Liniştea dinaintea cutremurului

Liniştea dinaintea cutremurului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din cele 160 de clădiri din municipiul Galaţi, expertizate cu risc seismic de grad I, II şi III, doar una a fost consolidată cu banii Guvernului – C 20, lucrare începută în 2005 şi nefinalizată încă. Cum era una din lucrările „în derulare”, investiţia de la C 20 a fost „prinsă” în bugetul guvernamental din acest an. Asta ar fi vestea bună. Vestea proastă este că nici un alt bloc din cele 160 nu mai primeşte bani în acest an de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.

Potrivit site-ului oficial al acestui minister – pe care sunt afişate şi cele 160 de clădiri din Galaţi, expertizate – a fost adoptat „Programul de acţiuni pe 2009 pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de consolidare la clădirile de locuit multietajate încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public”.

Deşi Galaţiul are „ca zestre” trei astfel de blocuri, din care unul cu zece etaje!, numele municipiului nostru figurează în programul guvernamental decât la capitolul „lucrări în curs de execuţie”, cu eternul bloc C 20. La acest capitol mai sunt, în ţară, lucrări la patru blocuri din Bucureşti şi câte unul din Ploieşti şi Roman.

În rest, nimic despre Galaţi nici la capitolul „clădiri la care urmează să se organizeze, în condiţiile legii, contractarea execuţiei lucrărilor de consolidare”, unde Bucureştiul figurează cu şapte blocuri, Negreşti - trei, Tulcea – două, nici la „proiectare/lucrări de consolidare”, adică  imobile cu proiecte de consolidare în curs de elaborare la  1 ianuarie 2009 (unde avem zece blocuri la Bucureşti, două - Cernavodă, unul – Hârşova) şi nici măcar la capitolul „clădiri la care urmează să se organizeze contractarea proiectării lucrărilor de consolidare”, unde Bucureştiul figurează cu alte şapte blocuri, iar Sf. Gheorghe, cu unul.

În total, programul pe anul 2009 aprobat prin HG nr.491/2009 include 47 blocuri aflate în diverse faze de proiectare/execuţie a lucrãrilor de consolidare, din care: 35 clădiri în municipiul Bucureşti, trei în Negreşti, câte două în Tulcea şi Cernavodă, câte una în  Galaţi (C 20), Ploieşti, Roman, Hârşova şi Sf. Gheorghe.

Citit 682 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.