşi bagă nasul în comunicatele de presă trimise de instituţiile de cultură, Protecţia Copilului, Evidenţa Populaţiei, Camera Agricolă etc. * Totodată, el îşi permite să selecteze „entităţile mass-media” către care va trimite informaţiile de interes public


Toate instituţiile publice aflate în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi au primit recent o circulară semnată de preşedintele Nicolae Bacalbaşa prin care managerii sunt înştiinţaţi că nu mai au voie să trimită niciun comunicat de presă, nicio informaţie publică, fără ca acestea să fie supervizate de purtătorul de cuvânt al CJ, Florina Zaharia. Directorii respectivi sunt avertizaţi că nu au voie să scape niciun cuvinţel către presă, fără ca acesta să nu fie trecut prin filtrul cenzurii de tip comunist, instalată de o vreme la CJ.

Ca să nu-şi imagineze nimeni că prin respectivele comunicate de presă şi informaţii publice ar ajunge în gura presei cine ştie ce secrete de stat vom enumera câteva instituţii aflate în subordinea CJ: Biblioteca Judeţeană „V. A. Urechia”, Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă Vizuală, Complexul Judeţean de Ştiinţele Naturii, Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, Camera Agricolă, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor.

CITEŞTE ŞI: Ce-a FĂCUT din ce-a PROMIS preşedintele Nicolae Bacalbaşa/ ANALIZĂ la jumătate de MANDAT

Cum cele mai numeroase informaţii care apar în presă de la aceste instituţii sunt comunicatele despre diferite vernisaje ale unor expoziţii sau lansări de carte, tragem concluzia că ne întoarcem iar în vremurile de tristă amintire în care orice act cultural era trecut prin supervizarea unui singur om din judeţ, ca nu cumva să scape către populaţie ceva „subversiv”. Pentru că nu ne putem imagina cum o ştire despre o lansare de carte sau una despre vernisajul unui pictor ar putea ameninţa securitatea naţională şi siguranţa ordinii publice!

Se încalcă legea cu privire la accesul liber la informaţii publice

Ca să nu mai lungim vorba, cităm din circulara respectivă: „Documentele vor fi trimise Consiliului Judeţului cu precizarea sursei şi a destinatarilor. CJ va urmări conţinutul şi calitatea informaţiei, activitate ce va fi realizată de purtătorul de cuvânt, doamna Florina Zaharia. Consiliul Judeţului va decide asupra formei finale a documentelor şi a entităţilor mass-media către care acestea vor fi comunicate”.

Un prim lucru ce ne atrage atenţia este încălcarea flagrantă a Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public. Aşa cum reiese din textul circularei trimisă de Bacalbaşa, „CJ va decide asupra entităţilor mass-media către care acestea vor fi comunicate”. Să înţelegem că preşedintele CJ îşi permite să selecteze cu de la sine putere publicaţiile şi posturile de televiziune către care va trimite respectivele comunicate?

CITEŞTE ŞI: Pe Nicolae Bacalbaşa îl "roade" vila deputatului Mircea Toader

Ţinem să-i amintim preşedintelui CJ că, aşa cum prevede legea citată, la articolul nr. 15, accesul mijloacelor de informare în masă la informaţiile de interes public este garantat. Activitatea de culegere şi de difuzare a informaţiilor de interes public, desfăşurată de mijloacele de informare în masă, constituie o concretizare a dreptului cetăţenilor de a avea acces la orice informaţie de interes public”. În acelaşi timp, la articolul 18, în aceeaşi lege se precizează: „Autorităţile publice au obligaţia să acorde fără discriminare acreditare ziariştilor şi reprezentanţilor mijloacelor de informare în masă”. E destul de clar!

O palmă dată şefilor instituţiilor de cultură

Vorbind despre faptul că „CJ va urmări conţinutul şi calitatea informaţiei”, circulara atrage atenţia şi asupra faptului că preşedintele CJ îşi imaginează că managerii respectivelor instituţii aflate în subordine nu s-ar prea pricepe să comunice eficient şi clar cu presa, din moment ce purtătorul de cuvânt al CJ va trebui să „umble” la conţinutul comunicatelor şi să „stabilească forma finală”.

Adică directorii respectivi nu mai sunt lăsaţi să gândească cu mintea lor cum să-şi promoveze instituţia şi nici textele pe care le comunică cetăţenilor acestui oraş. Prin urmare, trăim vremuri de restrişte: în loc ca mai marii judeţului să găsească soluţii pentru ca instituţiile culturale din Galaţi să aibă un sediu cum trebuie (avem un muzeu care funcţionează la Piaţă şi unul care se înghesuie într-o clădire retrocedată), ei consideră că au dreptul să cenzureze directorii şi instituţiile de cultură şi, prin acestea, şi pe oamenii de cultură ai urbei.

Am încercat să obţinem şi punctul de vedere al reprezentanţilor Consiliului Judeţului, contactându-i telefonic atât pe preşedintele Bacalbaşa, cât şi pe Florina Zaharia. Aceasta din urmă nu ne-a răspuns la telefon, în timp ce Nicolae Bacalbaşa, aflând că este căutat de "Viaţa liberă", ne-a închis telefonul, motivând că este într-o şedinţă.

CITEŞTE ŞI: Ieşire SCANDALOASĂ a lui Nicolae Bacalbaşa/ Tania Bogdan: „Sunteţi deplorabil"

Citit 13111 ori Ultima modificare Vineri, 05 Septembrie 2014 19:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.