S-a elucidat misterul! IATĂ de ce se SCUFUNDĂ strada Stadionului (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

S-a elucidat misterul! IATĂ de ce se SCUFUNDĂ strada Stadionului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Apă Canal era convinsă că a remediat tot ce era de remediat pe strada Stadionului, dar s-a înşelat * Experţii plătiţi de Primărie au constatat că principala cauză a tasărilor şi surpărilor o constituie infiltraţiile şi scurgerile necontrolate de apă din subsol


Strada Stadionului, închisă circulaţiei rutiere pe 17 iulie 2014, a înregistrat, în sfârşit, un progres! Nu vorbim despre faptul că i s-a săpat un şanţ şi s-a astupat o canalizare cu o bancă răsturnată. Vestea cea mare este că s-au finalizat expertizele şi studiul geo comandate de Primăria Galaţi cu privire la „accidentul de sol”, aşa cum cataloghează experţii carosabilul care se tot adânceşte.

Apă Canal şi Electrocentrale sunt de vină

Trebuie să ştiţi că, în afară de studiul geo, s-au efectuat două expertize, una de teren şi alta la reţelele subterane. Potrivit Primăriei, costul total al expertizelor şi studiului se ridică la 56.500 lei, iar documentaţia a fost transmisă, spre avizare Inspectoratului de Stat în Construcţii. „Ca urmare a expertizelor făcute, s-a constatat că principala cauză a tasărilor şi surpărilor de pe strada Stadionului sunt infiltraţiile şi scurgerile necontrolate de apă din subsol. Experţii au stabilit că sunt pierderi de apă din conducte, că apele pluviale nu se colectează corespunzător şi că în zonă există un colector dezafectat al Electrocentrale, care nu a fost conservat corespunzător, lucru care contribuie la tasarea terenului”, ne-a dezvăluit Primăria, la solicitarea noastră.

Care scurgeri?

Faptul că strada se scufundă pentru că sunt pierderi din conducte trebuie să fie o surpriză pentru Apă Canal. Societatea a lucrat, ca să nu spunem cârpit, la conducte cam tot anul. Potrivit jurnalului de intervenţii SC Apă Canal, prima avarie s-a petrecut pe 10 ianuarie, la Liceul Sportiv, când conducta s-a spart. Pe 30 aprilie s-a produs altă avarie, tot la Liceul Sportiv, care a necesitat spargerea trotuarului. Pe 24 iunie, în acelaşi loc, altă avarie a impus spargerea carosabilului. În septembrie, Silviu Bacalum, pe atunci directorul Direcţiei Generale de Servicii Publice, ne declara că Apă Canal a reparat conductele pe care le administrează. Şi de aceea se face studiu cu expertiză, ca să aflăm de ce se tasează strada!

Ce-i de făcut?

În lumina concluziilor experţilor, „conductele de 400 mm şi 700 mm care alimentează zona trebuie reabilitate de urgenţă, apoi trebuie rezolvată problema colectorului CET. Totodată sunt necesare lucrări de redimensionare a colectoarelor de ape pluviale, de refacere a pantelor de înclinare a spaţiilor verzi adiacente blocurilor din zonă, iar mai apoi de refacere a străzii, pornind de la fundaţie şi terminând cu carosabilul”, ne-a informat Primăria.

Citeşte şi: Artera pe care (nu) se circulă/ MISTERE grele tasează strada Stadionului (FOTO)

Potrivit acesteia, lucrările de refacere a străzii Stadionului, pe tronsonul afectat de tasare, se vor derula în două etape. „În prima etapă, aflată în derulare, Apă Canal efectuează lucrări de reparaţie şi reabilitare a conductelor de 400 mm şi 700 mm. În paralel, se fac lucrări de redimensionare a sistemului de scurgere a apelor pluviale de pe carosabil şi de amenajare a pantelor de înclinare a spaţiilor verzi adiacente blocurilor din zonă. Estimăm că aceste lucrări se pot finaliza până la sfârşitul anului în curs, cu condiţia ca vremea să fie favorabilă. În etapa a doua, se vor face lucrările propriu-zise de refacere a segmentului de stradă afectat. Aceste lucrări vor demara în primăvara anului viitor, după ce vor fi finalizate toate procedurile prevăzute de lege”, ne-a răspuns Primăria.

Au început săpăturile

Ieri, la orele prânzului câţiva muncitori şi un utilaj adânceau o groapă săpată pe trotuar. Bizar este că, în jurnalul de intervenţii pe care Apă Canal îl publică pe site-ul propriu, nu figurează nicio lucrare pe Stadionului. Trecând peste aceste mici dileme, vestea bună este că strada va fi redeschisă circulaţiei, dacă avem noroc, anul acesta. „Demn de menţionat este faptul că, după încheierea primei etape de lucrări, vom analiza posibilitatea redeschiderii traficului uşor pe strada Stadionului, până la demararea lucrărilor finale. O decizie în acest sens se va lua cu consultarea experţilor şi cu aprobarea Comisiei pentru Siguranţa Circulaţiei”, ne-a comunicat Biroul de Presă al Primăriei.

Mai rămâne să aflăm şi de ce se surpă blocul C1, de pe aceeaşi stradă.

Foto: Bogdan Codrescu, Mihai Angheluţă:

Citit 4297 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Noiembrie 2014 20:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.