Ordonanţa MIGRAŢIEI POLITICE, primele efecte/ Mai mulţi PRIMARI GĂLĂŢENI au sărit în barca PSD

Ordonanţa MIGRAŢIEI POLITICE, primele efecte/ Mai mulţi PRIMARI GĂLĂŢENI au sărit în barca PSD
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Astăzi, 16 octombrie, şi primarul din Iveşti ar putea semna pentru social-democraţi * La Pechea, primarul a plecat la pachet cu nu mai puţin de nouă consilieri locali


Ordonanţa de Urgenţă a lui Liviu Dragnea, promovată de Guvernul Ponta, le-a venit ca o mănuşă social-democraţilor şi unora dintre primarii din judeţul Galaţi, care, deşi înscrişi în alte formaţiuni politice, cochetau cu PSD şi UNPR încă de la alegerile parlamentare din 2012 ori din perioada scrutinului dedicat europarlamentarelor. În cazul unora dintre edilii din mediul rural, apropierea de cele două formaţiuni politice s-a produs la scurt timp de la câştigarea mandatului de primar.

Conform informaţiilor pe care le deţinem în acest moment, PSD şi UNPR au „importat”, odată cu intrarea în vigoare a OUG 55/2014, mai mulţi edili şi zeci de consilieri locali şi judeţeni.

Primarii de la Târgu Bujor şi Tuluceşti au spus adio PDL

Laurenţiu Viorel Gîdei (edilul şef al oraşului Târgu Bujor) şi Petrică Bratu (primarul comunei Tuluceşti) sunt doi dintre primarii din judeţul nostru care, sub umbrela Ordonanţei ce încurajează migraţia politică, au renunţat la statutul de democraţi pentru a se înscrie în PSD.

„PDL nu mai există acum, ci PNL. Cum aş putea să rămân în PNL, când eu m-am bătut cu PNL la alegeri? (…). Am urmărit rezultatele alegerilor parlamentare şi europarlamentare şi am văzut doleanţa oamenilor. Am făcut în aşa fel încât să am aceeaşi orientare cu ei. Cu oamenii voi merge pentru un nou mandat. Când am candidat, am avut un afiş în care se spunea: votaţi omul, politica o facem împreună. Aceasta este voinţa cetăţenilor”, a afirmat primarul din Târgu Bujor, nedorind să confirme înscrierea în PSD.

CITEŞTE ŞI: POLITICĂ DE WEEKEND/ Un partid, două sau nouă... Plimbăreţii politicii gălăţene (FOTO)

Edilul comunei Tuluceşti, Petrică Bratu, ne-a confirmat însă că a ales să treacă oficial de partea social-democraţilor, invocând „motive personale” şi „motive ce ţin de comunitate”. „Un primar este administratorul unei localităţi şi trebuie să facă tot ce trebuie pentru binele comunităţii (…). Dacă exista o dreaptă unită pe scena politică românească, poate că mă mai gândeam”, ne-a declarat Petrică Bratu, care a precizat că nu are emoţii că ar putea să-şi piardă mandatul. „Îmi asum pasul pe care l-am făcut. Funcţia de primar este trecătoare, nu m-am gândit niciodată să ies la pensie din Primărie. Bucuroşi le-om duce toate”.

La Pechea, Măncilă l-a urmat pe Nicolae Marin

PP-DD a rămas, de curând, fără singurul primar pe care îl avea în judeţul Galaţi. Asta pentru că Mihăiţă Măncilă, primarul localităţii, alături de cei nouă consilieri locali ai PP-DD, s-au înscris în PSD. Informaţia ne-a fost confirmată de senatorul Nicolae Marin (fost PP-DD-ist, actual membru PSD). „Alături de primar şi cei nouă consilieri, s-au mai înscris în PSD şi 13 membri supleanţi. Au ales să mă urmeze, ceea ce denotă faptul că am rămas o echipă. În PSD există un viitor politic pentru fiecare”, a afirmat Nicolae Marin.

Tot în PSD s-a înscris, conform unor surse din mediul politic, şi Cezar Paul Maftei (primarul comunei Bălăşeşti), fost membru al PRM. Edilul-şef nu a răspuns însă ieri la telefon.

"Sunt în discuţii cu PSD"

Maricel Gheoca, primarul comunei Iveşti, care a candidat ca independent la alegerile locale din 2012, a admis că se află „în discuţii cu PSD”, precizând că „până mâine după-amiază se pot întâmpla multe”.

Cea mai importantă migraţie politică rămâne însă cea a primarului de Galaţi, Marius Stan, care a părăsit PNL pentru a se înscrie în UNPR. De altfel, acesta a şi confirmat, în urmă cu mai mult timp, înscrierea în partidul lui Gabriel Oprea.

Ce spun liderii partidelor despre pierderea edililor

Atât conducerea PDL, cât şi cele ale PP-DD şi PRM spun că se aşteptau ca Ordonanţa lui Liviu Dragnea să producă rupturi în interiorul formaţiunilor politice aflate în opoziţie.

„Mă deranjează lipsa de caracter a acestora, pentru că au ales între a fi reprezentanţii ACL (PDL+PNL) şi a-l susţine pe Klaus Iohannis, un candidat eficient şi corect, şi a-l susţine pe mitomanul şi agentul sub acoperire Ponta, pe comisionarul Microsoft Dan Nica şi pe traficantul politic Saghian”, ne-a declarat Doru Resmeriţă, preşedintele PDL Galaţi şi co-preşedintele Alianţei Creştin Liberale (ACL).

CITEŞTE ŞI: Ce candidaţi din Opoziţie VÂNEAZĂ scaunul lui Marius Stan

„Nu este nicio pierdere. Ei erau oricum plecaţi, ca activitate politică, încă de la alegerile parlamentare din 2012. Consider că amândoi îmi sunt prieteni şi nu pot spune că plecarea lor va schimba acest lucru, însă mă deranjează lipsa de caracter. Ce fac oamenii fac şi primarii. Să nu ne mirăm că nu avem societate civilă, că nu există implicarea comunităţii. Este un exemplu de laşitate”, a afirmat liderul democrat-liberalilor gălăţeni.

"Am pierdut primarul odată cu plecarea senatorului Marin"

Consilierul judeţean Simona Hapeci, preşedintele PP-DD Galaţi, ne-a spus că se aştepta ca primarul comunei Pechea să părăsească partidul lui Dan Diaconescu pentru a se înscrie în PSD, întrucât odată cu trecerea senatorului Nicolae Marin în barca social-democraţilor optica şi atitudinea edilului şi a aleşilor locali s-au schimbat. „Nu ne surprinde, deoarece am observat schimbarea atitudinii celor de la Pechea odată cu plecarea senatorului Nicolae Marin la PSD. De fapt, noi nu am pierdut primarul şi cei nouă consilieri locali acum, ci încă de atunci”, ne-a declarat preşedintele filialei gălăţene a PP-DD.

"Mă aştept să plece şi o parte din consilieri"

Conducerea PRM Galaţi ne-a spus că primarul comunei Bălăşeşti a fost exclus din partid, în urmă cu mai mult timp, „urmare a faptului că a ascuns anumite aspecte din trecutul său”. „O condamnare sau ceva de acest gen. Este opţiunea lui, însă mă aştept să plece şi o parte din consilierii locali. Nu deţin informaţii în acest sens, nu mi s-a comunicat oficial acest lucru, însă nu m-ar surprinde ca şi cei aflaţi de partea lui să se fi înscris sau să se înscrie acum, pe ultima sută de metri, în PSD sau într-un alt partid. Sperăm să ne revenim în perspectiva alegerilor din 2016 şi să repunem pe picioare organizaţia”, ne-a declarat Marin Costel, preşedintele PRM Galaţi.

CITEŞTE ŞI: Efectele ordonanţei privind migraţia politică la Galaţi: Şapte consilieri locali au schimbat macazul

Citit 3192 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Octombrie 2014 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.