Specialiştii condamnă TĂIEREA ARBORILOR de pe FALEZĂ
Foto: Foto: Corina Dobre

Specialiştii condamnă TĂIEREA ARBORILOR de pe FALEZĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Tăierea copacilor şi a vegetaţiei, care asigurau primul drenaj, este o crimă”, le-a spus conf. Dr. ing. Victor Dumitrescu reprezentanţilor Primăriei prezenţi la dezbaterea publică organizată, ieri, de Asociaţia „Galaţi, oraşul meu”


Membrii ONG-ului „Galaţi, oraşul meu” au reuşit, joi, să îi aducă faţă în faţă, pe reprezentanţii autorităţilor locale, ai societăţii civile, alături de o serie de specialişti în construcţii, într-o dezbatere publică pe tema consolidării Falezei Dunării, eveniment în cadrul căruia prof. dr. ing. Eugen Luca, din cadrul Facultăţii de Îmbunătăţiri Funciare (Bucureşti), unul dintre invitaţii de onoare, a prezentat studiul de expertiză asupra fenomenului de tasare a Falezei Dunării, elaborat încă din anul 2012, ale cărui concluzii şi soluţii au rămas doar pe hârtie, întrucât autorităţile nu au făcut nimic în acest sens. Prof. dr. ing. Eugen Luca a vorbit atât despre fenomenul de prevenire a tasărilor şi alunecărilor de teren, prin drenarea apelor pluviale şi nu numai, cât şi despre măsurile de consolidare a taluzului.

De altfel, la dezbatere au fost prezenţi şi city managerul Aurel Vlaicu, împreună cu reprezentanţi ai Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti, care au realizat studiul şi expertiza hidrogeotehnică din acest an cu privire la Faleza Dunării - zona Bulevardului Marii Uniri, Parcul La Elice şi zona blocurilor P. Atât realizatorii studiului din 2012, cât şi autorii celui din anul 2014 au căzut de acord că este necesar ca cercetările să continue şi, potrivit city managerului Aurel Vlaicu, Primăria urmează să prevadă bani în bugetul din anul 2015 pentru astfel de activităţi. „Vrem să extindem, cu ambele colective de profesori, ceea ce s-a făcut. Le mulţumesc că sunt aici şi le fac această provocare ca împreună să identificăm setul de măsuri (…) Autoritatea locală este dispusă astăzi să aloce orice sumă este necesară pentru a realiza o radiografie ştiinţifică a ceea ce este, a ceea ce trebuie să se facă mai departe. Pasul următor este să extindem expertizele”, a afirmat Aurel Vlaicu.

Ne batem singuri cuie în tălpi

La dezbatere a fost prezent şi cunoscutul medic gălăţean Emil Popa, care a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că sistemul de drenare a apelor pluviale nu funcţionează în zona Falezei, întrucât canalele colectoare sunt colmatate, ceea ce face ca apa ce se scurge de pe versaţi să sape la baza taluzului, grăbind procesului a alunecare a malului. „Ca urmare a unor intervenţii pe care le-am făcut la Primărie, de o săptămână a început curăţarea acestui canal. Între doi stâlpi, distanţă de circa 30 de metri, s-au scos circa 60 de saci plini cu pământ şi alte resturi vegetale. Asta este situaţia canalelor de vizitare, ele sunt total scoase din uz. Cei care ar trebui să administreze şi să rezolve problemele de pe faleză, să aibă grijă de ea, sunt cei care produc, la ora actuală, cele mai mari pagube. Lucrătorii de la Serviciul Public, ca să nu le pocnească ţevile de presiunea prea mare, dau drumul la robineţi care udă efectiv panta falezei. Se dă drumul la robineţi pe toată lungimea falezei şi toată această apă intră în piciorul falezei. Cresc plante acvatice, am găsit broaşte şi chiar tritoni. Ultima intervenţie a Primărie: ca să se vadă de sus Dunărea s-a dispus tăierea copacilor pe o distanţă foarte mare, fără aviz de la Garda de Mediu, fără nimic şi efectiv s-a defrişat toată această porţiune de taluz (...) Majoritatea robineţilor curg de ani de zile. Se pot număra în jur de 20-30 de alunecări de teren, unele foarte serioase care au produs ravene încât poate să stea un om în picioare”, a spus dr. Emil Popa, care a prezentat şi o serie de imagini grăitoare cu privire la starea jalnică în care se află Faleza Dunării.

Conf. Dr. ing. Victor Dumitrescu, care a lucrat la studiul din 2012, a atras atenţia asupra faptului că „primul drenaj îl realizează vegetaţia de tip arborescent”, afirmând totodată că tăierea copacilor şi a vegetaţiei este „o crimă”.

City managerul Aurel Vlaicu a ţinut să anunţe că „deşteptul acela care a făcut ce a făcut pe faleză şi a tăiat copacii nu mai este. A fost dat afară”. Bogdan Brînzan, preşedintele Asociaţiei „Galaţi, oraşul meu”, le-a cerut, încă o dată, autorităţilor să ia măsuri pentru consolidarea falezei: „A fost o dezbatere optimistă. Sunt mulţumit că city managerul oraşului a anunţat, în premieră, alocarea de sume de bani pentru continuarea studiilor şi că am primit asigurări că lucrurile nu se vor opri aici. Noi vom urmări, în continuare, acest subiect”.

Citeşte şi: FALEZA oraşului, în mare PERICOL! Este nevoie de 100 de milioane de euro pentru CONSOLIDARE (FOTO)

 

Citit 2103 ori Ultima modificare Joi, 02 Octombrie 2014 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.